Cultuur
Jonge doeners

Leuvens project Future Fusion heeft de jeugd en toekomst in handen

12 maart 2024
Door: MIJNLEUVEN
16 maart neemt Future Fusion het Stadhuis en de Grote Markt over

Dinsdagavond, Leuven. Het stadshuis is gevuld met een twintigtal jongeren van Future Fusion, een Leuvens project dat barst van jeugdigheid, talent en creativiteit. Drie zaken die ze op 16 maart een hele dag zullen tentoonstellen in het stadshuis. Hoogtijd om hen meer te vragen over het project!

Tekst: Kobe Rombouts / Foto's: Kevin Liu

Hoe zou je Future Fusion omschrijven in je eigen woorden?

Jente (20): "Het is een versmelting van verschillende creatieve secties bestaande uit creatieve, innovatieve jongeren uit Leuven en daarbuiten. Op 16 maart in het stadshuis van Leuven stellen ze een hele dag verschillende dingen voor, van jongeren, voor jongeren."

Hoe zag het hele proces voor 16 maart er juist uit? Wat is er allemaal gebeurd achter de schermen?

Jente (20): "Het concept begon in oktober toen ik Lore ben tegengekomen die een voorstel had voor een project. Dan heb ik er met Enyim over gebrainstormd. Dan hebben we het project met z'n drieën vorm gegeven en zijn we er verschillende mensen bij gaan betrekken. Zo ontstonden er vijf secties met 2 vertegenwoordigers die elk een team onder zich hebben. De secties zijn dan gegroeid tot één grote groep waar we nu mee zitten. We zijn vaak samengekomen, maar al snel ging elke sectie ook zelf aan de slag met wat ze 16 maart gaan tentoonstellen. De weken voor 16 maart gaat het er achter de schermen nog drukker aan toe."

Alles wat we doen is voor en door jongeren.
- Jente

Wat gaat elke sectie juist voorstellen op 16 maart?

Floor (19): "Fashion gaat een modeshow met performances houden. Er zullen 8 verschillende designers 3 of 4 outfits voorstellen."

Eline (20): "Voor architectuur gaan we op ons hele creatieproces tentoonstellen in een expo: de materialen, de maquettes, de tekeningen... . We willen dus tonen hoe we van stap 1 tot aan het event zelf zijn geraakt. Al onze ontwerpen gaan op schaal worden gebouwd en daar worden tentoongesteld. We werkten hiermee ook samen met verschillende organisaties die ons helpen om duurzame en modulaire ontwerpen te creëren en neer te zetten, zoals Hitch en materialenbank."

Sakari (20): "De sectie hip hop zal eerst een breakdance battle organiseren. Vanaf 18u30 zal er op de Grote Markt een stage staan voor verschillende artiesten. Er zullen grote namen bij zijn, maar ook opkomende artiesten die we op deze manier een kans willen geven, dit is naar waar we streven met ons concept Montorollo."

Xander (19): "Samen met Andreas cureer ik het kunstdepartement. We zijn in november beginnen zoeken naar jonge kunstenaars en we hebben er 8 gevonden, allemaal actief in een ander discipline."

Gautier (24): "Ik vertegenwoordig community in dit project. Ik put vooral veel inspiratie uit mijn eigen achtergrond, want ik ben een tijd dakloos geweest. Tijdens deze periode heb ik veel vzw's leren kennen en dat heeft mijn ogen geopend: iedereen heeft het wel moeilijk op een manier, dus community is heel belangrijk."

Kasper (23): "Samen met Artuur heb ik al de posters ontworpen en ook nog reclameaffiches verzorgd voor op sociale media bijvoorbeeld."

Je ontwerp kan ook echt realiteit worden als je er voor gaat.
- Eline

Wat hopen jullie juist te bereiken met jullie werk op 16 maart?

Floor: "We hopen te laten zien dat alles mogelijk is. We gaven de designers het advies om te doen wat ze wilden, omdat je op andere momenten binnen de modewereld vaak aan een opgelegde opdracht moet werken."

