Sport
Jonge doeners

Leuven skatecontest 2018

26 september 2018
Door: MIJNLEUVEN
Skatend Leuven verzamelt aan de Philipssite voor een battle op het scherpst van de snee.

Het is rood-witgestreept en beweegt zich voort op een plankje richting de Philipssite. Een grote kans dat het Jasper Tielens (25) en Blomme Crabbé (19) zijn, beiden medeorganisatoren van de Leuven skatecontest 2018. Voor deze ‘Wally editie’ mogen deelnemers en sympathisanten zich naar hartenlust verkleden in een van de figuren uit s ’werelds bekendste zoekboekenserie ‘Waar is Wally’. Een kleine vooruitblik naar wat er ons op 30 september te wachten staat.
Tekst: Philip Lammens // Foto's: Wietse Thomas

Waarin onderscheidt dit evenement zich van de rest?
Blomme Crabbé: “Leuven skatecontest is sowieso helemaal anders dan de andere skatecontesten in België. Doordat we geen hoge geldprijzen uitkeren aan de winnaars is de sfeer tijdens het event veel gemoedelijker. Zo trek je geen deelnemers van heinde en ver aan die enkel komen voor het geld. In plaats van in te zetten op competitiviteit focussen we eerder op toegankelijkheid en gaan voluit voor sfeer.”
Jasper Tielens: “Dat merk je ook meteen als de deelnemers bezig zijn aan hun run. Ze krijgen veel aanmoedigende kreten en respect vanuit het publiek. De stress valt weg en het eindresultaat doet er veel minder toe.”

Is er dan geen competitiviteit tegenover skaters van andere provincies/grootsteden?
Blomme Crabbé: “Zeker, maar dat zijn ook maten. Vooral uit de regio van Antwerpen komen de laatste jaren talentvolle skaters. Onder hen zijn nu een aantal professionals met een heel typerende eigen stijl. Het niveau in België gaat ieder jaar omhoog, net doordat er een gezonde competitiviteit is. Iedereen wilt zich onderscheiden en de limieten van de sport opzoeken. Phil Zwijsen doet dat bijvoorbeeld door op natte ondergronden zijn techniek te finetunen. Andere bekende namen zijn nog Jarne Verbruggen, Axel Cruysberghs, Youness Amrani en Jonathan Thijs.”

We bouwen ervaring op en groeien ieder jaar.
- Jasper

De hoeveelste editie is dit?
Jasper Tielens:
“Het skatepark aan de Philipssite bestaat sinds 2006, sindsdien is er ieder jaar een contest geweest. Willem Jones is de man waarmee het allemaal begon en gaandeweg groeide het aantal helpende handen. In het begin waren de edities nog niet echt ingekleed, maar de laatste jaren zijn er al een aantal toffe thema’s de revue gepasseerd. Voor de mooiste kiekjes moest je er vorig jaar bij zijn toen het thema ‘Jonnys en Marinas‘ was, met een scooter als hoofdprijs. We bouwen ervaring op en groeien ieder jaar.”
Blomme Crabbé: “We krijgen ook advies en geld van mijnLeuven. Daarmee kunnen we dan praktische zaken zoals boxen, kabels, tentjes, frigo’s en zelf een auto huren bij de uitleendienst.”

Is er naar jullie mening voldoende infrastructuur in Leuven voor de skaters?
Jasper Tielens:
“In vergelijking met tien jaar geleden zijn er zeker grote stappen in de goede richting gezet. Vroeger moesten we ons verplaatsen naar de randgemeenten van Leuven om een skatepark te vinden. Dan gingen we naar t’Fort in Wilsele of kleinere parken in Kessel-Lo (heel basic). In Leuven zelf had je hier en daar een leegstaande hal. Soms bouwden we modules maar die konden nooit blijven staan. Iedereen was dus heel tevreden toen het skatepark aan de Philipssite er kwam. Sinds vorig jaar hebben we zelfs een gloednieuw indoor park in STELPLAATS.”
Blomme Crabbé: “Het indoorpark is de thuisbasis van vzweetje, een vereniging voor skaters. Nine yards, een gespecialiseerd bedrijf, heeft daar geholpen met de inrichting van het park. De gebouwde modules zijn van goede kwaliteit en zullen lang meegaan.”

Skaten tot we erbij neervallen, heerlijk is dat!
- Blomme

Hoe hecht is de skate scene in België?
Jasper tielens: “We gaan vaak andere plekken in België verkennen maar dat beperkt zich meestal tot Vlaanderen en Brussel. Louvain-La-Neuve kan je ook nog tot dat netwerk rekenen. Met Wallonië hebben we een iets minder sterke band, maar we zijn zeker geen vreemden voor elkaar. In Luik heb je ‘Le Snake Run’ dat zeker de moeite is en ergens in de provincie Luxemburg heb je nog een gigantisch park.”
Blomme Crabbé: “Eerder dan over de taalgrens wagen we ons wel eens naar Nederland.
Dan gaan we met een groepje vrienden naar ‘Area 51’ in Eindhoven. Skaten tot we er bij neervallen, heerlijk is dat!”

26 september 2018
Door: MIJNLEUVEN