Cultuur

"Ik heb al gezegd aan de schrijvers dat Louise eens mag experimenteren en wild gaan"

1 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
Louise in familie, maar vooral ook Leuvenaar en levensgenieter. MIJNLEUVEN sprak met Charlotte Sieben

Actrice Charlotte Sieben (24) is een rasechte Leuvenaar. Ze speelt ondertussen bijna 2 jaar Louise in Familie en is tijdens de vakanties op MNM te horen in de ochtendshow. Achter haar vrolijke verschijning zit vanalles verscholen: onzekerheid, een verleden als fangirl en vooral veel liefde voor Leuven.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Maartje Vanagt

Na het middelbaar in Leuven ben je journalistiek gaan studeren in Antwerpen. Je bent daar niet blijven plakken of zoals veel jonge 20’ers naar Brussel getrokken. Is dat bewust?

"Ik heb altijd in Leuven gewoond, maar op een bepaald moment had ik het effe gehad. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, het gevoel van ‘er is meer’. Ik merk wel bij mijn vrienden dat ze uiteindelijk toch terugkomen naar Leuven. Dat had ik ook met Antwerpen. Dat is een keileuke stad, maar mijn familie en vrienden zijn hier. Er is iets met afkomstig zijn van Leuven en hier je vrienden hebben. Je kan dat niet uitleggen aan andere mensen. Dat is echt een gevoel. Leuven is een gezellige stad. Dat voelt goed, dat voelt veilig."

Je woont in Leuven samen met 2 vriendinnen. Ik heb het gevoel dat de periode tussen afstuderen en serieus settelen een soort nieuwe levensfase is. Ervaar jij dat ook zo?

"Ik ben van het idee dat als je een lief hebt en je bent van plan om daar bij te blijven (lacht) dat je nog heel je leven gaat samenwonen. Ik woon ook graag met vrienden samen. Als ik jong was wilde ik altijd supergraag met mijn vriendinnen samenwonen in een clubhuis en nu doe ik dat effectief!"

Hoe anders is het om nu hier in Leuven over straat te lopen dan vroeger?

"Ik was een heel rare vroeger. Ik kwam vaak buiten in mijn onesie en ik had schijt aan alles. Nu ben ik me er bewuster van hoe ik er bijloop. Als mijn haar wat vettig is, denk ik al dat er iemand het gaat zien en denken dat ik een vieze ben (lacht). Het gebeurt dat mensen iets zeggen, maar vaker is het gewoon kijken en wijzen. Ik heb dan liever dat ze iets komen zeggen eigenlijk. Leuven is wel kei mild in het aanspreken. In Mechelen bijvoorbeeld of eender welk dorp is het compleet anders. Ik denk dat Leuvenaars gewoon geen fuck geven (lacht)."


Je bent altijd zelf je grootste criticus.
- Charlotte

Familie

Je speelt Louise is familie. Voor wie niet kijkt. Wat voor iemand is Louise?

"Louise is een moraalridder. Een goed kind, die strijdt voor de juiste dingen, maar haar goedheid brengt haar vaak in de problemen. Ze is net op wereldreis geweest en heeft wel wat ervaringen achter de rug. Ze zou wel in mijn vriendengroep mogen."

Herken je jezelf in haar?

"Ik lijk erop, qua uiterlijk (lacht). Ik denk dat ik iets mondiger ben dan Louise, iets harder." 

Ben je blij met de verhaallijnen die Louise krijgt?

"De hoofdcast bestaat uit meer dan 20 personages dus het ene moment is jouw verhaallijn iets groter dan op het andere moment. Ik ben heel blij met de verhaallijnen die ik al heb gehad. De dood van haar papa en oma bijvoorbeeld, iconische figuren in Familie. Dat was leuk om te spelen. Nu ontdekken ze Louisehaar studentenleven. Op zich wel leuk, maar ze is toch een beetje een seut soms. Ik zou haar graag is op de Oude Markt zien, maar begin maar is aan die opnames. Ik heb al gezegd aan de schrijvers dat Louise wel mag experimenten en wild gaan."

Hoe ben je bij familie terechtgekomen?

"Keiraar eigenlijk. Ik snap het zelf nog altijd niet volledig. Ik werd op een dag gebeld door een vrouw die vroeg of ik auditie wilde doen voor Isa, een korte, tijdelijke rol. Ik twijfelde eerst, maar heb het toch gedaan en tijdens die auditie zat de band met Aaron direct goed. Ik heb niet de rol van Isa gekregen, maar van Louise. Toen ze dat voorstelden wist ik wel niet wie dat was (lacht)."

Heb je al nagedacht over het einde? Hoe zou je graag uit Familie verdwijnen?

"Geen idee. Ik zou niet weten hoe lang ik het nog wil doen. Toen ik begon wou ik het niet te lang doen. Ik wilde niet vastroesten in zo’n rol, maar ik heb wel het gevoel dat we met de jongere garde (Maarten Cop, Aaron Blommaert...) ons daar wel proberen uitbreken. Het is nu gewoon keileuk en zo lang ik het tof vind, met leuke mensen kan samenwerken, de cast en de crew, blijf ik het doen. Mijn exit moet wel echt kei goed zijn. Ik ga er niet uit voor iets dat ooit al gebeurd is."

mnm

Je acteert niet alleen in familie. Je bent tijdens de vakanties ook regelmatig te horen op MNM. Hoe is dat begonnen? Ook met een random telefoontje?

"Mijn stage bij journalistiek was MNM-marathonradio. Toen die begon mocht ik ook bij Familie beginnen, wat echt mega pittig ging worden. Die stage is eigenlijk niet goed gegaan, ik was met 1000 andere dingen bezig in mijn hoofd. Maar omdat ze mij kende vroegen ze vorige zomer of ik met Wanne soms de ochtendshow wilde presenteren. Dat vond ik zo plezant! Daarna hebben ze gevraagd of ik samen met Manu wilde presenteren en dan werd dat nog een week, keileuk!"

Wat vind je zo leuk aan radio maken?

"Da’s kei intiem! Je spreekt echt tegen die luisteraars. Je ziet ook in de chatbox wat mensen sturen. Je kan alleen maar een goeie ochtend hebben als je daar presenteert, want hangen echt goeie vibes bij MNM. Je bent ook bezig met de actualiteit. Met familie zit je echt in een bubbel heel de dag in een studio te draaien en daar is het helemaal het tegenovergestelde."

Heb je op dit moment dan je droomcarrière?

"Als ik daar tijdens de ochtendshow zit kan ik ook wel beseffen dat het zot is dat ik dat kan doen. Had mij gezegd dat ik op deze leeftijd dit al mocht doen. Acteren en de ochtendshow, dat is kei cool. Er is echt wel nog veel dat ik wil doen, maar ik heb inderdaad allemaal heel mooie ‘eerste keren’. "

Wat zou je dan nog willen doen?

"Ik zou graag voor Ketnet iets doen. Een eigen radioshow hebben lijkt me ook cool. Een korter project zou ook tof zijn, zo’n film of serie waar je 3 of 4 maanden intensief voor filmt en het daarna ook afgesloten is. Dat heb je niet met familie. Ik doe daar soms auditie voor, maar ik heb wel wat faalangst en als ik dan zo’n selftape heb opgenomen vind ik dat bijna altijd slecht. Je bent zelf altijd je grootste criticus."

Fanaccounts en onzekerheden

Hoe zou de jongere Charlotte kijken naar deze Charlotte? 

"Ik vergelijk mezelf sterk met anderen en iedereen lijkt altijd snel vooruit te gaan. Mijn tegenspelers Maarten en Aaron bijvoorbeeld zijn jonger en ik kan echt denken “What the fuck doen die allemaal?” en dan heb ik het gevoel dat ik niet goed bezig ben. Ik besef wel dat jonge Charlotte heel trots zou zijn, die zou al heel blij zijn dat ik met acteren mijn brood kan verdienen."

