K.A. Redingenhof kreeg een creatief laagje

2 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
K.A. Redingenhof kreeg een creatief laagje

Bij het begin van dit schooljaar lazen de leerlingen van de leerlingenraad van K.A. Redingenhof een brief voor aan de schooldirectie. In deze brief namen ze onder andere de speelplaats van de school onder de loep, want die kan volgens de leerlingen veel beter. Ze willen er graag meer groen en meer plekken om te zitten. Crea-Fixers to the rescue!

Bedankt: Amadeo, Amandine, Anisha, Brecht, Cedric, Celine, Dorien, Elif, Fartun, Gieltje, Ibrahim, Joske, Mathias, Othman, Purna, Pinto, Steven, Sushna, Sven, Ward, Yohannes en Younes van K.A. Redingenhof. Begeleiding: Jan Vermeulen

Samen met beeldend kunstenaar Jan gingen de leerlingen op zoek naar hoe ze de speelplaats leuker konden maken. Meteen werd het idee gelanceerd om de leerlingen die de richting Hout volgen aan de slag te laten gaan met oude paletten, zodat er meer zitplekken komen. Het resultaat? 4 originele zitbanken die ideaal zijn om tijdens de pauzes te bekomen van de lessen.

Om van de zitbanken een geheel te maken, construeerden de leerlingen een soort prieeltje met glasramen en bloemen. De glasramen maakten ze van slides waarop ze mooie tekeningen printten. En voor de bloemen maakten de leerlingen zelf bloempotjes van lege PET flessen. De zitconstructie zal pas helemaal tot z’n recht komen wanneer de klimplanten langs het rooster omhoog klimmen en er zo een echte, groene oase op de speelplaats van maken.

Ook de vuilnisbakken kregen een nieuwe look, want de leerlingen willen elkaar aanmoedigen hun afval meteen in de vuilnisbak te werpen, in plaats van op de grond. Het oorspronkelijke idee was om foto’s van de directie met open mond op grote kartonnen te printen en deze aan de bakken te bevestigen. Hierdoor zou je je papiertje niet langer in een saaie vuilnisbak gooien, maar in de mond van de directeur! Helaas bleek dat leuke idee niet praktisch haalbaar en kozen ze voor een eenvoudigere variant.

Als extraatje wilden de leerlingen nog graag de betonnen balken – die gebruikt worden als zitbankjes - aan de zijkant van de speelplaats opvrolijken. Op de plek waar (naar het schijnt) soms stiekem gerookt wordt, toveren ze twee balken om tot een sigaret. Van twee andere balken maakten de leerlingen een abstracte maar erg herkenbare Homer en Marge Simpson. Na een dag hard werken met leerlingen uit verschillende klassen en jaren, mag het resultaat best gezien worden!

DIY - Wil jij jouw speelplaats ook een make-over geven?

STAP 1
Bedenk welke dingen er nodig zijn om de speelplaats van jouw school leuker te maken. Ga hierbij op zoek naar ingrepen die je makkelijk zelf kan doen en die weinig geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan bloempotjes van PET flessen, meubels van recuperatiehout… En weet dat een laagje verf soms ook wonderen kan doen!

STAP 2
Zoek leerlingen die je willen helpen bij de uitwerking van je make-over. Vele handen maken licht werk!

STAP 3
Heb je een goed uitgewerkt plan en een team dat graag de handen uit de mouwen steekt? Ga dan onderhandelen met de directie van je school. Vertel hen dat je bereid bent om veel zelf te doen. Dit drukt de kosten en zorgt bovendien voor een resultaat dat echt op jullie maat is.

CREA-FIXERS HELPEN JE UIT DE NOOD
Wil jij je medeleerlingen aanzetten om afval meteen in de vuilnisbak te gooien? Zou je het leuk vinden mochten leerlingen uit verschillende jaren elkaar beter leren kennen? Of wil jij meer groen of zitplaatsen op de speelplaats? Schrijf je dan in voor Crea-Fixers! Onder begeleiding van een kunstenaar gaan we op zoek naar een creatieve oplossing.
Meer info: www.mijnleuven.be/creafixers

2 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN