Jonge doeners
Samenleving

Jokke geeft ons een boodschap mee in 'Code Rood'

8 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Emely sprak met Jokke over zijn nieuwe single 'Code Rood', waarmee hij jong en oud de boodschap wil meegeven dat we er niet alleen voor staan in deze tijden.

Jonas Van Langendonck a.k.a. zanger en rapper Jokke is een nonchalante kerel van 21 die veel nadenkt over het leven. Met zijn nieuwe single 'Code Rood' kaart hij een actueel thema aan, mét catchy melodie en boeiende lyrics. Doorheen Leuven is er een wandeling uitgestippeld die je kan volgen, waarbij Jokke je ook nog eens door zijn lyrics begeleid aan de hand van audiofragmenten en raamschilderingen. Daar moeten we meer over weten!

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Artem Knyazev & Jasper Lefèvre

Hey Jokke, hoe omschrijf jij je concept? Hoe is dat terug te vinden in je muziek?

Ik heb niet echt een concept. Om heel eerlijk te zijn, wil ik mijzelf nergens op vastpinnen. Ik wil vrij kunnen zijn in het maken van mijn muziek. Sommige genres passen beter bij bepaalde lyrics en omgekeerd, het bepaalt hoe de boodschap van de muziek wordt doorgegeven.

Code Rood is opeens iets heel anders, vanwaar de switch van stijl?

Als ik zin heb om hiphop te doen, dan doe ik hiphop. En anders eens helemaal iets anders. Met Code Rood heb ik ontdekt dat ik zingen ook leuk vind, dus waarom niet hé? Ik ben ervoor mezelf ook niet uit of ik kleinkunst wil doen of het bij hiphop wil houden. Misschien kies ik wel nooit en dat hoeft ook niet. Misschien ben ik wel de eeuwige twijfelaar. 

Wat wil je als artiest bereiken? Wat wil je meegeven in je muziek?

Ik ben in eerste instantie begonnen met muziek te maken voor mijn zelfontplooiing en creatieve ontwikkeling. Als ik later kinderen heb enzo, wil ik kunnen terugkijken op mijn jeugd zonder het gevoel te hebben dat ik niet genoeg gedaan heb. De mensen die mijn muziek goed vinden en ernaar luisteren motiveren mij wel om verder te doen. En het is een leuk extraatje, maar daar ligt mijn essentie niet. Ik wil niet per se iets meegeven met mijn muziek of mensen inspireren. Als dat wel zou zijn is dat wel mooi meegenomen (lacht).

Ik ben heel erg bezig met het sociale gebeuren en onze mentale gezondheid.
- Jokke

Hoe ben je op het idee gekomen om muziek te beginnen maken? Wat was de trigger?

Vroeger ging ik met de maten van Herent wel eens iets drinken en dan werd er een beat opgezet. Iedereen begint dan te spitten, maar ja bon, dat trok nooit op veel (lacht). Toen ontdekte ik dat ik dat eigenlijk wel echt leuk vond en ja, van het een kwam het ander. Ik ging meer moeite doen en bewuster nadenken over teksten en klanken. 

Waarover gaat Code Rood nu eigenlijk en waarom heb je het geschreven?

Eerst wilde ik eigenlijk geen lied maken over corona, iedereen heeft het wel een beetje gehad en dan zit je daar echt niet op te wachten. Ik ben heel erg bezig met het sociale gebeuren en mentale gezondheid. Ik had het gevoel dat mijn lied wel de boodschap kon meegeven van “Hey, je staat er niet alleen voor”. Zowel voor jong als oud, want we moeten er allemaal door.

Corona is géén goede inspiratiebron.
- Jokke

Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Ik krijg toch wel veel positieve respons. Nu ik eens een andere stijl heb uitgeprobeerd, heb ik mijn doelpubliek verbreed. Ook volwassen mensen luisteren naar mijn muziek en ik hecht veel waarde aan hun mening. Zij hebben ten slotte al een echt beeld op het leven.

En lyrics schrijven, hoe begin je daar aan?

Inspiratie komt vanuit je gevoel en gewoon vanuit het leven. Ik kan jullie wel zeggen, corona is geen goeie inspiratiebron. Maar meestal start ik met het refrein. Het is een proces van proberen en schrappen en opnieuw proberen en aanpassen. De woorden moeten juist zitten om de juiste boodschap over te brengen. Ik hou ook niet van woorden met de letter “r”, ik spreek die letter niet graag uit. Zo’n woorden probeer ik te vermijden, maar bon, ontlopen kan ik ze natuurlijk niet (lacht).

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Mijn studies afmaken is een begin en daarna zien we wel. Wat echt geweldig zou zijn is dat ik een job vind die ik graag doe en daarnaast nog muziek kan maken en daar eventueel nog een centje mee kan bijverdienen. Ik weet niet of dat kan, maar een mens mag altijd dromen!


Doe de 'Code Rood' wandeling via deze link.

Volg Jokke op Facebook via Noncha Records.

8 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN