Jonge doeners
Samenleving

“Ik wil mee bouwen aan een samenleving waar jongeren zichzelf kunnen zijn”

11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Samuel-Joe Munanga (18) neemt het als adviseur op voor de belangen van jongeren. Emely sprak met hem over zijn plannen en ambities.

Samuel-Joe Munanga is 18 en een van de 8 kersverse jongerenadviseurs van de Vlaamse Jeugdraad. Naast zijn inzet voor jongeren schrijft hij ook zijn eigen rapmuziek en is hij terug te vinden op het basketbalveld. Hij is geboren in Congo, heeft een tijd in Zuid-Korea gewoond en is nu al zes jaar terug te vinden op Belgische bodem. 

Tekst: Emely Verachtert (17) / Foto’s: Uma Van Looveren (18)

 

Samuel-Joe, vanwaar je interesse voor politiek en de Vlaamse Jeugdraad? 

“Mijn papa is altijd erg geïnteresseerd geweest in politiek en wilde mij op dat vlak wat dingen bijbrengen. Toen ik in Congo woonde, bracht hij mij in contact met een vrouw die bezig was met maatschappij. Samen met haar ging ik naar verschillende bijeenkomsten van o.a. de president. Op dat moment begreep ik er nog niet veel van natuurlijk, maar het was wel heel cool om dat allemaal te zien. Toen ik zes jaar geleden naar België kwam, was politiek nog altijd geen passie. Het is pas sinds vorig jaar dat ik er echt in geïnteresseerd ben.”

Hoe ben je terechtgekomen bij de Vlaamse Jeugdraad? 

“In 2019 zat ik in de jury van de Belgische Kinderrechtenprijs van Plan International. Daar leerde ik mensen kennen die zich inzetten voor kinderen en jongeren en ook in de Vlaamse Jeugdraad zaten. Het was eigenlijk op aanraden van hen dat ik niet veel later besliste om mij op te geven voor de Vlaamse Jeugdraad. Ik had er voordien nog nooit van gehoord (lacht). Na mijn gesprekken met hen, ging ik op zoek naar informatie en schreef ik mij in voor de nieuwsbrief. In één van die mails stond op een bepaald moment dat ze op zoek waren naar adviseurs. En van het een kwam het ander.”

Was je blij met je overwinning? 

“Absoluut! Ik was heel enthousiast toen ik het nieuws hoorde. Ik mocht in het begin wel nog niets zeggen, dus ik kon het nieuws enkel delen met mijn beste vriend en mijn mama. Maar nu iedereen op de hoogte is, zijn mijn vrienden en familie ook allemaal erg blij voor mij”

Neemt de Vlaamse Jeugdraad veel tijd in beslag? 

“Ik ben sinds 1 januari 2020 officieel adviseur, dus voorlopig moet ik nog niet veel doen. Maar ik denk dat daar snel verandering in zal komen (lacht). Sowieso is er elke eerste woensdag van de maand een bijeenkomst om belangrijke onderwerpen te bespreken en adviezen uit te werken die we dan voorleggen aan de beleidsmakers in Vlaanderen. En dat voor de komende drie jaar, want voor zolang engageer je je als adviseur.”

Hoe worden de onderwerpen voor de adviezen gekozen? 

“Om te bepalen wie er in de Vlaamse Jeugdraad zit en welke thema’s aan bod komen, worden er verkiezingen georganiseerd. Jongeren en jeugdwerkers stemmen dan op de mensen en thema’s die ze in de Vlaamse Jeugdraad willen. Dit jaar zal het vooral gaan over je goed in je vel voelen, gelijke kansen en klimaat. Maar er komen natuurlijk ook nog andere onderwerpen aan bod.”

We nemen het op voor de dingen waar jongeren van wakker liggen
- Samuel-Joe

Heeft de Vlaamse Jeugdraad veel invloed op beslissingen van de regering?

“We hebben zeker invloed als het over jongeren gaat. We willen vooral dat er naar hen geluisterd wordt en nemen het dus op voor de dingen waar zij wakker van liggen. Veel jongeren weten jammer genoeg niet dat de Vlaamse Jeugdraad bestaat. Daar zou verandering in moeten komen, want we doen heel erg veel voor jongeren. We willen een tegengewicht bieden op de politieke weegschaal van onze maatschappij.”

Is een persoonlijke politieke voorkeur belangrijk in de Vlaamse Jeugdraad? 

“Ze zeggen altijd dat de Vlaamse Jeugdraad een politieke partij op zich is. Het is een raad die los staat van politiek, maar samenwerkt met politieke partijen. Het doet er dus niet toe welke politieke voorkeur je hebt, het draait in eerste instantie om de belangen van jongeren. Iedereen die in de Vlaamse Jeugdraad zit, heeft hetzelfde doel.”

Denk je dat corona veel invloed zal hebben op jullie werking?

“Normaal gezien gaan we in februari op weekend om elkaar beter te leren kennen, maar ik denk dat dat er niet zal inzitten als je naar de huidige situatie kijkt. Wat wel spijtig is, want voorlopig ken ik de andere adviseurs niet echt. We praten wel af en toe via chat, maar we hebben elkaar nog niet ontmoet. Ook de manier waarop we gaan kunnen samenwerken, zal volledig afhangen van de maatregelen die op dat moment gelden. Het is wat afwachten dus.”

Het is belangrijk dat jongeren zich goed in hun vel voelen, alleen zo kunnen ze hun identiteit succesvol ontwikkelen
- Samuel-Joe

Wat zie je zelf als je sterktes binnen de Vlaamse Jeugdraad? 

“Ik vind van mezelf dat ik erg kritisch en analytisch ben. Ik laat mij niet gemakkelijk meeslepen door mijn gevoelens en ga altijd eerst op zoek naar de feiten vooraleer ik mij ergens over uitspreek. Ik denk dat dat een belangrijke eigenschap is voor iemand in mijn positie. Ik bekijk de dingen op een andere manier.”

Wat wil je graag meenemen uit de ervaring die voor de deur staat? 

“Aangezien ik volgend jaar rechten ga studeren, wil ik graag goed leren debatteren. Het is heel belangrijk om op een respectvolle manier met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Ik hoop ook dat het mij nog kritischer maakt en dat ik op die manier verhalen nog meer van alle kanten leer bekijken.”

Als er één ding is wat je graag verwezenlijkt wil zien, wat zou dat dan zijn? 

“Ik wil mee kunnen bouwen aan een samenleving waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Een samenleving waar ze niet voortdurend moeten denken aan wat wel of niet mag en kan. Het is belangrijk dat ze zich goed in hun vel voelen, want alleen op die manier kunnen ze succesvol zijn in de ontwikkeling van hun identiteit. Politiek bepaalt je toekomst. Mensen kunnen klagen, maar er zal nooit iets veranderen als je zelf niets onderneemt. Wat je wil, is ook niet noodzakelijk wat je nodig hebt.”

Heb je ambitie om verder in de politiek te gaan? Of blijft het bij de Vlaamse Jeugdraad? 

“Op dit moment wil ik mij vooral inzetten voor jongeren. De rest zie ik later wel. Volgend jaar begin ik aan mijn opleiding rechten en met dat diploma kan ik ook nog steeds de politiek in (lacht). Ik denk dat de komende jaren zullen bepalen hoe groot mijn interesse is in een politieke carrière. We zullen zien (lacht).” 


Wil je meer weten over hoe de Vlaamse Jeugdraad te werk gaat? Je vindt er alles over op www.vlaamsejeugdraad.be


11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34