Cultuur
Jonge doeners

Jan (16) en Phil (17) vormen samen Dubious Depot

19 juli 2021
Door: MIJNLEUVEN
Jan (16) en Phil (17) vormen het Leuvens dubduo Dubious Depot. Hun twee (eerste) albums, Via Dub en Sans Souci, zijn slechts het begin van hun muzikale carrière.

Tekst: Marthe Algoed / Foto's: Masja Dolya


Jan en Phil, wat houdt Dubious Depot in?

Jan: “We zijn twee gasten die samen dubmuziek maken. Dubious Depot is een duo, geen band.”

Phil: “We zitten in een kamer en proberen muziek te maken die zo goed mogelijk is en waar zo veel mogelijk mensen naar willen luisteren. Het is meer een hobby dan écht serieus.”


Hoe zijn jullie begonnen?

Jan: “Phil en ik zitten al lang samen in de klas en we praatten soms over dub en onze gelijkaardige muzieksmaak. Ik had ooit eens een zelfgemaakt muziekstukje op mijn story gezet en hij vond dat cool. Toen hebben we op een zaterdag eens bij mij thuis aan een liedje gewerkt en sindsdien doen we dat bijna elke week.”

Phil: “Ik luisterde al lang naar dub, maar ik had er nooit aan gedacht om het zelf te maken. Het eerste liedje met Jan was redelijk impulsief, maar heel cool en tof!” 


Hoe maken jullie de muziek?

Jan: “We zitten gewoon samen in een kamer, die meer en meer aan het veranderen is in een studio. Dat is wel cool.”

Phil: “Vroeger werkten we enkel op de computer aan onze muziek, met het programma Logic. Jans broer had dat, dus konden we het gratis gebruiken. Daarna hadden we een kleine keyboard. Dan hebben we een ukelele gekocht die je kan inpluggen. In plaats van het geluid op te nemen met een slechte microfoon, gaat het automatisch via de computer.”


Zijn jullie nu aan het werken aan een album?

Phil: “We zijn nu bezig aan het derde album. Er komen meer liedjes op met zelfgeschreven lyrics. Ons eerste nummer met zang was een cover van Back to Black van Amy Winehouse. Dat was superleuk. Wij maakten de instrumentals en Janina zorgde voor de vocals.”


Onze kamer verandert meer en meer in een studio.
- Jan


Jan: “In september was dat liedje af, maar het was een heel gedoe om het op Spotify te krijgen.”

Phil: “Covers kan je stiekem op Spotify zetten en dan hopen dat niemand dat ziet, maar als het lied zou opblazen krijg je problemen. Mensen kunnen je aanklagen, omdat je geld verdient dat eigenlijk niet van jou is. Back to Black is gemaakt door Amy Winehouse en Mark Ronson en zij behoren tot verschillende platenlabels. Ik moest dan aan beide labels vragen voor toestemming, maar ze reageerden niet. Ik heb ongeveer 27 mails gestuurd en in februari mochten we het eindelijk, na heel veel gedoe, online zetten. Wij verdienen er niets aan, behalve de fame als het nummer zou opblazen.”

Jan: “We verdienen sowieso  geen geld aan onze muziek, want streamgeld is bijna niets. Het was wel jammer dat het zo lang geduurd heeft om het online te krijgen, omdat onze muziekkwaliteit een grote verandering heeft meegemaakt sindsdien. We konden het ook niet meer aanpassen. Drop it and be done with it. Door al dat gedoe willen we geen covers meer.”


Hebben jullie al veel zangers voor het volgende album?

Jan: “We hebben al één zangeres gevonden, Roos. Zij is zelf de tekst aan het schrijven. We gaan nog eens Janina vragen en misschien ook mijn zus, Mara. We willen zelf ook praten op liedjes, maar dat is meer om te lachen. Verder zoeken we iemand die rapt, liefst een jongen om wat meer diversiteit te krijgen.”

Phil: “Bij het eerste en tweede album vonden mensen onze nummers leuk, maar vroegen ze waar de zang was. We vonden dat wel matig, omdat we zo veel tijd hadden gestoken in onze muziek. Dub heeft ook helemaal geen vocals nodig. Nu gaan we een combinatie doen van instrumentale liedjes en zang.”

Hoe beleven jullie de coronaperiode?

Jan: “Tijdens de eerste lockdown hebben we niets gedaan, omdat het niet mocht. Mijn vader werkt in het ziekenhuis, dus ook daarom ging het niet. Nu werken we elke zaterdag aan muziek.”

Phil: “Ik mag ook weer binnen in zijn huis, wat van november tot januari niet mocht.”


We verdelen onze cd's nog aan de schoolpoort.
- Phil

Waar kan het volk jullie muziek vinden?

Phil: “We maken van onze albums eerst cd’s en daarna zetten we ze pas online.”

Jan: “Voor die cd’s doen we alles zelf. Het ‘proces’ om ze te maken is net zoals in een fabriek.”

Phil: “We zitten dan in een rijtje: één iemand brandt de cd, de andere plakt de sticker erop en de volgende steekt ze in het doosje. Het is echt een mooi afgewerkt product. Vorige keer hadden we er zestig gemaakt, die we dan verkocht hebben aan drie of vier euro per stuk. Met de opbrengst konden we het album op Spotify zetten en nieuw materiaal kopen. Ik ga aan de poort van bijvoorbeeld Sint-Pieters staan om de cd’s af te geven aan de mensen die ze besteld hebben. Dat vind ik veel leuker dan de muziek online te zien.”

Binnenkort komt nieuwe muziek uit van Dubious Depot! Volg het duo op Instagram en op Spotify, en spread the love.


19 juli 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34