Samenleving

Naast positieve testuitslagen ook positieve gevolgen

9 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Britt maakte een lijstje van alle positieve effecten die corona op je leven kan hebben. En wat blijkt? Dat zijn er meer dan je op het eerste zicht zou denken.

Onze levens zijn helemaal veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus, dat valt niet te ontkennen. We kunnen eindeloos praten over alle problemen die het virus ons al heeft gebracht, maar waarom niet eens focussen op de positieve gevolgen? We deden een rondvraag bij jongeren, en wat blijkt? Er zijn toch ook een hele hoop goede dingen ontstaan uit deze pandemie.  

Tekst: Britt Wieringa


Veel jongeren hebben beseft hoe graag ze eigenlijk naar school gingen. We hebben allemaal gemerkt dat sociaal contact heel belangrijk is in ons leven. Maar ook dat thuis les volgen zo zijn voordelen heeft. Je bespaart veel tijd omdat je niet meer heen en weer naar school moet. Wat dan weer een extra uurtje slaap oplevert. Sommigen hebben zelfs het geluk dat ze hun lessen achteraf kunnen bekijken. Zo kan je je eigen planning maken en kan je bv. eerst nog een uurtje ontspannen om nadien dan de les in te halen.

We kwamen ook te weten dat veel jongeren een sterkere band kregen met hun gezin. Sommigen zeiden zelfs dat ze waren vergeten hoe gezellig hun gezin wel niet is. De extra uren thuis zorgen duidelijk voor meer verbinding. Er is dan ook veel meer tijd om eens samen te gaan wandelen of om de gezelschapsspelletjes van onder het stof te halen. We zijn meer bij elkaar en vertellen ook meer aan elkaar. Iemand zei zelfs dat als de wereld zou wegvallen, ze genoeg zou hebben aan haar gezin. Als dat niet aantoont dat familiebanden erop vooruit gegaan zijn, dan weten wij het ook niet meer.

Heel wat jongeren hebben de lockdown gebruikt om aan zichzelf te werken. Ze namen de tijd om stil te staan en aan zelfreflectie te doen. Sommigen hebben zo nieuwe dingen ontdekt over zichzelf. Er zijn er zelfs die voor het eerst naar buiten kwamen met hun seksuele geaardheid tijdens de lockdown omdat ze de mening van anderen achter zich hebben kunnen laten. Ze konden meer opbloeien tot wie ze echt zijn. Als je in quarantaine zit, hoef je tenslotte geen stress meer te hebben over wie je bent en hoe je eruit ziet. Tenzij je leerkracht vraagt om je camera aan te zetten tijdens online lessen natuurlijk. 

We hebben het tijdens de eerste lockdown allemaal zien passeren: de eindeloze verhalen van mensen die zijn beginnen puzzelen, bakken, sporten, knutselen… Het ging zelfs zo ver dat je je bijna schuldig begon te voelen als je niets nieuws had geleerd tijdens de lockdown. En ook bij jullie was dat niet anders. Ukelele leren spelen, gebarentaal, puzzelen… We leerden van alles. Maar er was toch één skill die erbovenuit stak. Enorm veel mensen zijn beginnen breien. Alleen jammer dat we nu niet veel buitenkomen natuurlijk. Anders had iedereen trots kunnen paraderen met zelfgebreide sjaals en mutsen.  

Gelukkig kunnen we ze wel nog gebruiken tijdens onze dagelijkse wandelingen. Buiten komen is toch nog altijd heel belangrijk en dat weten we in Vlaanderen maar al te goed. De natuurdomeinen, bossen en parken lopen vol met wandelaars. Het positieve is natuurlijk dat iedereen zijn eigen omgeving beter leerde kennen. De appreciatie voor een goede wandeling schiet dan ook nog steeds de hoogte in. Wie weet is de staycation zelfs iets waar de komende jaren meer naar uitgekeken wordt.

Niet alleen de wandelingen en frisse buitenlucht wordt naar waarde geschat, ook de vriendschappen. Nu we elkaar minder zien, appreciëren we des te meer de momenten die we samen met vrienden al gehad hebben en de momenten die we in corona kunnen meepikken. Vrienden sleuren ons door moeilijke periodes, of het nu met een wandeling op afstand is of een super leuk videogesprek. Door corona durven we ook veel sneller zeggen hoe graag we elkaar zien en hoe erg we elkaar waarderen. Sommige vriendschappen zij er zelfs nog hechter door geworden omdat we vaker met onze vrienden spreken dan vroeger (online weliswaar). En dan zijn er nog degenen die online zelfs de liefde van hun leven leerden kennen tijdens de lockdown.

Het is ook een goede periode geweest voor de mensen die niet altijd graag omringd worden door veel mensen. Zij moesten zich voor één keer niet verantwoorden omdat ze niet naar een feestje wilden. Ze moesten zich ook geen zorgen maken over wat ze allemaal zouden missen, want iedereen zit toch gewoon thuis. Neen…e konden zorgeloos in de zetel blijven liggen en hele series bingen, zonder zich schuldig te voelen. Voor veel jongeren misschien een vreemde gedachte, maar sommigen waren blij dat ze voor één keer geen verplichting hoeven te voelen om sociaal te zijn. Iedereen heeft nu ook altijd het perfecte excuus om een afspraak af te zeggen.

Deze tijden zijn voor iedereen zwaar geweest. De quarantaines en maatregelen hebben een enorme invloed gehad op het mentale welzijn van jongeren. Maar het gaf ook een aanleiding om meer te praten over hoe we ons voelen. Mentaal welzijn komt meer onder de aandacht en het taboe om erover te spreken verdwijnt stilletjes aan. Professionele hulp inschakelen voor je mentaal welzijn voelt veel meer sociaal aanvaard. Deze generatie deinst er niet voor terug om haar mond open te trekken en te zeggen waar het op staat. Dat geeft een hoopvol beeld voor de toekomst.

En de positieve effecten blijven maar komen. Hieronder nog een kleine lijst van antwoorden die nog niet besproken zijn. Want ook de kleine gelukjes zijn mooi om mee te nemen.

  • Een hand? Een knuffel? Een kus? Drie kussen?… De twijfel bij een ontmoeting is niet langer een probleem!
  • Zo’n mondmasker zorgt ervoor dat je minder herkenbaar bent en dus makkelijker ongezien kan rondlopen. En er zijn nog voordelen. Je hoeft bv. ook geen hand meer voor je mond te houden als je moet geeuwen.
  • Het is allemaal goed voor onze spaarrekening. Doordat alle concerten, festivals en feestjes afgelast zijn, geven we minder geld uit en kunnen we dus meer sparen voor later.

 

Je ziet, corona is niet alleen kommer en kwel. Laten we daarom afspreken dat we al deze positiviteit meenemen wanneer we eindelijk allemaal het vaccin kregen en het leven terug opgepikt kan worden. Laten we dit gebruiken als een nieuwe start. Een nieuwe manier van in het leven staan. 


9 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34