Cultuur

Lemme Live in volle opbouw om de zomer in te zetten met een feest

29 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN
Vrijdag 1 juli zet scouts Sint-Paulus de zomer goed in met hun festival Lemme Live.

Dinsdagavond, de zon schijnt en op het Lemmekesveld in Heverlee zie je al de eerste sporen van het Lemme Live festival. De ideale gelegenheid om het einde van de examens te vieren en de zomer al dansend in te zetten. We spraken af met Noa (19) van de organisatie, maar uiteindelijk konden helpende handen Emma (22), Fleur (21), Seb (27), Maarten (26) en Josse (21) zich niet inhouden om mee te praten over het festival.

Foto's: Ben Salaets


Hoe blij zijn jullie om er na 2 jaar opnieuw helemaal in te kunnen vliegen?

Noa: "Zot blij! Dat is echt super leuk. Vorig jaar was er wel een coronaversie “Lemme Lounge”, maar dat was niet helemaal hetzelfde."

Emma: "Dat was echt niet goed voor de knaldrang. Je zag mensen optreden en wilde kei hard gaan dansen, maar het mocht niet."

Noa: "Maar dit jaar kunnen we dus terug een volledige editie doen met alle podia die we daarvoor ook hadden."

Staat hier na 2 jaar pauze een volledig nieuwe ploeg? Zijn jullie terug van 0 moeten beginnen?

Fleur: "Als giver en jinner stonden wij hier na de examens ook wel al om te helpen, het is dus niet helemaal nieuw."

Noa: "Inderdaad, de bouwkrachten zijn niet per se nieuw. In het organiserend team zijn er veel nieuwe mensen, maar ook nog wat ervaren mensen. Ik merkte wel bij sommige taakjes dat ik niet wist hoe ik er aan moest beginnen, maar dan vroeg ik het aan Maarten bijvoorbeeld en dan kon ik wel weer verder."

Maarten: "Een groot deel van de oude kern is wel weg sinds corona. De echte oprichters zijn er niet meer bij. Er is voor de jonge garde nu wel meer plaats om hun eigen ding te doen en niet meer alle tradities te volgen."


Voor mensen die het festival niet kennen, wat is Lemme Live?

Noa: "Wat het festival uniek maakt is de gezelligheid. Het is heel kleinschalig, maar we hebben toch veel te bieden. We bereiken met het festival een breed publiek: kinderen en hun ouders, maar ook jongeren. Dat is heel fijn. Het is ook allemaal lokaal. Naast een paar bands uit de UK hebben we vooral talent uit Leuven dat komt optreden. Een van de internationale artiesten die hier ooit speelde, Joy Crookes, vernoemde ons in een interview als een van haar lievelingsfestivals."

Josse: " 'A treehouse gathering organised by Belgian students' noemde ze het."

En van waar komt de naam?

Maarten: "De naam komt van live muziek op het Lemmekesveld, de uitvalsbasis van scouts Sint-Paulus en de plek waar het festival doorgaat."

Josse: "En ook omdat je het kan lezen als 'Let me live', 'Laat me leven'."

Wat kunnen bezoekers vrijdag allemaal verwachten op het festival?

Noa: "We hebben 3 podia. Om te beginnen het podium hier in het bosje dat normaal ‘The Castle’ heet, maar dit jaar een nieuwe naam krijgt. Dan heb je de main stage op het grote veld en verscholen op ons eigen veldje ligt de dub jungle waar Damballa Soundsystem heel de dag draait en gasten uitnodigt. Daarnaast is er ook nog randanimatie voor de kinderen: een springkasteel, circusinitiaties, een skateramp…"

Josse: "Uiteraard hebben we ook een bar en eetstand met de typische festivaldrankjes en snacks."

Maarten: "En dan ook nog de bar uitgebaat door de ouders van de scouts met zware bieren, nacho’s en een iets rustigere sfeer. Het is trouwens ook de eerste keer dat we tot middernacht mogen doorgaan met het festival omdat we het op vrijdag organiseren. Normaal moeten we altijd stoppen om 22u, als het nog licht is dus dit jaar gaan de mooie lichtjes extra gezellig kunnen schijnen als het al donker is."


Wat het festival uniek maakt is de gezelligheid. Het is heel kleinschalig, maar we hebben toch veel te bieden.
- Noa

Jullie zijn hier druk in de weer met de opbouw. Jullie zetten hier alles zelf recht?

Maarten: "Ja, we zijn er trots op dat we alles zelf bouwen. De constructies van Lemme Live zijn een beetje onze baby’s."

Noa: "Ja het bouwen is echt een ding waar iedereen wil bijzijn. Mensen die nog examens hebben balen dat ze moeten studeren."

Wie bedenkt al die constructies?

