Samenleving

"Ik zou het ook gedaan hebben als ik niet betaald werd"

18 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN
Heb jij deze zomer een vakantiejob gedaan? Quinn en Astrid alvast wel.

Werken in de horeca, animator zijn of babysitten. Velen van ons doen het in de zomer of door het jaar om een beetje geld te verdienen. Maar wat kan je eigenlijk nog doen als deze bekende jobs je niet echt aanstaan? We zochten 2 mensen met een opvallende zomerjob en interviewden hen over hun ervaringen. Hier vind je de tips en ervaringen van Quinn (19) en Astrid (17). 

Tekst: Ellen Hermans

Wat was jouw studentenjob? Wat houdt het juist in? 

Astrid: "Ik heb 2 weken voor Timmerdorp gewerkt. Het is een plaats in Leuven naast Sportoase waar kinderen en ouders elke zomer naartoe kunnen komen om dingen te bouwen met houten blokken. Het was mijn taak om de inschrijvingen in orde te brengen, de materialen uit te lenen en kinderen te helpen door ideetjes te geven of mee te bouwen. Ik moest ook vaak bouwwerken afbreken van mensen die niet zouden terugkomen of wanneer de blokken op waren. En uiteindelijk ben ik ook de “aangestelde fotografe” geworden."

Quinn: "Ik heb een maand voor Bpost gewerkt. Elke dag had je 2 onderdelen: het sorteren en het uitdelen. Het sorteren was op kantoor, waar het dan heel druk was. Je moest gewone en aangetekende brieven, reclame en pakjes sorteren per straat. Daarna ging je ze zelf met de wagen of fiets uitdelen bij de mensen thuis."

Hoe heb je het gevonden? 

Astrid: "Ik heb het online gevonden via Jooble, en heb ook maar een kwartier gezocht."

Quinn: "Ik ben het op veel sites tegengekomen, omdat ik actief aan het zoeken was naar iets dat bij mij paste." 

Was het moeilijk om de job te krijgen? 

Astrid: "Ik moest een CV en motivatiebrief insturen. Normaal moest ik ook op gesprek gaan, maar dat was plots niet meer nodig. Het duurde wel vrij lang voor ik de job kreeg, toen was ik al bijna vergeten dat ik me ervoor had aangemeld. Toen ik hem had, moest ik ook nog naar het stadhuis om de verzekering in orde te brengen. Het is dus veel papierwerk, maar uiteindelijk viel het nog wel mee."

Quinn: "Het was vrij makkelijk. Ik had enkel een rijbewijs nodig en moest een paar online testen doen (die ik pas heb gedaan toen ik een maand had gewerkt). Ik moest geen interview doen en het was vrij snel geregeld. Je moest wel minstens een maand kunnen werken, omdat er ook een opleidingsperiode was van 5 dagen."

Is het hard werken?

Astrid: "Over het algemeen moet je niet zo hard werken. Als er veel volk tegelijk is, dan kan het wel vermoeiend zijn. En natuurlijk was ik op het einde van de dag wel moe, maar dat is normaal. Gelukkig kon je zelf kiezen wanneer je pauze nam als je even moe was. Mentaal is het weinig werk, want je moet niet veel nadenken, dus het is soms gewoon het fysieke dat een beetje vermoeiend is."

Quinn: "In het begin was het heel overweldigend, maar het wende wel snel. Het is pittig, want je kan pas naar huis wanneer je klaar bent met alles uit te delen op je route. Dus soms ben je wat eerder klaar en soms ook wat langer bezig. Je moet een beetje geluk hebben met de hoeveelheid post die er is en de grootte van je route." 

Vind je dat je goed betaald wordt voor wat je doet? 

Astrid: "Heel goed."

Quinn: "Voor het harde werk word je wel genoeg betaald."

Kan je de uren zelf kiezen?

Astrid: "Nee. Je werkt van 13u30 tot 20u30. Het avondeten bestaat dus vooral uit snacks." 

Quinn: "Je moet gewoon zorgen dat je er ’s ochtends om 6 uur bent. Daarna ligt het vooral aan jezelf om hoelaat je klaar bent, meestal duurt dat ongeveer 8 uur."

Je beslist zelf hoelang je bezig bent.
- Quinn


Wat vind je er minder leuk aan? 

Astrid: "Niks. Ik zou het ook gedaan hebben als ik niet betaald werd."

Quinn: "Opstaan om 4u40 om daar om 6 uur te zijn. Het is in Aartselaar, wat heel ver is. Als je je vroeger opgeeft dan kan je het wel in Leuven doen. Soms is er verwarring bij het afleveren van een brief of pakketje, omdat er bv. bij een appartement niet altijd een busnummer of naam opstaat."

Wat vind je er zo leuk aan? 

Astrid: "Het afbreken van de bouwwerken. Dan kan je een beetje destructief zijn met een hamer. En het is ook leuk dat het niet te intensief is."

Quinn: "Het is heel vrij. Er is geen toezicht, je zit alleen in een auto. Je kan dus eigenlijk doen wat je wilt, zolang je het een beetje deftig doet. Je kan er zelf voor zorgen dat je vroeger klaar bent."

Wat is er speciaal aan? 

Astrid: "Je hebt veel vrij en je bent ook niet voor alles verantwoordelijk (zoals je wel bent als monitor op een kamp)."

Quinn: "Je hebt dus veel vrijheid. Het is heel afgezonderd, wat voor veel rust kan zorgen. En als je toch wilt praten, dan kan dat ’s ochtends bij het sorteren of bij mensen waar je pakketjes aflevert."

Zou je het aanraden aan anderen? 

Astrid: "Jazeker. Ik heb ook een keer een vriendin meegepakt. Er is een leuke sfeer en je kan goed met de andere 3 jobstudenten babbelen." 

Quinn: "Ja, je moet wel met die vrijheid kunnen omgaan en willen werken. Je beslist zelf hoelang je bezig bent."

18 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69