Buitenland

Jana trok naar Malta voor een cateringstage

1 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Jana Angelov studeert voeding- en dieetkunde en trok naar Malta voor extra ervaring.

Jana Angelov (20) zit in het tweede jaar voeding- en dieetkunde aan UCLL in Leuven. Zij kreeg de kans om gedurende 3,5 weken een cateringstage te doen in Malta.

Malta?
“Ik houd erg van warm, zonnig weer, blauwe zee en witte stranden. Daarom heb ik ook voor Malta gekozen. Maar toen mijn vader me afzette aan de luchthaven kreeg ik toch schrik. Ik vroeg me af wat ik voor 3,5 weken ging doen in een vreemd land waar ik niemand kende. Ik begon zelfs al spijt te krijgen van mijn beslissing. Maar eenmaal aangekomen in Malta viel dat allemaal van mijn schouders. Ik weet zeker dat de palmbomen en het mooie weer daar ook voor zorgden. Tijdens mijn verblijf had ik ook niet echt last van heimwee. Je kunt tegenwoordig makkelijk contact houden met het thuisfront.”

Grootkeuken
“Het werk dat ik moest doen, viel goed mee. Ik stond in een grootkeuken waar maaltijden werden klaargemaakt voor 8 rusthuizen. Ik hielp de chefs met de voorbereiding van de maaltijden: groenten snijden, lasagne klaarmaken, … . Ik controleerde ook de bereiding van de gerechten en de temperatuur van de koelcellen zodat er zeker geen rot voedsel zou worden getransporteerd. De stage was voor mij een positieve ervaring: ik heb veel bijgeleerd en ik raad het ook andere jongeren aan. In vergelijking met België zijn ze in Malta veel losser over het hele werkgebeuren: te laat komen of vroeger vertrekken zijn geen probleem. Als je jouw best doet en goed werkt, dan zijn de mensen al blij dat je hen komt meehelpen.

Ik stond in een grootkeuken waar maaltijden werden klaargemaakt voor acht rusthuizen
- Jana

Feest, vrienden en plezier
“Ik verbleef in een groot huis in Rabat samen met andere Erasmusstudenten. Dat waren leuke mensen waar ik goed mee overweg kon. Met hen heb ik dan ook het merendeel van mijn tijd doorgebracht. We bezochten steden, gingen zonnen op het strand en ontdekten het nachtleven. Ze hebben mijn verblijf een heel stuk aangenamer gemaakt.”

Back to reality
“De eerste dagen dat ik weer in België was, waren zeer zwaar. Na mijn verblijf in zo’n mooi en zonnig land raakte het terugkomen naar het grijze, regenachtige België me harder dan ik had kunnen verwachten. Ik moest ook afscheiden nemen van al mijn vrienden. Eigenlijk was het terugkomen de grootste negatieve ervaring van mijn uitwisseling.”

Weer naar België komen, was de grootste negatieve ervaring van mijn uitwisseling
- Jana

Aanrader
“Ik raad het aan om als jonge persoon naar het buitenland te trekken voor je studies. Dankzij de reis leer je jezelf alsmaar beter kennen. Je komt ook in situaties terecht waarin je zelfstandig moet optreden. Het is allemaal heel spannend, want je trekt naar een land waar je niemand kent, maar het is iets wat je meegemaakt moet hebben. Je stelt je open naar anderen toe, vooral omdat je niet anders kan en zo enkel en alleen vrienden kan maken, je leert een nieuwe taal bij, je ontdekt, je leeft.
Ik weet nu ook dat ik volgend academiejaar echt op Erasmus wil vertrekken. In het begin had ik zo mijn twijfels, maar door mijn positieve ervaringen in Malta wil en kan ik niet meer anders. In september vertrek ik weer op avontuur naar een ander land!”

1 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN