Cultuur
Jonge doeners

"Je publiek los zien gaan wanneer je draait, is onbeschrijflijk"

13 juni 2019
Door: MIJNLEUVEN
Amber Broos is 16 en een gevestigde waarde binnen de DJ-wereld

Ze bracht als jongste DJ ooit eigen nummers uit en draaide al op een hele reeks binnen- en buitenlandse podia. Tegenwoordig is ze aan het werk als vaste DJ in de AB en haalt ze iedere week voor StuBru haar talenten boven tijdens de filefuif. Wat de 16-jarige Amber Broos de afgelopen jaren bereikte, doen slechts weinigen haar na. We spraken met deze vrolijke, Leuvense madam af in Swartehond. Een plek waar ze zich helemaal thuis voelt. Dat draaien haar passie is, merk je wanneer ze erover praat. Ze straalt.
Tekst: Lena Devillé // Foto's: Bram Van Roy

Amber, hoe is het voor jou allemaal begonnen?
“Mijn interesse in deejayen heb ik aan mijn papa te danken. Mijn papa heeft een DJ school – waar ik ondertussen zelf ook lesgeef – en zo’n vier jaar geleden was mijn nieuwsgierigheid zó groot dat ik graag zelf wilde testen hoe alles in z’n werk ging. Door allerlei dingen te proberen, groeide mijn passie alsmaar meer. En toen ik 13 was, deed ik mee aan een wedstrijd van Robert Abigail (de Robert Abigail Academy, nvdr.), een bekende Nederlandse DJ. Uit de 1000 ingeschreven kandidaten werden drie winnaars gekozen, waaronder ik. Ik werd toen een jaar lang begeleid door Robert Abigail himself en maakte samen met hem en de twee andere winnaars een eigen nummer. Meedoen aan de academy gaf mijn carrière een enorme boost. Zo kon ik ook in Frankrijk gaan draaien. Superleuk, en van een totaal ander kaliber dan de kleine fuiven die ik gewoon was.”

Je treedt op als 13 AMPS. Vanwaar die naam?
“13 AMPS is een combinatie van Amber en Ampère. En 13 is de leeftijd waarop ik met alles startte. Het is wel zo dat ik ondertussen beslist heb om niet meer onder die naam te draaien, maar onder mijn eigen naam: Amber Broos. Gewoon omdat het veel herkenbaarder is.”

Wie is jouw grote voorbeeld?
“Amelie Lens en Charlotte de Witte. Twee vrouwelijke techno-DJ’s die echt heel gerespecteerd zijn. Ik vind het topvrouwen die fantastisch kunnen draaien. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook andere DJ’s die ik erg goed vind, zoals Lost Frequencies bijvoorbeeld.”

Met muziek bezig zijn, maakt mij oprecht gelukkig
- Amber

Welke muziek spreekt je het meest aan?
“Ik draai het allerliefst alternatieve dance, met een beetje techno. En in mijn vrije tijd luister ik naar alles wat een beetje alternatiever is en dus niet te basic.”

Waar heb je al mogen draaien?
“Dat varieert: kleinere festivals, privé-feestjes ook, zowel in binnen- als buitenland. En sinds dit jaar ben ik ook resident DJ voor Ancienne Belgique, dus ik mag voor andere concerten spelen. Dat is tot nu toe één van mijn grootste mijlpalen geweest. Zo mocht ik onlangs nog draaien voor het concert van Martin Solveig. Ik draai ook sinds kort voor Studio Brussel, waar je mij op woensdag als DJ hoort tijdens de filefuif. Dat zijn natuurlijk de grotere jobs. Het gevoel dat iemand jou wil zien draaien, da’s heel fijn.”

Hoelang bereid jij je voor?
“Dat hangt echt af van moment tot moment en van concert tot concert. Ik probeer mijn eigen stijl te behouden, maar pas mij ook aan aan mijn publiek. Als ik merk dat mijn publiek iets anders wil, kies ik andere nummer. Mijn doel is mijn publiek entertainen en tegelijkertijd zelf ook plezier hebben. Ik neem iedere keer al mijn nummers van de afgelopen vier jaar mee, en ook nog een deel van de collectie van mijn vader. Een mooi pakket dus. Je mapjes goed ordenen zodat je weet waar alles staat, is in dat geval heel belangrijk (lacht). Want als je een nummer niet vindt, duurt het zoeken lang.”

Hoe ziet jouw week eruit?
“De optredens die ik doe in de AB zijn vaak tijdens de week, dus dat maakt wel dat ik soms drukke weken heb. Maar het fijne is dat het om concerten gaat, dus dat het nooit echt laat wordt. Ik zal nooit pas om 4u’s nachts thuis komen. Tijdens de week heb ik ook nog hobby’s en dat valt soms wel moeilijk te combineren. Tijdens het weekend is het vooral studeren, draaien, nieuwe muziek zoeken, nieuwe muziek maken... Druk dus.”

