Cultuur

Nina Simone komt terug tot leven op Leuven Jazz

16 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
Op zondag 19 maart zingt BURn nummers van Nina Simone op Leuven Jazz.

Nina Simone is een iconische zangeres met bekende nummers zoals Sinnerman, I put a spell on you en misschien wel het bekendste: I’m feeling good. Speciaal voor het Leuven Jazz festival bundelen enkele jonge zangeressen hun krachten om de zangeres te eren met een tribute act. Van waar komt hun liefde voor de zangeres? En zijn ze zenuwachtig om in haar voetsporen te treden?

Tekst: Leda Broekhoven / Foto's: Ben Salaets

Wie zijn jullie?

Ines: “Ik ben Ines (24). Ik geef dansles bij Burn en ik ben graag creatief bezig. Zelf muziek schrijven en experimenteren met een mic heb ik tot nu toe altijd op mijn kamer gedaan. Dit is de eerste keer dat ik het au serieux doe. Ik doe een master Marketing bij de VUB.”

Titilayo: “Hallo! Ik ben Titilayo (24). Ik ben student aan de KULeuven en studeer daar seksuologie. Ik zit in een koor en zing heel graag, maar de boodschap van muziek vind ik het fijnst. Het poëtische, hoe dat muziek mensen samen brengt en hoe dat dat een verhaal vertelt. Het is zo fijn dat je via muziek jezelf kan herkennen. Ik wil eigenlijk meer dingen doen waar mijn hart wild van wordt. Vooral in combinatie met mensen want de adrenaline van samen zingen is zoveel groter dan wanneer ik dat alleen doe. We spreken allemaal dezelfde taal. Zelfs al zijn we niet hetzelfde kunnen we dit toch allemaal samen doen.”

Joël: “Ik ben Joëlle (23). Ik schrijf nummers…”

Ines: “Haar nieuwe ep is net uitgekomen! Hoe noemt het ook alweer?”

Joël: (Lacht)Fall in love with me, the tape. Mijn artiestennaam is Joël Francis. In mijn tweede ep ben ik op zoek gegaan naar wat mij drijft als persoon en ik heb ontdekt dat dat is liefde. Ik heb veel liefde in mij om te geven. Liefde en muziek zijn voor mij even sterke communicatiemiddelen. Ik studeer drama in het LUCA hier in Leuven. Ik ben dus veel artistiek bezig. Ik houd ervan om mijn mind op een creatieve manier te prikkelen.”

Lorena: “Ik ben Lorena (20). Ik ben student handelswetenschappen in Leuven. Ik zing bij Burn en ik zit in een band in Gent.”

Joetta: “Ik ben Joetta (21). Ik ben woon in Leuven en ik zing ook bij Burn. Het is wel al even geleden dat ik een project ben begonnen, maar het is wel heel leuk. Ik studeer momenteel International Business Management in Mechelen op de Thomas More, maar ik hou meer van zingen.”

Nina is een inspiratie om jezelf te zijn
- Titilayo

Wat is het eerste dat in jullie opkomt als jullie denken aan Nina Simone?

Door elkaar: "Powermens, Powerhouse!"

Joël: "Op een rare manier carefree? Ik weet dat ze iemand was die vrijheid wou en ze deed ook gewoon wat ze zelf wilde."

Lorena: "Struggle."

Waarom hebben jullie voor Nina Simone gekozen? Wat vinden jullie zo inspirerend aan haar?

Titilayo: "Ik ben een grote fan van Nina Simone. Ik heb een periode gehad toen ik 18 was dat ik al haar muziek luisterde en haar boeken las. Daarom heb ik gekozen om een lied te zingen dat gaat over dat ze zichzelf wilt zijn en daardoor vrij wilt zijn maar dat gaat niet door de context waar ze in zit. Ik herken mijzelf daarin. Toen ik hoorde dat ik een project mocht maken als ode aan haar kon ik niet geloven dat dit waar was."

Ines: "What are the odds hé!"

Joël: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt wist wie ze was voor dit project. Ik kende gewoon haar naam. Door dit project heb ik haar leren kennen en I really fell in love with her. Er zit veel passie in haar en die is er ook op de repetities."

