Je bent jong, het zomert en je wil wat!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Terugblik op twee voorbijgevlogen zomermaanden

‘t Is weer voorbij, die mooie zomer. Beleuvenissen, Leuven in Scene, Markrock, M-idzomer: aan leuke zomeractiviteiten was er dit jaar zeker geen gebrek. Toch gingen ook heel wat Leuvense jongeren hun vakantiepret elders zoeken. Jeugdkampen, verre vakanties of thuis chillen met de vrienden: jullie deden het allemaal. Wij trokken de straat op om jullie leukste vakantieavonturen neer te pennen. Sit back, relax en herbeleef de zomer!

Bedankt: Kaat, Axana, Karel, Brecht, Ellen, Lourenço, Sam, Nathan, Pieter, Tim, Janelle, Kjelle, Robbe, Jan, Sander, Fleur en Noa, de Tieners van Speelplein Wils(P)ele.
Begeleiding: Johanna Laurent
Foto: Nena Langloh

Axana, 14 jaar
“Een groot deel van de zomer spendeerde ik op het speelplein van Wilsele. Samen met een tiental andere jongeren zit ik er in de tienergroep. Sommige vrienden durven wel eens lacherig doen over het speelplein. Ze denken dat het enkel iets voor kleine kinderen is, maar niets is minder waar. Je kan het een beetje met de Chiro vergelijken. Met een grote groep leeftijdsgenoten fijne activiteiten en memorabele momenten beleven. En het voordeel is dat je niet telkens tot zondag moet wachten: het speelplein is elke dag open. Een van de leukste activiteiten van dit jaar was een kajaktocht op de Dijle. Een hele belevenis (lacht). Over twee jaar hoop ik zelf animator te worden, zodat ik op mijn beurt kinderen en jongeren een topzomer kan bezorgen. Daar kijk ik nu al naar uit!”

Kjelle, 13 jaar
“Het was een volle, drukke zomer. Zo heb ik het graag. Ik vindt het niet leuk om stil te zitten, moet je weten (glimlacht). Vorige maand ben ik met mijn familie naar Göteberg in Zwedengereisd. Daar hebben we vooral bezienswaardigheden bezocht. Eigenlijk doe ik dat zelf niet zo graag, maar ik had niet echt te kiezen. Ik ben nog een beetje jong. Ook alleen uitgaan mag nog niet. Gelukkig kan ik af en toe een goede deal met mijn mama sluiten: zij gaat iets drinken in een café in de buurt, zodat ik mij intussen met mijn vrienden kan amuseren. Iedereen gelukkig!”

“Tijdens de zomer probeer ik ook altijd zoveel mogelijk tijd met mijn vrienden door te brengen. Dan doen we thuis iets leuks of gaan we met z’n allen naar Leuven. Ik hou ervan om met vriendinnen een dagje te gaan winkelen. Eigenlijk is Leuven de ideale stad om te shoppen, groot genoeg maar tegelijkertijd niet te druk.”

Nathan, 13 jaar
“De zomer dient voor mij vooral om uit te rusten van het voorbije schooljaar. Ik kan dan ook niet anders dan zeggen dat ik veel geslapen heb (lacht). Ook op vakantie in Frankrijk heb ik vooral in het zwembad gezeten. Eigenlijk ga ik niet zo graag op vakantie. Ik ben liever bij mijn vrienden. Als ik bij hen in de buurt ben, is het altijd leuk. Ik hoef niet per se ver te gaan om mij te amuseren. Behalve dan voor een skivakantie. Als fervente skiër ben ik daar altijd wel voor te vinden. Maar ja, jullie vroegen naar mijn zomerplannen zeker? Wel, nadat ik voldoende uitgerust was, heb ik heel wat dagen op mijn skateboard gesleten. Niet dat ik er geweldig goed in ben, ik oefen alleen als ik er zin in heb, maar het is gewoon fijn. Met een hele hoop vrienden zijn we deze zomer in een groot skatepark in Hasselt gaan skaten. In Leuven doen we dat ook hoor, maar het is niet altijd even evident. Vaak worden we weggejaagd door buurtbewoners. In het begin tolereren ze ons wel, maar na een tijdje komen ze bijna altijd vragen of we het erg zouden vinden om te vertrekken. Sommige mensen zijn heel intolerant, dat vind ik echt jammer.”

Julie, 17 jaar
“Ieder jaar zijn er een paar data die ik telkens opnieuw met fluo in mijn agenda aanduid. Het weekend van Rock Werchter is daar eentje van. Dat festival wil ik voor geen geld ter wereld missen. Dit jaar ben ik samen met Emma, mijn beste vriendin, gegaan en dat was super! Zo leuk ook dat het festival op een boogscheut van Leuven doorgaat. Volgend jaar gaan we zeker en vast opnieuw! Muziek is echt mijn passie. Doorheen het jaar volg ik intensief pianolessen zodat ik op mezelf ook wat kan musiceren. De zomer is voor mij dan ook pas geslaagd als ik enkele festivals heb kunnen bezoeken. Conclusie: deze zomer was een goede zomer. Op naar de volgende!”

Noah, 13 jaar
“Wat ik zo tof vind aan de zomervakantie, is dat je zeeën van tijd hebt. Tijdens het schooljaar lijkt het soms wel alsof je op weekdagen enkel en alleen op de schoolbanken zit. Ik profiteer er tijdens juli en augustus dan ook van om mijn week goed vol te plannen. Eigenlijk ben ik niet veel in Leuven geweest. Zo ben ik onder meer een weekje naar zee getrokken; op bezoek bij mijn oma die er woont en teglijkertijd alle dagen op het strand rondhangen. Dat waren meteen twee vliegen in één klap. Ook met go carts rijden, blijf ik plezant vinden (lacht). Verder ben ik nog naar het Zwarte Woud in Duitsland gegaan, samen met mijn ouders en een vriend. Het was een avontuurlijke vakantie. We zijn gaan raften en paintballen. Het hoogtepunt van de zomer was een pretparkenkamp. Een hele week lang zijn we iedere dag naar een ander pretpark gegaan. Iedere nacht sliepen we met een hele groep jongeren in een jeugdherberg, zodat we ’s ochtends samen met de bus naar het volgende pretpark op de lijst konden. Echt vet!”

“Of de grote vakantie een aaneenschakeling van fantastische gebeurtenissen was? Dat nu ook weer niet. Jammer genoeg zat ik met een vakantiewerk voor wiskunde. Zo’n stevige 104 pagina’s. Al heeft dat mijn zomerpret absoluut niet kunnen bederven."

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN