Jonge doeners

New location, who dis?

12 september 2023
Door: MIJNLEUVEN
Jong volk in de villa.

Vergeet het stadhuis, de villa is de nieuwe place to be. We brachten jongeren uit alle werkingen van mijnleuven samen om het te hebben over de nieuwe locatie, hun ervaringen en hun ambities. Ontdek dus snel samen met Tim, Hadewych, Pieter-Jan, Aileen en Linde de nieuwe villa van mijnleuven.

Tekst: mijnleuven / Foto's: Maartje Vanagt

AILEEN (21)

Link met mijnleuven: Zomerresidentie

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Zomerresidentie is iets dat ik al sinds het middelbaar zag, op school ook. Ik heb nu meegedaan vooral om mijn zomer in een atelier te kunnen vullen en omdat ik het een heel fijn initiatief vond. Dus ik wilde de kans wel grijpen en nieuwe mensen leren kennen.”

HADEWYCH (20)

Link met mijnleuven: Mediacrew

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Ik schrijf heel graag, dat is ook waarom ik bij de mediacrew gegaan ben. Ik ben heel erg gepassioneerd door journalistiek. Ik ben via iemand van het speelplein bij mijnleuven terecht gekomen.”


PIETER-JAN (17)

Link met mijnleuven: PACT3000

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“PACT3000 is een soort overkoepelende Leuvense leerlingenraad, waarbij we met een groep gemotiveerde jongeren kijken wat er beter kan in Leuvense scholen op een constructieve manier. Ik ben dit jaar viavia bij PACT terechtgekomen door iemand in mijn klas die me had meegenomen.”


LINDE (20)

Link met mijnleuven: Jammin’ with Fonske

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Toen ik in het 5de middelbaar zat, hadden jullie een oproep gedaan op Instagram dat jullie concertorganisatoren zochten en ik dacht ‘dat is wel echt iets voor mij’. Ik had tijd vrij en het feit dat we zelf podia leerden opbouwen is iets dat mij superhard interesseert. Uiteindelijk ben ik er zelfs mee verder gegaan in mijn hogere studies.”


TIM (22)

Link met mijnleuven: Collectief Gemak (via projecten- en concertenfonds)

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Ik ben in contact gekomen met mijnleuven via muziek en het nachtleven. Ik ben zelf veel bezig met muziek en mijn vrienden en ik wilden altijd iets organiseren en we hebben dan altijd kunnen rekenen op ondersteuning van mijnleuven. Eerst was dat heel kleinschalig, maar daarna zijn we begonnen met echt een collectief uit de grond te stampen en daarbij hebben we heel veel steun en kennis gekregen.”


Wat is jullie eerste indruk van de Villa?

Pieter-Jan: “De tuin is echt zalig.”

Tim: “Ja, zo het grote raam binnen dat uitkijkt op de tuin vind ik heel mooi. Het gebouw valt niet superhard op, maar het is wel supertoegankelijk op het moment dat je binnenkomt. Het heeft zo diezelfde gezellige vibe als het stadhuis. Een positieve upgrade.”

Hadewych: “Ik denk ook dat het voor jullie activiteiten binnen zoals boterhammen in het stadhuis en het blokken een heel goede locatie is. Vroeger had je beneden echt maar één ruimte en kon je niet echt ontsnappen, als er dan veel volk was kon dat wat overweldigend zijn. Hier heb je meer een verdeling en een aparte keuken waardoor de drukte gezelliger gaat voelen denk ik.

Pieter-jan: “En er is een grote fietsenstalling!”

Stel dat jullie een weekend lang met jullie werking of collectief de villa zouden mogen inpalmen. Wat zouden jullie dan doen?

Tim: “Ik zou zeker de tuin benutten, een open airachtig event doen. Het is hier ook wel gezellig dus ik zou zeker niet te veel mensen uitnodigen zodat het net druk genoeg, maar ook intiem is. Met het gebouw en zeker het balkon boven kan je ook echt wel veel doen voor interactie met het publiek.”

Linde: “Wij hebben het er met Jammin’ ook al eens over gehad dat we wel eens een open jam buiten konden organiseren.”

Hadewych: “Ik zie het heel groot. Ik zie een hele VRT-redactieruimte. Een filmstudio voor TikToks en interviews. Overal laptops en schrijfboekjes om artikels te maken en natuurlijk ook een ruimte voor de redactievergaderingen vol post-its en whiteboards.”

Wat hebben jullie meegenomen vanuit jullie ervaringen bij mijnleuven?

Aileen: “Ik studeerde dit jaar al kunst, maar zomerresidentie is voor mij een bevestiging dat ik zit waar ik moet zitten en dat mijn studies mooi aansluiten bij wie ik ben en hoe ik wil leven. Door deel te nemen heb ik ook het gevoel dat ik persoonlijk ga groeien omdat ik kansen en ook gewoon ruimte krijg. Voorlopig maakte ik vooral kunst op school, dus ik dacht dat ik in de zomer niet veel ging kunnen doen, maar zomerresidentie is dan echt de perfecte opvulling.”

Tim:  “Door met de talks in aanraking te komen word ik wel verder geprikkeld in wat ik doe en studeer. De mensen die ik heb horen spreken hebben iets gelijkaardigs als ik gestudeerd, of hebben dezelfde interesses en die zijn dan terechtgekomen in jobs die mij zeker ook aanspreken. De interactie met mijnleuven is een bevestiging dat ik doe wat ik graag doe en daar verder in wil gaan.”

Heb je in je traject hier al kansen gekregen die echt zijn blijven hangen?

Linde: “We zijn met ons groepje echt zelf met het nieuwe idee van een open jam gekomen en we hebben dat dan helemaal zelf mogen uitwerken. Bij Jammin’ zelf is het ook leuk om de communicatie met de artiesten te doen. Zeker omdat er groepen ook echt wel doorgroeien en later op festivals mogen spelen.”

Pieter-Jan: “Voor mij was dat het dialoogmoment van PACT. Dat moment heeft voor mij bewezen dat er plaats is voor een organisatie als PACT in Leuven, dat er bereidheid is om te luisteren en dat we echt impact kunnen maken op het beleid.”

Ik vond het echt cool toen mijn naam in een magazine stond en mijn werk echt gepubliceerd werd
- Hadewych

Hadewych: “Ik vond het echt cool toen mijn naam in een magazine stond en mijn werk echt gepubliceerd werd. Dat was een droom die uitkwam. Daarnaast ging mijn eerste artikel over de football girls en heb ik ook de kans gehad om een column te schrijven over het WK in Qatar. Voetbal is echt mijn ding. Vroeger werd ik daar wat over gepest, maar nu kreeg ik als meisje toch gewoon die kans en kon ik mijn passie er echt in verwerken.”

Het liefst van al zou ik ook echt een ‘bekende’ naam worden in de kunstwereld
- Aileen

Aileen:  “Ik twijfelde al jarenlang om prints te verkopen van mijn werk. Dat was echt een grote stap voor mij omdat ik alles zelf moest regelen en uitzoeken. Nu hebben we met zomerresidentie bij Grasse Matinée een standje waar we ons werk kunnen verkopen en dat heeft mij wat over die grens gepusht want nu moet ik wel alles uitzoeken. Het is heel fijn dat ik door zo’n event wel die stap durf zetten.”

Mijnleuven is de plek voor jongeren met plannen en dromen. Wat is jullie droom om nog te verwezenlijken in de toekomst?

Linde: “Ik wil een eigen festival. Een genre dat nu nog niet bestaat. Zo groen mogelijk, een beetje zoals Paradise City, maar dan met een ander genre artiesten die in België nog niet superbekend zijn. Echt wel een eigen identiteit.”

Tim: “Daar sluit ik mij wel wat bij aan. Iets zoals dat Habitat was, vond ik altijd zo interessant. Dat had vanalles: talks, heel verschillende muziekgenres en gewoon gratis. Dat in combinatie met curatie, dat zou ik ook heel cool vinden. Je eigen stempel drukken op een podium of line-up. Dour festival zou daar wel een vette optie in zijn. Ik heb daar dit jaar al gedraaid door een wedstrijd van VIBE. Het is zo vet om te zien dat dat mogelijk is en de drempel soms lager is dan je denkt. Ik denk dat als we daar hard naartoe werken, dat iets op die schaal wel kan.”

Aileen:  “Ik zou graag een collectiefje willen starten met mijn vrienden en samen met hen expo’s organiseren. Het liefst van al zou ik ook echt een ‘bekende’ naam worden in de kunstwereld. Ik hoop gewoon dat ik verder kan komen dan gewoon mijn studies afmaken.”

Pieter-Jan: “Het zou leuk zijn als we met PACT eindelijk echt alle Leuvense scholen samen aan tafel zouden krijgen.”

Hadewych: “Ik heb ergens diep in mij de grote droom om sportjournalist te worden. Maar ik heb soms het gevoel dat ik er te weinig van weet om te kunnen concurreren en ik wil geen plaatsen afpakken van anderen. Ik zou het dan vooral voor voetbal willen doen, maar dat is heel beperkt natuurlijk. We zien wel, dat is nog ver weg.”

Zin gekregen om mee te doen met één van onze projecten of zelf iets te organiseren in onze villa? Bekijk onze projecten en meld je aan.
12 september 2023
Door: MIJNLEUVEN