Noa: "We hebben een aantal architectuurstudenten die alles hebben uitgetekend. Dit jaar werken we met een stelling die we dan aankleden met paletten, dat geeft ons veel vrijheid bij het opbouwen. Als we merken dat iets niet goed werkt kunnen we de stellingen heel makkelijk en snel afbreken opnieuw in elkaar zetten op een andere manier."

Maarten: "We volgen eigenlijk nooit heel strikt het plan. Het enige belangrijke is dat het podium op de juiste plek staat."

Hoe lang zijn jullie al bezig met de voorbereidingen?

Noa: "Begin juni zijn al we beginnen bouwen aan onze dub jungle. Met de examens wilden we op voorhand al zo veel mogelijk klaar hebben. De examens lopen dit jaar ook door tot de dag van het festival, dus sommige organisatoren kunnen pas helpen op de dag zelf. Aan de rest zijn we dan begin deze week begonnen. Los van de opbouw zijn we eind februari al samengekomen om alle inhoudelijke dingen te beginnen organiseren en taakjes te verdelen."

Maarten: "Eigenlijk beginnen de voorbereidingen voor de volgende editie al de dag na het festival. Dan komen de grootste ideeën."


We hadden het al eerder over de line-up. Een mix van lokale en internationale talenten Hoe kiezen jullie die artiesten uit?

Noa: "Dit jaar waren het vooral Juliette en Max die het initiatief daarin hebben genomen."

Emma: "We werken toch ook samen met zo’n Brits bureau?"

Maarten: "Ja de voorbije jaren hebben we goeie connecties gelegd door kleine Britse artiesten te boeken, waardoor we nu kunnen vragen wie een interessante artiest kan zijn voor onze line-up. We hebben hier vaak artiesten die niet groot genoeg zijn om echt al in het buitenland op tour te gaan en vaak heel blij zijn als ze hier dus kunnen komen spelen. Ze slapen ook vaak bij leiding of vrienden thuis of op kot omdat ze niet per se op hotel willen."

Er zijn hier al veel artiesten gepasseerd die later op grote festivals stonden: Blu Samu, IAMDDB, Joy Crookes, Romeo Elvis... Wie wordt er dit jaar de grote revelatie?

Noa: "Ik denk Lyna, een meisje oorspronkelijk uit Leuven en ik gok dat zij de volgende grote artiest zal worden."

En welke artiest zou er in jullie droom line-up staan?

Noa: "Moeilijke vraag. Het is net fijn dat alles nog lokaal en kleinschalig is. Als ik echt moet kiezen zouden Coely en Blackwave hier wel een feestje kunnen bouwen. Maar zo’n grote artiest past eigenlijk niet op Lemme Live."

Emma: "Ja dan mist het die gezellige sfeer."

Josse: "Ja… Of toch gewoon Rihanna natuurlijk."


We zijn er trots op dat we alles zelf bouwen. De constructies van Lemme Live zijn een beetje onze baby’s.
- Maarten

Pukkelpop is ooit ontstaan als festival van een jeugdbeweging. Is het jullie ambitie om ooit ook zo groot te worden?

Maarten: "Vroeger was er wel de ambitie om sterk te groeien en dat is ook wel gebeurd. Nu is het vooral het doel om even groot te blijven, maar elk jaar gewoon een beter festival te organiseren. We willen ook altijd zelf de organisatoren blijven. Als het te groot wordt, is het festival niet meer van onze scouts. Dan is het ook zijn charme kwijt."

Een festival stamp je niet zo maar uit de grond. Krijgen jullie hulp van partners of sponsors?

Maarten: "Veel vaste sponsors hebben we eigenlijk niet. Elk jaar wel zo’n paar lokale bedrijven en vroeger kregen we ook geld van Vlaanderen, maar dat is weggevallen jammer genoeg. We krijgen vaak veel materiaal van de D'Store en werken ook nauw samen met Leuvense organisaties zoals Cirkus in Beweging, vzweetje en scheefdruk."

Noa: "Daarnaast is MIJNLEUVEN ook altijd onze trouwste partner. Ze geven niet alleen geld, maar organiseren ook workshops en waren er al van in het begin bij om te helpen. Zo konden we altijd de kwaliteit behouden."


Lemme Live is de ideale manier om de zomer met een groot feest in te zetten
- Noa

Hebben jullie nog een laatste oproep om twijfelaars te overtuigen om te komen?

Noa: "Je moet komen! Lemme Live is de ideale manier om de zomer met een groot feest in te zetten. We hebben super veel te bieden op één dag: goeie muziek, gezelligheid en mooie constructies die je zeker moet komen checken. Het zou mooi zijn om veel mensen te zien genieten van iets waar we veel tijd en moeite hebben ingestoken. Wie nog wil komen kan alles terugvinden op Facebook of de website van Lemme Live"

Dankjewel voor jullie tijd en nog veel succes met de opbouw! Lemme Live vindt plaats op vrijdag 1 juli op het Lemmekesveld vanaf 14u.


29 juni 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69