Welke levenslessen zou je haar willen meegeven? Of jongeren in het algemeen.

"Niet te veel stressen, het komt wel goed. Blijf altijd gepassioneerd en blijf dichtbij jezelf. Voor de rest weet ik het ook nog niet. Het ding is dat mensen je soms echt kunnen idolizen. Ik heb het soms ook niet voor elkaar en vind mezelf echt niet iets om naar op te kijken." 

Een rolmodel zijn hoort wel wat bij bekend zijn. Is dat iets waar je het moeilijk mee hebt?

"Ja dat is zo’n beetje het imposter syndrome. Hoe mensen mij soms afbeelden is niet hoe ik ben. Ik heb soms het gevoel dat ik iets op Instagram moet zetten als er iets gaande is. Of dat ik mijn mening moet uiten of moet strijden voor iets. Ik ben wel iemand dat dat zou doen, maar ik krijg wel wat het gevoel van druk om het te doen omdat er zo veel mensen mij volgen. Die kijken naar je op en gaan misschien zelfs jouw mening overnemen. Dat ik mij dat zo hard aantrek komt uit een soort aanleg voor onzekerheid."

Lastig als je dan elke dag op televisie komt.

"Ja de eerste weken van familie waren hels. Ik stond elke dag te bibberen van de stress. Nu is dat verbeterd omdat ik aan alles gewend ben."

Is er dan iemand die jou daarbij hielp en ondersteunde?

"Eigenlijk heeft heel de cast zijn armen wat rond mij gesloten. Ik heb echt veel hulp en liefde gehad, maar Aaron was wel mijn grootste begeleider (lacht)."

Over Aaron gesproken. In familie speel je zijn vriendin. Krijg je daar jaloerse reacties op?

"Ja! (lacht). Hij is geen lelijke gast en ook nog getalenteerd. Vooral jonge meisjes zijn jaloers. Dan kan ik bijvoorbeeld getagd worden in een reactie op TikTok waarin staat “Omg ik zou zo graag Louise zijn...” Dat is ook logisch. Ik zou als ik jonger was misschien ook wel fangirl van hem geweest zijn."

Met fanaccounts inbegrepen?

"Ohnee (lacht), ik heb ooit een fanaccount gehad van Harry Styles op Instagram. Heel erg... Ik maakte zelf geen edits, maar ik stal foto’s die ik tegenkwam op andere accounts. Ik denk dat het wel bij 3 foto’s is gebleven. Ik was heel jong, om mezelf even te verdedigen (lacht). Het was een combo met een fanaccount voor Luke Hemmings, van 5SOS (lacht). Ik had ook een crush op Pippin van Lord of the Rings, dus die zal er af en toe ook op verschenen zijn. "


De eerste weken van familie waren hels. Ik stond elke dag te bibberen van de stress
- Charlotte

CHARLOTTES FAVORIETE PLEKKEN IN LEUVEN 

1.   Ik vind het zalig in de zomer langs de vaart te zitten en stiekem in de vaart te zwem- men met vrienden. Ik ben daar minstens 3 keer per week want ik ga er ook joggen. 

 2.   Ik ga supergraag goed eten en ik vind de Zoff echt kei goed. Dat is wat duurder, maar voor wat je krijgt valt het goed mee. Ik tafel graag, ik ben echt bourgondisch ingesteld op dat vlak. Het moet gezellig zijn. Andere restaurants waar ik nog graag ga zijn Bar Stan, De Optimist en De Hoorn. 

3.   Mijn stamcafé is echt wel de Metropole! Ik ken de uitbater ook goed dus dat is echt de plaats waar ik het vaakst zit. 

4.   Sinds de Sint-Pieterskerk mooi vernieuwd is, ben ik daar al een paar keer binnen geweest. Het licht daar is echt zot. Als je van Leuven bent doe je dat niet zo snel, maar het is echt de moeite.

1 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69