Mening

Krijg Carte Blanche!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
"Tijd om de wereldhiërarchie te herdenken. Gelijkheid voor iedereen en eerlijk stemrecht over de hele wereld"

De media staan bol van de verhalen over jongeren. Het lijkt alsof elke volwassene wel een mening heeft over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Terecht of onterecht? mijnLeuven laat jullie ‘mediawatchen’ en geeft je recht van antwoord op thema’s die brandend actueel zijn. Deze keer aan het woord: leerlingen van het 3de jaar humane wetenschappen van KA2 Ring.

Krijg carte blanche! Met deze oproep ging de VRT enkele maanden geleden op zoek naar jongeren met frisse ideeën en inzichten die het medium televisie opnieuw wilden uitvinden. Na een intense selectieprocedure met bootcamp werden er uiteindelijk zes jongeren geselecteerd. Deze zes krijgen de kans om gedurende één jaar een nieuw participatief en interactief jongerenaanbod uit te werken. Zo’n initiatieven wekken natuurlijk de nieuwsgierigheid van mijnLeuven. Een goede reden dus om eens langs te gaan bij een groep leerlingen van KA2 Ring en te horen wat zij zouden doen met een carte blanche.

De leerlingen hoeven niet lang na te denken over een nieuwe invulling van televisie. Nalani stelt meteen voor om minder reclame uit te zenden. Ze vindt dat erg vervelend: “Het lijkt wel alsof er tegenwoordig meer reclame dan echte programma’s op tv komt!”. Lisen wijst er wel op dat reclame een belangrijke bron van inkomsten is voor veel tv-zenders. Daarom stelt Sharon voor om andere manieren te zoeken om reclame te maken en dat blijkt voor de leerlingen niet zo moeilijk. Lieselotte denkt bijvoorbeeld aan een dubbele strook met aan de bovenkant het programma en aan de onderkant reclame, terwijl Warre zich luidop afvraagt of er ook niet meer product placement gedaan kan worden. Sharon suggereert daarentegen om programma’s te maken die alle reclamefilmpjes bundelen, zodat de rest van de avond reclamevrij kan blijven. En Marie zou het beter vinden wanneer de reclamefilmpjes drastisch zouden worden ingekort.

Als de leerlingen de kans zouden krijgen om TV een make-over te geven, zouden ze ook de programma’s veranderen. Geen plaats meer voor soaps zoals Thuis of Familie volgens Sharon en Sophie: “Die series zijn zó stom, ze eindigen nooit”. Wel meer programma’s zoals ‘Waes Reizen’ en ‘Geubels en de Belgen’. “Die programma’s zijn anders en interessant”, zegt Warre.

Maar hoe belangrijk is TV voor hen? Als ze zouden moeten kiezen tussen computer of televisie, waarvoor kiezen ze dan? Lang wordt er niet getwijfeld. Iedereen kiest voor een computer met internetverbinding. “Online kan je alles zien wat op TV komt en zelfs nog veel meer”, aldus Pieter. Ook Ella kijkt vaak naar series via internet. De andere leerlingen vertellen dat ze vaak TV kijken terwijl ze intussen online chatten met vrienden.

Genoeg over TV. Wij wilden ook wel eens weten waarvoor de leerlingen zelf eens carte blanche zouden krijgen. Ferre, Pieter, Hendrik en Martin aarzelen niet en willen meteen de school opnieuw uitvinden. Om te beginnen zouden ze al het huiswerk afschaffen en wiskunde herleiden tot een keuzevak. In hun ideale wereld start school voortaan om 12.00 uur ’s middags en sluit de schoolpoort om 16.30 uur. Bovendien is er dan ook meer vakantie dan school. Om de verloren tijd in te halen moet iedereen wel tot 21 jaar op de schoolbanken blijven zitten. Lisen, Sophie, Sharon, Warre en Samira pakken het graag wat grootser aan en stellen voor om de wereldhiërarchie te herdenken. Hierbij denken ze in de eerste plaats aan gelijkheid voor iedereen en eerlijk stemrecht over de hele wereld. Maar ze vinden het ook belangrijk dat er respect is voor de natuur, dat de rijkdom eerlijk verdeeld wordt en dat er geen criminaliteit meer is.

Lisa, Lieselotte en Nalani zouden op hun beurt graag eens in de schoenen van burgemeester Tobback staan en Leuven heruitvinden. Ze zouden dan meer volksfeesten organiseren, langere openingsuren voor de winkels invoeren en de wegen beter onderhouden. Om ervoor te zorgen dat in onze stad niemand in armoede hoeft te leven, stellen ze voor dat iedereen een opleiding kan volgen om zo gemakkelijker werk te vinden.

Kaat, Marie en Ella ergeren zich soms aan de radio. Daarom stellen zij voor om voortaan de liedjes volledig af te spelen en minder te babbelen tussendoor. Ook vinden zij één bondig nieuws per uur meer dan voldoende. Om het vrolijk te houden, kiezen ze enkel voor gezongen reclame. Tot slot zouden ze voor elke leeftijdscategorie een aparte radiozender voorzien.

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN