Cultuur
Jonge doeners

Marieke en Josefien, de bezielsters van Leuven Befolkt

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Marieke en Josefien blazen de Leuvense folkscene nieuw leven in.

'My friends are into hip hop, but I'm into folk'. Zo klonk het 26 jaar geleden bij The Radios. Zo klinkt het vandaag bij Marieke (21) en Josefien (25), de twee bezielsters van Leuven Befolkt.

Marieke en Josefien, kunnen jullie jezelf voorstellen?
Marieke: “Ik studeer doedelzak en barokmusette aan het Lemmensinstituut. In 2013 richtte ik Leuven Befolkt op. Zelf ben ik ook actief in de folkwereld: ik speel in de groepen Back to the Woods en Queens of Babba.”
Josefien: “Ik studeerde af aan het Lemmensinstituut als fluitiste. Ik heb Marieke daar leren kennen en zij heeft mij geïntroduceerd in de folkmuziek. Zo ben ik in Leuven Befolkt gerold. Ik speel bij het Archento Kwartet en zing bij Fine Fleur.”

Wat doet Leuven Befolkt?
Marieke: “We doen veel verschillende activiteiten: concerten, folkjams en Folkbals. Wim Lemkens komt ook om de zoveel tijd een dansworkshop geven. Dat is geen macarena hé (gelach), maar echte folkdansen. Iets als ’t Smidje bijvoorbeeld. Dat wordt dan aangeleerd en in praktijk gebracht op ons mini Befolktbal. Ook Tune Learning Session doen we. Dan komen er muzikanten die tunes aanleren op het gehoor. Josse Debraekeleer, een bekende folkviolist, houdt zich bezig met violen treffen.”
Josefien:
“Onze grootste activiteit is eigenlijk So You Think You Can Busk, een Leuvense straatmuzikantenwedstrijd. Elk jaar worden er in het centrum van Leuven drie podia opgesteld. Het is geen verhoogd podium, maar eigenlijk gewoon Oosterse tapijten op de grond met veel ballonnen, plakkaten, vlagjes… De muzikanten krijgen dan één uur de tijd om te spelen. Zij moeten zoveel mogelijk centjes in te zamelen in een hoed of een instrumentenkoffer. Wie op het einde van de dag de dikste geldbuidel heeft, wint een Fonske en een optreden bij Leuven Befolkt.”

Folkmuziek is geen moeilijke muziek: ieder een begrijpt dat
- Josefien

Hoe zijn jullie ontstaan?
Marieke: “Toen ik hier in 2012 kwam studeren, zag ik dat er niets meer van folkmuziek was. Elke stad heeft zo zijn eigen folkscene, maar in Leuven was er na het wegvallen van Folk in Leuven gewoon niets meer. Ik vond dat zo jammer. Elke maand waren er jazzjams van het Lemmensinstituut in café De Blokhut. Ik ben toen op het idee gekomen om een folkjam te organiseren. Toen heeft Josefien zich ook aangesloten bij mij en zijn we ook samenwerkingen aan gegaan met het Oratoriënhof, het Wereldcafé, café ’t Vervolg, MuziekMozaïek... We werken nu per 2 maanden. Alleen in januari doen we niks omdat het dan examens zijn.”

Wat is jullie uiteindelijke doel?
Josefien: “We willen dat Leuven vooral befolkt wordt, en dat jong en oud de weg vinden naar onze concerten, bals, jams... . We hopen ook dat er nieuwe gezichten opduiken, want in de folk kom je vaak dezelfde mensen tegen. Wij zijn er van overtuigd dat folkmuziek gewoon de max is. Het geeft je een goed gevoel, het is natuurlijk, speels. Folkmuziek is geen moeilijke muziek, iedereen begrijpt dat. Het is gewoon leuk om mensen folk te laten (her)ontdekken.”

Voelen jullie dat er een platform is voor folkmuziek in Leuven?
Marieke: “Er is wel een folkscène aanwezig, maar wij willen breder gaan, niet gesloten blijven. Anders is het gewoon ons-kent-ons. Het is wel niet altijd gemakkelijk om onze weg er naartoe te zoeken. Vooral betaalbare zalen om te huren zijn niet zo gemakkelijk. Wij hebben al vaak met onze velo rondgesjeesd op zoek naar locaties.”

We willen dat jong en oud de weg vinden naar onze concerten, bals en jams
- Josefien

Hoe ziet de toekomst eruit?
Marieke: “Ik studeer zeker nog een jaar in Leuven, dus we hebben nog een jaar zekerheid. Daarna weten we het niet. Maar we spreken nog niet over stoppen.”
Josefien: “We zijn nu echt aan het groeien. Marieke haar kot is stilaan een gigantische opslagplaats voor Leuven Befolkt aan het worden. Installaties, plakkaten, Oosterse tapijten, vlagjes, theelichtjes, kerstlichtjes, papieren, dranklijsten, zonnebrillen... Hoe haar bed er nog kan staan, is mij een raadsel.”

Hebben jullie nog een leuke anekdote?
Marieke: “Bij een optreden van Curly Strings, een Estse groep, hebben we een keer zoveel volk gehad dat de zaal te klein was. Het optreden ging geweldig de ronde onder de Esten, omdat Curly Strings echt een bekende groep is daar. Dus alle Esten in de buurt van België kwamen naar Leuven, omdat dat veel dichterbij is dan Estland. Niet iedereen kon in de zaal binnen, maar het was wel een van de mooiste concerten. Iedereen begon in het Ests mee te zingen, zalig!”

Als uitsmijter: heb je nog een muzikale tip voor de lezers?
Josefien: “Wör! Hun slogan is: 'back to the 1780's'. Ze gebruiken oude, traditionele liederen uit de 18de eeuw, maar steken dat in een nieuw jasje! Heerlijk!”

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN