Jonge doeners
Samenleving

“Ik wil een veilige plek creëren waar elk meisje zich op haar gemak kan voelen”

11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN
Lisa Verberdt (21) legt uit wat Marsmeisjes is: safe spaces en wandelen tijdens corona.

Lisa verberdt is 21 jaar, komt uit Leuven en werkt in de bib nadat ze eerst aan een studie criminologie was begonnen. Een studie die niet echt iets voor haar was, zegt ze zelf. Liever meteen aan het werkleven beginnen. Naast werken in de bib, werkte ze de laatste maanden ook hard aan een nieuw concept: Marsmeisjes. Een wandelclub waarmee ze meisjes van alle leeftijden wil samenbrengen om te luisteren en er te zijn voor elkaar.  

Tekst: Lierin Dedeyne / Foto’s: Michiel Bronckaerts


Het is nog vroeg in de ochtend, maar er zit een opgewekte, jonge vrouw voor mij, die duidelijk al wakkerder is dan ikzelf. Ze riep onlangs de atypische wandelclub ‘Marsmeisjes’ in het leven en kan niet wachten om haar plannen in uitwerking te brengen. Atypisch, jawel, omdat ze met deze wandelclub niet alleen wil wandelen, maar vooral ook een safe space wil creëren voor iedereen die er nood aan heeft. Zowel tijdens als na coronatijden. 

Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars. Behalve Marsmeisjes. Waar komen die vandaan? 

“Grappig! Maar dat is niet waar de naam Marsmeisjes vandaan komt (lacht). Ik koos niet voor ‘mars’ omwille van de planeet, maar omdat het een synoniem is voor wandeling. Het leek me leuk om een alliteratie te maken (woorden die met dezelfde letter beginnen, nvdr.) met ‘meisjes’. En zo ontstond de naam ‘Marsmeisjes’. Door te kiezen voor ‘meisjes’ wil ik bovendien benadrukken dat elke vrouw ergens diep vanbinnen een meisje blijft, ongeacht hoe oud ze is. En alle meisjes zijn welkom in deze wandelclub!”

Echt iedereen? Of is er toch een leeftijdsgrens? “De focus ligt vooral op meisjes tussen 18 en 30 jaar. Maar ook wie wat jonger of ouder is, mag ‘lid worden’ van de wandelclub. Iedereen is welkom! Ik wil niemand uitsluiten. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik een veilige plek kan creëren waar elk meisje die wil, zich helemaal op haar gemak kan voelen.”

Vanwaar het idee voor een wandelclub? 

“In het begin van de lockdown konden we niet veel doen, maar wandelen mocht nog wel. Ik had op dat moment nood aan een groep waarmee ik een eindje kon gaan stappen en ik merkte dat ik daarin niet de enige was. Er waren nog veel meer mensen die er graag op uit wilden trekken, maar niet per sé vrienden hadden die dat even vaak of graag wilden doen. Op dat moment ontstond het idee om een wandelclub op te richten die jonge meisjes samenbrengt.”

Nochtans is een wandelclub niet iets waar de meeste mensen spontaan aan denken wanneer ze een nieuwe hobby zoeken. 

“Nee, dat snap ik. Maar het is wel echt heel laagdrempelig. In tegenstelling tot een hobby waarvoor je je inschrijft, waar ofwel competitie bij komt kijken ofwel een bepaald talent. Om te gaan wandelen, heb je letterlijk niets nodig. Zo goed als iedereen kan wandelschoenen aantrekken en naar buiten gaan. Maar om het toch wat specialer te maken, zit er een extra dimensie aan: de safe space.”

De wandelclub is een inclusieve groep waar geaardheid, religie of huidskleur geen invloed heeft
- Lisa

Vertel meer. Hoe ziet die ‘safe space’ er precies uit? 

“We komen samen om onze benen te strekken, maar vooral ook om samen te zijn en ons goed te voelen bij elkaar. Door te praten en te luisteren naar elkaar, maar ook door er soms gewoon te zijn voor elkaar. De wandelclub is een inclusieve club waar iedereen een plekje krijgt. Je moet het zien als een omgeving, een groep, waar geaardheid, religie of huidskleur geen invloed heeft. Het enige waar we belang aan hechten is hoe we met elkaar omgaan. Met het nodige respect. We staan open voor elkaars verhaal en zijn er voor wie het nodig heeft. Wie weet worden er op die manier ook connecties gelegd en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Dat zou het allemaal extra mooi maken.”

Waar moeten we ons aanmelden voor een wandelsessie? 

“Momenteel wachten we de maatregelen van de stad Leuven af, want we mogen met maximaal vier personen gaan wandelen en ik zou toch graag wat meer mensen uitnodigen. Dus vanaf dat we veilig met meer mogen samenkomen, start ik de wandelsessies op. Voor de laatste info kan je terecht op de Instagram van Marsmeisjes. In tussentijd steek ik daar iedereen een hart onder de riem.” 


Wil jij graag deel uitmaken van Marsmeisjes? 

Alle info en updates vind je op hun Instagram: @marsmeisjes 


11 februari 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34