Cultuur
Jonge doeners

“Montorollo is een community ondersteund door muziek, plezier maken en je eigen ding doen”

10 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN
Montorollo wil meer hiphop naar Leuven brengen

Ik zat neer met Jente (‘JayM’, 20), Jonas (‘Young V Wii’, 19), Sakari (‘PolarS’, 20), Ilya (‘Billy-Zjwiif’, 20) en Jonah (‘Shmi’, 20), de leden van muziekgroep HB53.  Naast hun muziek houden ze zich ook bezig met het organiseren van een festival dat ze zelf hebben opgericht, genaamd ‘Montorollo’, dat hier in Leuven plaatsvindt. 

Tekst: Gwen Van Rillaer / Foto's: Younes Mounnadi


Wat is Montorollo voor jullie? Hoe zouden jullie het zelf beschrijven?

Jente : Montorollo is begonnen met de muziek die we zelf maakten. Het eerste album dat we maakten samen als HB53 heette ‘Montorollo’ en daarmee zijn we op het idee gekomen om daar een evenement rond te maken, rond de hiphopscene, de community. Montorollo voor ons in het algemeen is dus een community ondersteund door muziek, plezier maken en je eigen ding doen.

Jonah : Het is een soort van platform voor beginnende artiesten, om hun art te representeren en om connecties te creëren in de space zelf, om verdere features te kunnen maken. Het is ook voor de hele samenleving, jong en oud. Mensen die niet in hiphop geïnteresseerd zijn zullen op die manier er nu wel interesse in krijgen doordat ze er mee in worden getrokken door hun kinderen. Zo willen we een liefde voor die cultuur creëren.

Wat gaf jullie het idee? Ik neem aan vooral jullie eigen interesse in het muziekgenre?

Jonas : Ja. Twee jaar geleden al wilden ik en Jente dit opstarten vanuit het jeugdhuis van Oud-Heverlee, Jeugdhuis JooW. We hebben door corona even niks kunnen doen. Ons eerste evenement vond dan plaats in april vorig jaar.  

Jente : 11 Augustus hebben we hetzelfde gedaan maar met een nieuwe draai: we hebben nieuwe kleuren gebruikt, maar zijn nog steeds in dezelfde vibe gebleven. Er was een foodtruck, een bar en er vond ook een spiketoernooi plaats.

Hoe was dat verlopen?

Ilya : Dat was een succes, er kwam rond de 200 man.

Jonah : Het was een groter succes dan verwacht qua reacties. Mensen hadden echt zin gekregen om er meer van te horen en zien. Er was al meteen vraag naar volgende evenementen.

Jente : We hebben hier veel uit geleerd en een duw in de rug gekregen om ermee verder te gaan.

Als er op ons festival een kleine artiest zijn doorbraak zou maken, zou dat voor ons één van de mooiste momenten zijn
- Ilya (20)

Zal het volgende evenement dan ook hetzelfde verlopen?

Jente : We hebben besloten om er wel een kleine draai aan te geven door de naam Montorollo meer te beginnen verspreiden en zo het concept meer te verduidelijken. Daarom zijn we ook naar mijnleuven gestapt voor ondersteuning.  

 

Als jullie zouden mogen kiezen, welke andere artiesten zouden jullie vragen om op te treden op Montorollo? Op wie hebben jullie je gebaseerd?

Jonas : Dat gaat bij ons alle vier anders zijn, maar ik persoonlijk zou grote Belgische artiesten kiezen.  Ik denk dat als je bijvoorbeeld Stikstof erbij zou kunnen zetten dat dat mensen zou lokken. Als Stikstof de eindact zou zijn, zouden de acts ervoor, die minder bekend zijn, meer exposure krijgen. Natuurlijk, als het ooit lukt, zouden grote Engelstalige artiesten ook supercool zijn, maar ik wil altijd wel het beeld blijven creëren dat Montorollo echt bedoeld is om kleinere artiesten een kans te geven.

Ilya : Ja, als er bijvoorbeeld net op ons festival een kleine artiest zijn doorbraak zou maken, zouden wij dat als één van de mooiste momenten vinden om van dichtbij te zien.

Jente : Het doel is dat een artiest zelf zegt ‘ik wil daar staan’, en of dat nu een grote of kleine artiest is, is voor ons gelijk.  

 

Het is chique dat jullie dit op jullie leeftijd hebben gedaan. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen om allemaal te organiseren? En hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen bij volgende projecten?

Ilya : Jente heeft absoluut het meeste ambitie en heeft het meeste ‘achter onze kontjes gezeten’ zodat wij onze taken zouden doen. Het was ook een team effort; iedereen heeft zijn eigen taken, moet er zijn, moet elkaar contacteren, enzovoort. Om zo een sfeer creëren moet je je team samen nemen en consistent input blijven geven.

Wat wij doen is niet alleen voor lokale artiesten gaan, maar ook voor lokale producten
- Jonah (20)

Zoeken jullie dan naast een groter publiek misschien ook mensen die wat kunnen helpen?

Jonah : Wat wij doen is niet alleen voor lokale artiesten gaan, maar ook voor lokale producten, zodat bijvoorbeeld mini-ondernemingen ook een kans krijgen om daar hun drankjes of eten te verkopen.

Jente: Bij het zoeken van sponsoring krijgen we van grote bedrijven meestal het antwoord ‘we doen dat niet voor zo’n kleine dingen’, terwijl we van kleinere bedrijven vaker positieve reacties krijgen. Die geven nog altijd soms het antwoord ‘bedankt dat jullie aan ons denken, maar we kunnen zelf niet zoveel budget vrijmaken’. Dat maakt voor ons niet uit, we zijn al blij dat er mensen bestaan met hetzelfde denkbeeld, die ook denken dat alles niet altijd groot en overweldigend moet zijn. Het is ook dat idee van elkaar ‘omhoog duwen’ wat ons team zo sterk maakt, we sturen elkaar steeds bij.

 

Dat is een mooie gedachte. Waar kunnen mensen meer info vinden over Montorollo?

Jonah : Voor Montorollo is er een Instagrampagina aangemaakt waarop alles wordt gedeeld via posts en story’s. Onze muziek is te beluisteren via Spotify, zowel apart als tesamen.

Jente : We hebben ook een playlist van alle artiesten om meer awareness te creëren naar deze artiesten toe.

Jonah : Talenten zijn natuurlijk overal te vinden maar als je niet genoeg exposure hebt voor dat talent kan je die natuurlijk ook niet ontdekken. Die exposure geven is dus het doel van Montorollo. 


10 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34