Sport
Mening

Kapot, een gloednieuw collectief voor extreme sporten

20 november 2018
Door: MIJNLEUVEN
Er waait een nieuwe wind door de community van bladers.

Frieder Jan Moerman (27) en Gilles Buelens (23) zijn de harde kern achter Kapot, een nieuw collectief dat extreme sporten (blade, BMX en freestyle scooter) naar een hoger niveau wilt tillen in Leuven. Ze zijn beiden enorm gepassioneerd en tasten de mogelijkheden af om de community groter en georganiseerder te maken. We babbelden uitgebreid met Frieder Jan over het hoe, wat en waarom van Kapot.
Tekst: mijnLeuven // Foto’s: Bram Van Roy

Jullie zijn de oprichters van Kapot. Hoe lang zijn jullie al met bladen bezig?
“Ik was tot vijf jaar geleden verslaafd aan gamen, maar een viertal ex-lieven later vlogen alle games de deur uit. Ik geraakte verslingerd aan inline skaten en, om een cliché aan te boren, het is ondertussen een levensstijl. Ik leerde Gilles kennen tijdens het bladen. Hij doet het ondertussen bijna 20 jaar en is een geboren talent. Al heeft hij het niet graag dat we hem the future of Belgium of Golden boy noemen (sorry Gilles).”

Was er nood aan een organisatie voor bladers?
“We zijn vooral op zoek naar nieuwe materialen en een park met hogere en langere obstakels. We willen ons eens kunnen laten gaan op ronde rails, meer jump-boxen en een foam-pit of airbag waar we flips en spins op kunnen oefenen. We hopen dat de opstart van een organisatie dit in gang kan zetten. In België missen we een platform én de nodige omkadering. Een organisatie geeft ons ook de mogelijkheid om meer met jeugd te werken en zo de toekomst te verzekeren, want er is wel een aflossing van de wacht nodig. Zo organiseren we sinds een paar jaar het Belgian Championship Rollerblading in het skatepark in Leuven. We namen daar het roer over van de oude generatie en laten er een frisse wind door waaien.”

In België missen we een platform én de nodige omkadering

Het blijft niet bij rollerbladen hé?
“Neen, we merken dat ook BMX’ers en beoefenaars van freestyle scooter wat hulp kunnen gebruiken. We willen hen betrekken en deel laten uitmaken van ons platform. Per discipline kunnen we ambassadeurs aanduiden en hen verschillende initiatieven op touwen laten zetten onder onze koepel. Niet dat één van deze disciplines de next big thing moet worden, maar een nieuwe kick is wel nodig. De skate community heeft zo zijn eigen ding gaande in Leuven en België, wat we zeker steunen, maar bladen is eerder een klein iets. Het familiegevoel is erg groot en dat proberen we wel te behouden. Het platform moet er zijn om nieuwe mensen welkom te heten en de al bestaande gemeenschap extra te ondersteunen en kansen te bieden.”

Welke mogelijkheden en ondersteuning zijn er nu voor jullie?
“We zijn dankbaar dat we welkom zijn in het nieuwe indoor skatepark in STELPLAATS, maar helaas kunnen BMX’ers en freestyle scooters daar om praktische redenen niet binnen. Ook het skatepark aan de Sportoase kan ons al jaren bekoren, maar natuurlijk dromen we van een eigen park met voorzieningen specifiek voor ons. We vinden vooral veel steun binnen onze eigen gemeenschap, maar onze budgetten zijn karig. mijnLeuven was tot nu toe één van de weinige plaatsen waar we ondersteuning en budget vonden. Dat hopen we natuurlijk te veranderen, al zijn we ook niet op zoek om bijvoorbeeld Red Bull in onze gemeenschap te betrekken. Dat laat ons familiegevoel niet toe.”

We dromen van een eigen park met voorzieningen specifiek voor ons

Hoe zien jullie Kapot evolueren in de toekomst?
“Bladen is een vorm van expressie die we willen uiten en delen met anderen. Het motiveert enorm om anderen te zien bladen en dat willen we zo veel mogelijk aanwakkeren door onze passie te delen via initiaties, jams en wedstrijden. We zetten dus hard in op evenementen om zo onze gemeenschap groter, maar ook hechter te maken!”

Waarom zou je bladen aanraden aan anderen?
“Ik wil niet in herhalingen vallen, maar we zijn echt een kleine, hechte groep die de discipline op handen dragen en waar elk individu wordt omarmt. Je kan de beste bladers ter wereld een bericht sturen voor advies of om een trick te leren en ze zullen effectief antwoorden. Als je als beginner een grind landt, krijg je applaus van bladers op wereldniveau, true story.

Zondag 25 november vindt Kapot harde trick #1 (Blade only) plaats.


20 november 2018
Door: MIJNLEUVEN