Samenleving

JNM Leuven in de (verre)kijker

17 oktober 2023
Door: MIJNLEUVEN
Ken jij de JNM al?

Op 20 oktober is het weer zover: de langverwachte dag van de jeugdbeweging. We gaan massaal in uniform naar school, pikken een gratis ontbijtje op de Grote Markt mee en hebben vooral tonnen plezier. De Chiro en Scouts kent iedereen wel, maar heb je al van JNM Leuven gehoord? We interviewen Ansofie Servaes (21), die naast Leuvenaar en student, ook leidster bij deze natuurjeugdbeweging is.

Tekst: Simon Sterck / Foto's: JNM Leuven

Kennen veel mensen de JNM, of moet je het vaak uitleggen?

Altijd! Weinig mensen kennen dat hier (lacht). Al zijn er wel grotere afdelingen zoals Gent of Antwerpen, waar ze wel bekender zijn. In Leuven zijn we een kleinere afdeling, gelukkig leg ik steeds graag uit wat de JNM is en doet.

Dan zijn we bij jou aan het juiste adres! Vertel eens wat de JNM is. 

De JNM is een jeugdbeweging zoals een ander, met een focus op natuur en milieu. Op onze activiteiten staan milieu, klimaat en natuurstudie steeds centraal. Dat maakt ons wel wat uniek ten opzichte van andere jeugdbewegingen. Zo spreken we met Natuurpunt soms af om beheerswerken te doen in natuurgebieden. Naast onze activiteiten gaan we ook jaarlijks op kamp.

En jij bent daar dus leidster?

Ja, inderdaad. We zijn opgedeeld in 3 groepen, van 7 tot 12 jaar, van 12 tot 15 jaar en dan van 15 tot 26 jaar. Vanaf dat je bij de oudste groep zit kan je ook kiezen om mee te begeleiden. Dat is niet verplicht, het is voor de leden die dat willen doen en zich daarvoor geëngageerd voelen. Ik ben graag leidster, dat is keitof!

Hoe ziet een typische activiteitendag er zo uit?

We doen 1 grote activiteit per maand, op een zaterdag of zondag. In het begin van een trimester komen we samen met de leiding om alles al wat vast te leggen voor de maanden die volgen. Met de 13 tot 16 jarigen komen we ook wel wekelijks samen op vrijdagavond, de oudste groep komt hier ook vaak naar toe.

Voor de jongsten is een activiteit nog vaak in spelvorm gegeven. We spelen dan rond biodiversiteit, exoten, systemen en fenomenen in de natuur. We proberen ook problemen in de natuur te bestuderen en op te lossen. Voor de oudere groepen is dat minder het geval. Daar doen we eerder discussies, wandelingen met een gids of gaan we met handen uit de mouwen. We focussen bijvoorbeeld ook meer op de rol van de mens in de natuur.

In de zomer doen we ook kampen, vaak gefocust op een bepaald thema. We overnachten dan in de buurt van natuurgebieden. We doen dan beheerswerken in ruil voor ons verblijf.

Als je met 25 in een bos - met enkel koud water, tenten en natuur - op kamp zit, leer je elkaar volgens mij beter kennen.
- Ansofie

Zijn jullie dan ook actief rond de klimaatcrisis?

Wij proberen vooral jongeren te sensibiliseren en hen bewust te maken van deze problematiek. Onze leden kunnen ons altijd vragen stellen als ze iets niet snappen, dat helpt hen wel. We zijn ook wel al vaak naar klimaatmarsen gegaan, waar de JNM zelfs een eigen blok heeft. Daar komen we dan andere afdelingen tegen. De volgende klimaatmars, op 3 december, zet ik dus zeker in mijn agenda.

Zien jullie vaak die andere afdelingen?

Het komt wel vaak voor dat we samen met andere afdelingen activiteiten doen. Soms kennen leiding elkaar, waardoor ze samen activiteiten plannen. Andere keren vragen andere groepen of we samen een weekend in elkaar willen steken. Volgende maand gaan we bijvoorbeeld samen bomen planten tijdens een boomplantweekend. Soms worden kampen of activiteiten op nationaal niveau georganiseerd. Er is daar altijd een goeie ambiance, je leert er mensen vanuit heel België kennen.

Wat is je favoriete activiteit?

Oeh, dat is een moeilijke vraag! Je moet weten dat ik al 12 jaar in de JNM zit, dus wel al veel geweldige activiteiten zijn gepasseerd. Ik heb heel goede herinneringen aan een kamp in 2012 over het klimaat. Het nachtspel was superspannend, we moesten heel de nacht rondcrossen, raadsels oplossen en het spel tot een goed einde brengen. Complexere spelen vind ik wel echt leuk, maar plezier hebben met vrienden staat toch wel op de eerste plaats. 

Heb je soms spijt dat je niet in een klassieke jeugdbeweging zit, zoals een chiro of scouts?

Ik doe gewoon graag dingen met natuur, da's echt mijn ding. Als ik verhalen van vrienden hoor dan heb ik nooit spijt van mijn keuze. Bij de JNM word ik altijd supergelukkig. Chirokampen kunnen denk ik ook met gigantisch veel leden zijn. Als je daarentegen met 25 in een bos - met enkel koud water, tenten en natuur - op kamp zit, leer je elkaar volgens mij beter kennen. JNM is voor mij een goede balans tussen plezier hebben, relaxed zijn en wild doen.

Bedankt voor je tijd, Ansofie. Veel plezier nog in de natuur!

De startdagen van JNM Leuven zijn al geweest in september. Stel dat je toch nog een activiteit wilt meedoen, raadt Ansofie je aan om op de website van JNM Leuven een berichtje te sturen naar de organisator van de activiteit die je interessant lijkt. Je kan JNM Leuven ook volgen op instagram. 

17 oktober 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69