Cultuur

"Na een periode van 1,5m afstand moeten we opnieuw met elkaar de connectie aangaan."

14 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
In minder dan een seconde kunnen we connectie maken met mensen aan de andere kant van de wereld. Waarom is het dan toch vaak zo moeilijk om verbinding te maken met de mensen waar we iedere dag mee omgaan?


Tekst: Tine Reynaers / Foto's: Carmen Luka Van Diemen & Clara Hermans

Dag Lena, proficiat met jouw deelname aan het dansstuk van fABULEUS. Hoe ben jij bij deze voorstelling beland?

"Ik heb al mijn hele leven in verschillende dansscholen in Leuven gedanst. Mijn passie voor dansen was al aanwezig van jongs af aan en is doorheen de jaren enkel toegenomen. Vanaf mijn tiende werd dit dansen ook steeds meer en op een hoger niveau. In januari 2022 hoorde ik voor het eerst van fABULEUS via een danseres van Danserie, mijn huidige dansschool. Ze bracht mij in contact met fABULEUS en al snel volgde de auditie. Om de uiteindelijke selectie te bepalen, werd voornamelijk gezocht naar personen die naast een goede danstechniek ook erg goed bij het stuk pasten. Niet veel later kreeg ik te horen dat ik mocht meedansen in Human Instruction Manual."

Wat een geweldige prestatie, maar tegelijkertijd ook heel spannend waarschijnlijk. Kende je de choreograaf of één van de andere dansers al op voorhand?

"Ik kende niemand, wat het inderdaad heel spannend maakte in het begin. Zeker omdat de dansvoorstelling heel veel fysiek contact met de andere dansers omvat. Gelukkig voelde ik mij al heel snel op mijn gemak, voornamelijk ook dankzij de aanpak van choreograaf Helder Seabra. Hij wist de juiste 12 dansers te selecteren die perfect bij het dansstuk en elkaar pasten. Op die manier verdween de geremdheid al snel en kwamen de fysieke aanrakingen en bewegingen vanzelf."

De voorstelling omvat alvast heel wat fysieke aanrakingen en bewegingen. Kan je ons nog iets meer vertellen over het thema van de dansvoorstelling?

"De naam van de dansvoorstelling is Human Instruction Manual. Letterlijk opgevat, betekent dit een “handleiding van de mens”. Het stuk gaat over hoe mensen in elkaar zitten en hoe verschillend ze van elkaar zijn. Iedereen heeft een bepaalde handleiding, maar deze is onbekend voor de rest van de wereld. Helder brengt via de dansvoorstelling de complexiteit van de mens in beeld. Hoe raken wij elkaar aan? Hoe ervaren wij bewegingen van de ander? En hoe reageren wij op elkaar? Zelfs bij personen die wij dagelijks zien, kunnen wij deze vragen niet steeds beantwoorden. Mensen zitten zo complex in elkaar dat wij een handleiding nodig hebben om elkaar te kunnen begrijpen en met elkaar om te kunnen gaan. Deze problematiek wordt dankzij de dansvoorstelling op de voorgrond gebracht."


Via dansbewegingen zoek jij samen met 11 andere dansers naar een manier om elkaars handleiding te ontcijferen. Hoe komt dit thema tot uiting in het dansen zelf? 

"Dit doen we door contrasten weer te geven. Zo gaan wij op een bepaald moment bijvoorbeeld in een soort “robotmodus”, waarbij wij gevoelloos ten opzicht van elkaar bewegen. Dergelijke bewegingen creëren niet enkel een fysieke, maar ook een emotionele afstand tussen de dansers onderling. Vervolgens dansen we dan weer heel dicht bij elkaar, waardoor we elkaars handleiding steeds beter kunnen ontcijferen. Op deze manier kunnen wij via dansbewegingen de afstand, maar ook de aantrekking ten opzichte van elkaar in beeld brengen."

Wat heb jij gedaan om jou te kunnen inleven in dit thema?  

"Helder heeft ons heel vrij gelaten bij de invulling van de voorstelling. Net omdat het dansstuk gaat om de verschillen tussen mensen, gaf hij ons de ruimte om ons eigen ding te doen. Zo konden wij zowel onszelf als onze interactie met anderen ontplooien op onze eigen manier. We hebben eerst zelfs een handleiding over onszelf moeten schrijven om bewust te worden van de onderlinge verschillen. Ik was vooral ook verschoten van de moeilijkheid van het schrijven van een handleiding over jezelf. Deze denkoefening maakte ons super bewust van het thema dat de dansvoorstelling wilt aankaarten en zorgde ervoor dat wij ons volledig konden plaatsen in Helders’ ideeën."

Het ontcijferen van anderen en afstanden tussen mensen proberen overbruggen, is een fenomeen dat iedereen wel een beetje kent. Herken jij dit thema ook in jouw privéleven?

"Dankzij Human Instruction Manual heb ik geleerd dat ik fysieke aanrakingen erg fijn vind. Dat is voor mij een manier om toenadering tot anderen te zoeken en de afstand te verkleinen. Wanneer ik iemand een knuffel geef bijvoorbeeld, voel ik dat ik een echte connectie aanga met die persoon. Ik merk zelf soms dat we bepaalde mensen vaak dagelijks zien, maar toch moeilijk een verbinding kunnen vinden onderling. Ik ben mij hier nu veel bewuster van geworden en probeer steeds te handleiding van deze persoon te achterhalen. Op die manier kom je erachter hoe je juist een connectie met een ander kan aangaan en wordt de afstand vanzelf kleiner."

Wat is de boodschap die jij samen met fABULEUS al dansend wilt meegeven aan anderen?

"De voorstelling is veel meer dan dansen alleen, er wordt een verhaal verteld. Zeker na de voorbije afstandelijke coronajaren, is contact met elkaar zoeken en aangaan belangrijker dan ooit tevoren. Na een lange periode van online gesprekken, 1,5 meter afstand en zeer weinig fysieke ontmoetingen moeten wij opnieuw met elkaar de connectie aangaan. Meer dan ooit hebben we nood aan handleidingen om met elkaar om te gaan en de complexiteit van eenieder te proberen achterhalen. Onze bewegingen proberen dit proces in beeld te brengen en een voorbeeld te zijn voor anderen om zo de afstanden tot elkaar te proberen overbruggen."   

Benieuwd naar meer? Check alle info op de website van fABULEUS

14 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69