Cultuur
Jonge doeners

"Ik wil niet maken wat de rest maakt. Ik wil een eigen sound."

5 december 2023
Door: MIJNLEUVEN
Nieuw Leuvens raptalent Broco

Rapper Broco (21), geboren en getogen in Leuven, omschrijft zichzelf als gemotiveerd en ambitieus. Hij werkt nu nog hard als tuinarbeider, maar als het aan hem ligt, staat hij zo snel mogelijk op grote podia.

Interview: Arne Comhaire & Tristan Samyn / Foto’s: Maartje Vanagt

“Ik word echt wakker met het idee dat het mij moet lukken om een grote artiest te worden. Ik ben geobsedeerd door die missie. Ik ben er heel hard mee bezig en het moet mij lukken. Ik sta voor eerlijkheid, hard werken, op uw tanden bijten, maar ook voor genieten, niet geven om wat anderen van u denken. Gewoon uw ding doen.”

Ben je fulltime aan het rappen?

“Nee, ik werk ook. Na het middelbaar ben ik meteen beginnen werken als tuinarbeider. Ik werk nu voltijds voor een baas en daarbuiten maak ik muziek. Ik heb nooit verder gestudeerd. Raar voor iemand van het Salco, de meeste mensen daar gaan meestal verder studeren.”

Heeft dat iets te maken met het feit dat je muziek wilde maken?

“Dat zat toen wel al in mijn hoofd. Ik dacht dat studeren mij misschien ging hinderen bij het maken van muziek. Als ik ging werken, had ik geld en ook tijd voor muziek, maar nu werk ik uiteindelijk zo hard en zo veel dat ik toch niet zo veel tijd heb.Als ik had gestudeerd, had ikiets willen doen waar ik echtgeïnteresseerd in ben en dat vond ik ook niet meteen.”

Heb je er dan niet aan gedacht om muziek te gaan studeren?

“Daar heb ik over nagedacht, maar ik heb het niet voortheorie. Ik maak graag muziek, maar niemand moet mij zeggen hoe of wat. Mensen kunnen mij tips geven, maar ik ga niet in een klaslokaal zitten luisteren naar iemand die mij zegt welke noten ik moet spelen. Ik heb muziekschool gevolgd toen ik klein was, maar dat vond ik echt rot. Ik hou van muziek maken, maar niet van muziek naspelen of studeren. Ik heb wel enorm veel respect voor mensen die muziek studeren en dat kunnen gebruiken.”

DELEN MET DE BUITENWERELD

Hoe ben je begonnen met rappen?

“Muziek maken zat er eigenlijk altijd al in, al zo lang ik mij herinner. Vroeger was dat gewoon een deuntje in mijn hoofd op de fiets bijvoorbeeld. Ik vond dat deuntje dan wel leuk, maar deed daar dan niks mee. Ik ben echt begonnen met muziek maken toen ik 15 was. Toen had ik voor Kerstmis geld gevraagd om een programma te kopen voor mijn computer. Daarop kon ik dan beats maken en opnemen. Vanaf toen kon ik de ideeën die ik altijd in mijn achterhoofd had in de werkelijkheid brengen. Ik heb dat ook meteen online gezet, dat was toen nog op SoundCloud. Ik wou het gewoon meteen met de buitenwereld delen. Ik wilde dat mensen hoorden wat ik had gemaakt, ook al was dat slecht. Dat is wel iets dat ik heb: alles wat ik doe, wil ik dat mensen zien.”

Je bent veel aan het werken, zeg je. Ben je ook nog bezig met nieuwe muziek maken?

“Ik ben daar altijd wel mee bezig. Soms heb je periodes waarin je weinig inspiratie hebt. Nu bijvoorbeeld met het weer ook. Elk seizoen beïnvloedt je creatieve proces. In de lente voel ik dat als er meer zon komt en het terug warmer wordt, ik terug creatiever word. Nu in de herfst en de winter vind ik het moeilijker om de motivatie te vinden om muziek te maken en naar de studio te gaan. Ik ben altijd wel bezig met muziek maken, in de vorm van teksten schrijven. Ik maak zelf ook beats, alleen of samen met een vriend, maar dat is niet zo veel. Er zijn veel andere mensen die ook beats maken, maar ik ben heel kritisch op de beats die ik gebruik.”

