Samenleving
Mening

Kledingregels op school: hoe pak je het aan?

1 juni 2023
Door: MIJNLEUVEN
PACT3000 had het tijdens hun eindmoment over kledingregels op school en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Daarvoor interviewde ze Joske (17), die belangrijke veranderingen doorvoerde op De Ring.

Tekst: PACT3000 / Foto's: Marjan Delva


Joske (17) getuigt over haar ervaringen op De Ring en de veranderingen die ze konden doorvoeren.

PACT3000: Wat waren de kledingregels voor de veranderingen en wat vonden leerlingen er van? 

Joske: "De regels waren vaag geformuleerd, maar werden strikt gehanteerd. Bijvoorbeeld geen crop tops, geen spaghettibandjes, shortjes en kleedjes moeten tot aan je knieën. Ik heb vijf jaar op de Ring gezeten en elke zomer voelden leerlingen zich boos over de regels. Mensen waren wel bang om er effectief iets aan te doen of naar de directie te gaan, maar toen wij aankondigden dat we iets gingen doen, waren de leerlingen heel enthousiast."

Wie zijn “wij” dan? En wat hebben jullie gedaan? 

Joske: "Wij zijn het leerlingenparlement. We hebben met enkele leerlingen een jaar rond dit thema gewerkt. We hebben een groepje van 12 leerlingen uit heel de school uitgenodigd om mee na te komen denken over de regels, zo divers mogelijk qua leeftijd, gender, geloof... En we hebben ook naar leerkrachten geluisterd. Op basis van wat zij vertelden, hebben we een advies geschreven met concrete aanbevelingen die een middenweg waren tussen leerlingen en leerkrachten. We zijn daarmee naar de schoolraad gegaan. Zij waren het niet met alles eens, maar konden zich wel in een deel van de aanbevelingen vinden. Daaruit zijn nieuwe regels gekomen, die veel eigentijdser voelen."

Hoe gingen die gesprekken met leerkrachten en directie? Was dat moeilijk? 

Joske: "Eigenlijk minder dan verwacht. We merkten dat zij wel bereid waren tot verandering en eigenlijk ook niet altijd achter alle bestaande regels stonden. Ook hielp het om in gesprek te gaan: er waren bijvoorbeeld veel leerkrachten die crop tops echt niet op school vonden horen. Maar wij konden uitleggen dat dat voor onze generatie helemaal anders aanvoelt. We zijn tot de consensus gekomen dat je bloesje tot drie centimeter boven je navel mag komen."

Je moet niet met een hele massa binnenstormen, maar een rustig gesprek starten
- Joske (17)

Wat wil jij meegeven aan andere leerlingen die graag iets aan de regels zouden willen doen op hun school? 

Joske: "Je moet niet met een hele massa binnenstormen, maar een rustig gesprek starten, zowel met leerkrachten als met leerlingen. Het is een cliché, maar praten werkt echt. En je mag ook wat doordrukken, ook als je eerst tegenstand krijgt. Wij hebben zelf veel minder weerstand ondervonden dan we gedacht hadden. Probeer ook een zo representatief mogelijk beeld van je eigen school te krijgen. Elke school is anders en geen enkele regel zou voor elke school in Leuven werken."

En heb je tips voor directies en leerkrachten? 

Joske: "Het was jammer dat het thema pas serieus werd genomen toen het van het leerlingenparlement kwam, terwijl het eigenlijk al veel langer leefde. Probeer sneller naar je leerlingen te luisteren en niet meteen je eigen mening door te drukken."


1 juni 2023
Door: MIJNLEUVEN

Jelena Van Meerbeek

de villa, artistieke expressie, beleidsparticipatie
016 27 28 22