Eloise: "Dat is wat me zo aantrekt aan fashion: je kan er gewoon je ding doen en je kan een idee omzetten naar iets concreets."

Eline: "Net zoals bij fashion willen we tonen dat een ontwerp ook echt realiteit kan worden als je er echt voor gaat."

Sakari: "We hopen dat we mensen kunnen samenbrengen, er wordt genoten van de muziek, maar we hopen ook dat zo een optreden mensen laat inzien dat er veel mogelijkheden zijn. Mensen voor het licht of geluid, artiesten die optreden, securityagenten... We betrekken overal mensen voor en willen zo een community bouwen."

Xander: "We hopen vooral te tonen dat kunst niet alleen een hobby of louter een bezigheid is, maar ook echt een beroep kan zijn."

Gautier: "Wij zorgen ervoor dat iedereen een plekje krijgt, want er is bijvoorbeeld nog steeds veel racisme en nog veel jongeren die zich niet in een bepaalde groep thuis voelen."

Tijdens het FTI And& festival staat ook de toekomst van jobs centraal. Hoe kijken jullie naar die toekomst?

Jente: "Het idee dat iedereen die hier zit de toekomst is en later ook een job zal moeten uitoefenen zit al vanaf het begin in het project. We proberen dit gegeven op een creatieve manier te uiten door te laten zien aan mensen die creatief bezig zijn dat een job niet altijd achter een bureau zitten is. Ook het project zelf toont aan dat je je "onprofessionele" hobby op een "professionele" manier kunt uitoefenen. Zo hebben we heel veel samengewerkt met Stad Leuven en kregen we veel middelen en een netwerk van hen om hiermee aan de slag te gaan. Tijdens verschillende debatten hebben we samen een toekomstmissie gecreëerd om hierop verder te bouwen."


We willen laten zien dat iedereen op een of andere manier kan bijdragen aan ons project.
- Sakari

Wat waren die toekomstmissies juist per sectie?

Andreas (20): Mijn toekomstmissie is om met mijn kunst, die ik vooral uit mijn eigen leefomgeving en eigen ervaringen maak, zoveel mogelijk mensen te bereiken. De verhalen die ik vertel kunnen iedereen voorvallen, dus ik probeer ook andere mensen er mee aan te spreken.

Sakari: Onze missie met onze VZW HBinternationalseries en projecten zoals Montorollo en Future Fusion is om een sterke community te bouwen, jongeren kansen te geven en artistieke vrijheid de aandacht te geven die het verdient.

Karam: Mijn grootste doel bij community is om iedereen te betrekken, zodat er duidelijk wordt gemaakt dat de jongeren de toekomst zijn. Veel ouders vergeten nog altijd dat ook jongeren hun levens op de rails proberen te houden. Ik vind het belangrijk dat er een community is, want zonder steun geraak je nergens. Met hulp gaat alles veel makkelijker en geraak je veel verder.

Enyim: We hopen dat er voor fashion meer focus komt op het individu later. Veel werknemers voelen zich niet geapprecieerd, waardoor ze ook minder hun eigen ding gaan doen. We proberen dus te focussen op een toekomst waar werknemers hun eigen ding kunnen doen en zo hun eigen passies, interesses en nieuwe talenten kunnen ontwikkelen.

Eline: De missie van architectuur is om een verwelkomende en sfeervolle inrichting neer te zetten. We hopen de mensen te verbazen en te inspireren met onze ontwerpen. Ook hopen we gewoon gezelligheid te creëren.

Bedankt voor het interview! Iemand die nog iets kwijt wil?

Jente: Het is belangrijk om te weten dat iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, een ander persoon is en een andere visie wil neerplaatsen. Ook de secties doen allemaal iets anders op hun eigen manier, maar in de eindstand komt alles samen in één groot geheel. Zo hopen we, zoals in het begin al werd gezegd, aan te tonen dat alles voor en door jongeren is en dat we hier allemaal eigenlijk als één persoon zitten.

12 maart 2024
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69