Wat zijn dan de voorwaarden waar je beats aan moeten voldoen?

“De beats die ik wil gebruiken voor mijn muziek moeten origineel zijn of moeten een bepaald gevoel bij je opwekken. Je gaat me niet snel horen op een beat met gewoon een simpele melodie en harde bassen. Ik houd meer van zo wat jazzy of old school vibes. Natuurlijk moet de kwaliteit van de beat ook goed zijn, alles moet goed doorkomen en goed klinken. Ik wil niet maken wat de rest maakt. Ik wil echt een eigen sound. Het is soms moeilijk om die te vinden. Het is altijd een zoektocht. Je wilt dan een paar liedjes in hetzelfde genre, maar ook niet alles mag hetzelfde klinken.”

EMINEM-FANBOY

Wie is je grootste inspiratie?

“Ik ben begonnen met rap luisteren door Eminem. Ik was echt een Eminem-fanboy als ik klein was. Maar later ook door mensen in de stad: Vinci, Jelle... En ook de grote namen zoals Zwangere Guy. Alle Belgische artiesten zijn eigenlijk mijn inspiratie. Ik denk dat Zwangere Guy toch wel op nummer 1 staat. Hij heeft laten zien dat het kan. Toen ik begon met muziek maken, dacht ik dat je als Vlaamse rapper het niet kon maken in België, maar ik heb wel het gevoel dat dat steeds meer aan het groeien is en dat er meer mogelijkheden komen voor jonge rappers. Zwangere Guy heeft nu alles gedaan wat ik wil doen: de grote podia op Rock Werchter en Pukkelpop. Als ik die doelen zou halen, dan is dat voor mij de top, het maximum. Ik was dit jaar op zijn optreden op Pukkelpop. Hij trad daar alleen op voor een grote crowd en toen dacht ik: als hij dat kan, moet ik dat ook kunnen.”

Heb je al veel hindernissen ondervonden in je traject tot nu toe?

“Ja, sowieso. Alles wat ik als 15-jarige maakte, bracht ik meteen naar buiten. Op die leeftijd trok dat nog op niet zo veel, maar het was wel origineel. Daardoor werd ik enorm hard uitgelachen. Niet alleen mensen op school, ook familieleden. Iedereen vroeg zich af waar ik mee bezig was. Ik ben daar enorm onzeker van geworden en door beginnen twijfelen. Maar ik denk dat dat ergens ook wel nodig was en mij enorm kritisch heeft gemaakt. Toen ik 18 was en net afgestudeerd was, heb ik een jaar lang geen muziek gemaakt omdat ik dacht dat het mij niet ging lukken en de droom volledig was weggevaagd. Mijn vaste producer en DJ, Joseph Newton, heeft mij toen gemotiveerd om terug te beginnen. Hij was ook degene die mij, toen ik 15 was en iedereen mij uitlachte, zei dat het goed en dapper was dat ik probeerde. Hij is een belangrijke motivatie geweest doorheen mijn carrière vol twijfels en onzekerheden.”

KRITISCH BLIJVEN

Treed je veel op?

“Ik heb effe mijn weg moeten zoeken daarin, maar ik heb deze zomer toch wel zeven of acht keer opgetreden op kleine festivals. Er staan nu ook al 5 optredens vast voor volgend jaar, dat heb ik nog nooit gehad. Die optredens waren telkens een groot succes. Ik kan nog veel leren en groeien, maar ik geloof wel dat als ik optreed, ik er echt een show van maak.”

Heb je tips voor jongeren die zelf iets creatiefs willen doen?

“Geloven in jezelf is het belangrijkste. Blijf kritisch. Luister niet te veel naar anderen. Blijf jezelf pushen en de limieten opzoeken. Niks is onmogelijk.”

Wil je zelf nog iets toevoegen?

“Dankjewel aan degene die in mij hebben geloofd. Dat wil ik wel zeggen. En tot binnenkort want ik ga zeker niet stoppen en het gaat mij lukken om het te maken. Ik hou wel van manifesten. Zeggen dat er iets gaat gebeuren en het dan ook gewoon doen. Dat vind ik cool.”

Volg Broco op Instagram via @broco3000 of luister naar zijn muziek op Spotify


5 december 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69