DJ zijn, daar bestaat geen handboek voor
- Amber

DJ zijn, het heeft voor- en nadelen.
“Meer voor- dan nadelen hoor. Met muziek en draaien bezig zijn, maakt mij oprecht gelukkig. Ik voel ook gewoon dat ik echt met mijn passie bezig ben. Het technische aspect schrikt veel mensen af, maar vanaf dat je daarmee weg bent, is het echt zó fijn. Het is echt spelen met muziek. En je publiek volledig los zien gaan wanneer je aan het draaien bent, dat geeft een onbeschrijflijk gevoel. Heel pakkend en zo’n harde kick. Het enige nadeel is dat je vaak tot laat ’s avonds weg bent en de dag erna dan uitslaapt, waardoor je wel een deel van je dag mist. Maar als je iets zo graag doet, neem je dat erbij.”

Je bracht nog niet zolang geleden een plaat uit.

“Inderdaad! Mijn eerste single release, 1AM. De eerstvolgende die zal uitkomen, wordt een officiële remix voor Yves Deruyter. Super fijn om te maken, want ik kon bezig zijn met mijn eigen muziek. Kleine projecten uitwerken, doe ik regelmatig. Maar 1AM heb ik kunnen maken en afmasteren met materiaal dat ik thuis niet heb. Ik kan niet zeggen hoelang ik eraan gewerkt heb, maar het heeft wel even geduurd. Het moest goed zitten.”

Hoe reageert je school op je succes?
“Heel positief. Ik studeer economie-moderne talen op het Heilige-Drievuldigheidscollege en word heel hard ondersteund en aangemoedigd door mijn school. Eén van mijn drie directeurs is ook grote fan van wat ik doe en hij vindt het fantastisch dat ik er mijn carrière van probeer te maken. Mijn leerkrachten zijn ook heel blij voor mij. Zolang ik mijn schoolwerk gedaan krijg, zijn ze tevreden.”

Je geeft zelf ook les, in de school van je papa maar ook in het STADHUIS van MIJNLEUVEN.
“Klopt. Ik vind het fantastisch om les te kunnen geven en mijn passie te delen met anderen. Je bent omringd door mensen met eenzelfde interesse dus het is heel fijn om hen tips te kunnen geven. Zelf leer ik trouwens ook bij, want DJ zijn, daar bestaat geen handboek voor. Je doet je eigen ding. Technisch kan je alle kanten uit. Ik geef iedereen altijd alles mee wat ik zelf weet en na een tijd kom je zo ook zelf nieuwe dingen tegen. Lesgeven is totaal anders dan zelf draaien, want bij het draaien zit ik in een vibe. Wanneer ik lesgeef, is alles veel technischer. Eens ze de techniek onder de knie hebben, moeten ze hun eigen weg op gaan en kan ik alleen maar bijsturen. Wie DJ wil zijn, moet vooral veel proberen en doen.”

Ik wil aan de hand van mijn grootste passie de wereld kunnen zien
- Amber

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik wil sowieso als DJ blijven werken. Maar ik vind dat – als het te combineren valt – ik zeker verder moet studeren. Communicatiewetenschappen bijvoorbeeld, is wel iets wat mij interesseert. Maar als er zich een grote kans voordoet, zal ik die wel volop grijpen. Omdat ik niet weet wat de toekomst breng, is het moeilijk te zeggen waar ik binnen pakweg twee jaar zal staan. Het kan allemaal supersnel gaan, maar evengoed niet. Het is gewoon een kwestie van kijken wat er op mij afkomt.”

Wat wil je als DJ zeker nog bereiken?
“Ik weet dat het weinigen gegeven is, maar ik zou graag rondreizen met mijn muziek. Zo kan ik aan de hand van mijn grootste passie de wereld zien. Ooit draaien in Amerika of Tomorrowland, op de context stage van Charlotte de Witte, zou ik ook heel graag willen doen (lacht). Mijn droom van zoveel jaren geleden heb ik ondertussen al vervuld: als DJ bij Studio Brussel draaien. Super content dat dat al gelukt is!”

Heb je nog een boodschap die je Leuvense jongeren wil meegeven?
“Doe wat je graag wil doen. Wat andere mensen van je zeggen of denken, maakt niet uit. Zolang jij er maar gelukkig van wordt. Ga ervoor en geniet ervan!”

13 juni 2019
Door: MIJNLEUVEN