Nina Simone is een heel erg gewaardeerde zangeres met een unieke stem. Brengt dat druk met zich mee als jullie haar nummers zingen?

Ines: "Omdat ik voor dit project niet zo een grote fan als Titi was, voelde ik die druk niet echt. Nina’s niveau ligt zo ver van mij dat ik niet eens probeer om daar naartoe te streven. Ik doe dit project in ere van haar. She does her thing, I’ll do mine."   

Titilayo: "Nina Simone brengt haar muziek in puurheid. Ze vraagt aan jou om ook puur te zijn en daarom leg ik de lat niet zo hoog voor mezelf. Zij vertelt haar verhaal en daarmee nodigt ze anderen uit om ook hun verhaal vertellen. Ze vraagt helemaal niet dat ik ook skills heb. Ik doe alsof ze tegen mij praat. (Iedereen lacht) Ze deed ook altijd aan wat ze zelf wou."

Lorena: "Ik ervaar geen druk. Mensen weten wel dat ze geen echt optreden van Nina Simone gaan krijgen, want wij zijn jongeren van Leuven en iedereen zingt op zijn eigen manier. Ik vind het net leuker dat iedereen haar muziek kent en dat iedereen hier een andere stem heeft voor elk lied."

Joetta: "Ja, niet iedereen kan perfect zoals Nina Simone zingen. Ik weet ook dat het publiek ons niet zal vergeten, want wij gaan iets magisch brengen en het gaat geweldig worden. I can’t wait!"

Door dit project heb ik Nina Simone leren kennen en I really fell in love with her
- Joël

Zit er activisme in bepaalde nummers? Zijn jullie daar zelf mee bezig?

Titilayo: "Ik zing een nummer genaamd Four Women. Dat gaat over vier vrouwen in vier compleet verschillende situaties van slavernij en hoe dat hun blackness in die tijden verschillend werd behandeld. In een ander lied herken ik mezelf en de maatschappij heel erg. Nina Simone zingt over hoe dat ze gewoon vrij en zichzelf wilt zijn en hoe dat dat niet gaat binnen de context waar ze in zit, haar zwartheid dus. Eigenlijk had ze heel graag klassieke muziek gestudeerd, maar ze mocht dat nooit doen. Ze wist dat ze de beste was, maar ze werd nooit toegelaten in scholen omdat ze zwart was. Daarom heeft ze ook de artiestennaam Nina Simone bedacht zodat ze onder die naam kon spelen in clubs. Eigenlijk was ze zelfs een pianiste en geen zangeres. Maar ze moest zingen om aan geld te geraken. Daar zingt ze dan ook over, dat ze gewoon free in the sky zou willen zijn. Het lied klinkt heel happy. Ik denk dat het gaat over hoe ze zou zijn als ze vrij zou zijn. Ze zingt: Als ik vrij zou zijn, zou ik als een vogel in de lucht zweven, dan zou ik iedereen kunnen zien, dan zou ik kunnen doen wat ik wil,… Snap je? Daar zit happiness én activisme in."       

Vinden jullie het stressvol om op te treden? Hoe gaan jullie met die stress om?

Ines: "Ja! Maar ik moet eerst nog stressen om mijn examens. Ik kan de twee niet combineren. That ain’t healthy."

Titilayo: "Same."

Joetta: "Ik heb geen stress voor het publiek, maar ik heb wel schrik omdat ik het niet wil verpesten. Want de muziek is zo mooi en als ik het niet op die manier kan overbrengen, dan zou ik dat heel spijtig vinden. Ik hoop vooral dat ik geen stress ga krijgen."

Lorena: "Hoe meer ik oefen, hoe minder stress ik heb. Want als ik het op de repetitie 20 keer goed doe, dan is de kans heel klein dat ik het op het concert zelf slecht doe. Zoveel mogelijk oefenen dus!"

Benieuwd naar het resultaat? Je deze jonge vrouwen aan het werk zien tijdens BURn sings Nina 90 op 19 maart in de foyer van de Schouwburg. Alle info vind je op www.leuvenjazz.be


16 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69