Cultuur
Jonge doeners

Muziek revolutie op komst naar Leuven

7 december 2022
Door: MIJNLEUVEN
Ruben en Myrthe organiseren samen een event dat 100% draait rond muziek en platen.

Ruben (20) en Myrthe (21) zitten samen in de klas bij event- en projectmanagement in Gent en besloten voor een schoolopdracht de oversteek te maken naar Leuven om hier Music (R)evolution te organiseren. Een event dat draait rond de evolutie van muziek luisteren waar je ook platen kan kopen en gezellig kan luisteren naar muziek met een hapje en een drankje. 

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Bram De Jaegher

Zijn jullie in het dagelijkse leven veel met muziek bezig?

Myrthe: “Ja, de reden dat ik die studie heb gekozen is omdat ik in mijn vrije tijd veel met muziek bezig ben. Ik zing, ik dans, af en toe acteer ik ook. Mijn voornaamste hobby is meezingen in het studio 100 koor. Eigenlijk draait mijn leven voornamelijk rond dat laatste (lacht).”

Ruben: “Naast mijn studies ben ik ook DJ. Voor de rest ben ik nog veel bezig met evenementen, opbouw en afbraak, logistieke ondersteuning, ... Vanalles dat met evenementen te maken heeft.”

Jouw DJ naam is DJ lama heb ik gelezen, van waar die naam?

Ruben: “Ja inderdaad (lacht). Op mijn 14 is die naam uit het niets gekomen en dat is gewoon zo gebleven en dat bleef ook wel hangen bij mensen. Dus vanaf ik wat boekingen kreeg, kon ik die moeilijk nog veranderen. Ik heb er wel over nagedacht, maar uiteindelijk is het niet zo slecht want het blijft wel gewoon hangen. Mensen horen die naam één keer en ze onthouden hem wel.”

Als 14-jarige begonnen als DJ, dat is vroeg.

Ruben: “Ja op mijn 14 was dat zo wat op de zolder. Maar vanaf mijn 15de ben ik toch wel op feestjes begonnen, zo Sweet 16-feestjes en dan is dat altijd verder gegroeid.”

Is dat bij jou ook al zo vroeg begonnen, Myrthe?

Myrthe: "Ik ben in het 5de leerjaar begonnen met notenleer. Ik heb dat toen ook wel afgemaakt, maar enkel omdat ik gitaar wilde spelen. Ik heb pas later, in het 2de of 3de middelbaar ontdekt dat ik kan zingen dus ik zing ook totaal nog niet lang. Ik denk dat het nu wel al mijn 5de jaar is in het Studio 100 koor."

Jullie gaan dus een event rond platen en muziek organiseren hier in Leuven. Van waar komt dat idee?

Ruben: “Eigenlijk hadden we eerst een paar verschillende ideeën, waaronder ook een platenbeurs. We wilden vanalles doen met muziek. Dat is echt onze gezamenlijke interesse en dat maakt het voor ons ook leuker om ons er mee bezig te houden. Uiteindelijk hebben we dan alle ideeën zo wat samen gegooid.”  

Myrthe: “Het komt dus wel voort uit een vak bij ons op school. We moesten vorig semester al met een concept komen en we worden dan gecoacht om ons idee in de realiteit uit te werken. Het eerste idee was echt puur een platenbeurs, maar daar konden we niet zo veel extra aanbieden van activiteiten, mensen zouden gewoon komen en niets meer.”Wat is dan uiteindelijk het hele plan geworden? Wat kunnen de mensen verwachten als ze komen?

Ruben: “Veel! We hebben gekozen voor wat kleinere gezelligere ruimtes in tegenstelling tot echt zo’n grote platenbeurs waar een grote groep mensen door elkaar gaat zoeken naar platen. Dat is niet zo gezellig.”

Myrthe: “We willen echt het huiskamergevoel opwekken.”

Ruben: “Ja inderdaad! Met een drankje erbij en een muziekje op de achtergrond. Je kan wat platen kopen. Er staan ook wat dingen uitgestald: een jukebox, casetterecorders… Zodat je ook kan kijken naar hoe we vroeger muziek afspeelden en hoe dat geëvolueerd is tot nu.”

Vandaar dus ook de naam Music (R)evolution. Gaat het ook over de muziekgeschiedenis?

Myrthe: “Een klein beetje, maar het is niet de focus.”

Ruben: “Nee, die ligt inderdaad vooral op hoe het wordt afgespeeld.”

Die ‘evolution’ heeft er nu toe geleid dat iedereen online muziek streamt. Van waar dan toch nog de keuze om te gaan voor die platen?

Ruben: “Het is wel een trend om terug te grijpen naar die platen. We zijn er zelf ook wel in geïnteresseerd. Als DJ vind het ik ook wel leuk als er met platen gedraaid wordt. Terug zo wat nostalgie naar vroeger. Het is nu heel makkelijk om muziek te luisteren, één klik en het is bezig. Het hele proces van een plaat kiezen en opleggen draagt ook wel wat bij aan een beleving. Zot ook wel om te zien hoe snel het is gegaan.”

Myrthe: “Het draait op het event ook niet alleen rond die platen. Er zijn 2 zalen: eentje met een expo over die evolutie en dan een ander lokaal met een hapje en een drankje. Er gaan dus ook wel platenbakken staan waar je platen uit kan kopen, maar het is eerder een extraatje dan de kern.”

En van waar komen de platen dan die jullie gaan verkopen?

Myrthe: “We zijn langs geweest bij de platenwinkels hier in Leuven om te horen wie zou willen samenwerken. Er was een platenwinkel die voor corona op de markt stond, maar door corona dan een vaste locatie moest zoeken. Nu was zijn huur stevig opgeslagen dus ging hij terug naar de markt keren en zocht hij nog extra locaties om zijn platen te verkopen. Ideaal dus voor ons event.”

Jullie studeren in Gent, maar organiseren jullie event hier in Leuven. Van waar die keuze?

Myrthe: “Die keuze is er gekomen toen die 3 concepten nog op tafel lagen. Bij de research rond de platenbeurs kwamen we er op uit dat in elke grote stad wel al een grootschalige platenbeurs georganiseerd werd, behalve in Leuven. We hebben dan besloten om dat gat op te vullen.”Voor het event hadden jullie dus nog niet echt iets met de stad. Wat zijn jullie indrukken nu?

Myrthe: “Ik vind het redelijk gelijkaardig aan Gent. Het is echt cozy. Je hoort zo altijd dat Leuven en Gent studentensteden zijn, maar dat Gent historisch nog meer te bieden heeft ofzo, maar eigenlijk heeft Leuven zeker ook nog vanalles te bieden behalve studenten.”

Ruben: “Ik ben ook wel aangenaam verrast. Het is hier wel tof, ook de winkelstraten enzo, maar ik blijf toch ook wel fan van Gent.”

In elke grote stad wordt wel al een grootschalige platenbeurs georganiseerd, behalve in Leuven. We hebben dan besloten om dat gat op te vullen.
- Myrthe

Tijd om jullie wat op de rooster te leggen over jullie eigen muzieksmaak. Welk nummer luisteren jullie nu op repeat?

Myrthe: “Ik ben momenteel volop aan het repeteren voor de grote Sinterklaasshow van Studio 100 dus nu zijn het die nummers op repeat. Als ik daaruit een favoriet moet kiezen dan kies ik Megamobiel van Mega Mindy. Da’s echt een ondergewaardeerd nummer (lacht).”

Ruben: “Ik ben altijd al supergrote fan geweest van The Kooks dus die staat sowieso vaak op, maar de laatste dagen luister ik heel veel naar 505 van de Arctic Monkeys.”

Welke artiesten en genres spreken jullie nog aan?

Ruben: “De Red Hot Chilipeppers, de Killers en voor de rest zo wat indie-rock stijl.”

Myrthe: “Bij mij gaat het twee kanten op. De ene dag is het echt popmuziek à la Olivia Rodrigo of Unholy van Sam Smith. Daarnaast ben ik ook wel grote fan van 80ies en 90ies muziek.”

Bezitten jullie zelf ook een platencollectie?

Ruben: “Ik ben die van mij aan het opbouwen. Ik heb er nu dus wel al van The Kooks, maar wil graag dus alle platen die ik echt graag hoor. Ook van de Arctic Monkeys en de Red Hot Chilipeppers enzo.”

Myrthe: “Ik heb er zelf geen, maar mijn zus heeft wel een platenspeler die bij ons thuis in de living staat en mijn oma heeft een gigantische collectie platen dus daar gaan we er dan soms wel halen om thuis te kunnen opleggen.”

Welke artiest vinden jullie underrated?

Ruben: “Ik ga in herhaling vallen, maar ik vind The Kooks echt zalig. Iedereen kent hun alleen van Naïve, maar ze hebben nog zo veel meer goeie nummers! Binnen een heel ander genre ben ik ook fan van Elderbrook, dat is meer deephouse. Die had een paar jaar geleden een hit met dat nummer Cola. Hij producet en zingt alles zelf dus als hij op het podium staat is hij ook alles tegelijk aan het doen, echt zot om te zien.”

Myrthe: “Ik vind het heel moeilijk om on the spot zo een artiest te bedenken. Dat is ook het ding met onbekende artiesten (lacht) ik kan dan een nummer horen en dat heel goed vinden, maar ik weet dan later niet meer hoe ze heten.”

Wat is het beste concert dat jullie ooit al gezien hebben?

Ruben: “Bij mij de Compact Disc Dummies. Ik ben fan van hun geworden door dat concert. Ik kende op voorhand hun bekendste nummer, maar dat concert was echt niet normaal. Je moest niks kennen om toch helemaal mee te zijn.”

Myrthe: “Bij mij was dat het concert van Shawn Mendes. Ik ben daar naartoe gegaan met weinig verwachtingen en zonder zijn nieuw album te kennen. En daarna ben ik mega veel naar dat album beginnen luisteren. Een paar weken daarvoor was mijn nicht naar Justin Bieber gaan kijken en qua populariteit zijn ze wel vergelijkbaar, maar zijn optreden was naar ’t schijnt echt gewoon optreden en wegwezen. Terwijl Shawn Mendes mega dankbaar overkwam. Hij leek zich heel bewust van het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat zo veel mensen naar een optreden komen kijken. Hij benoemde zijn appreciatie ook heel de tijd tijdens zijn show.”

Je kan naar Music (R)evolution op 10 december in Vleugel F (Brusselsestraat 61a) vanaf 13u30. Inkom is €2,5 aan de kassa. Tickets hoef je dus niet op voorhand te reserveren. Je vindt er een expo, platenbeurs en een gezellig café voor een hapje en een drankje.  


7 december 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69