Jonge doeners
Samenleving

“Ik denk dat wij als jongeren wat trotser mogen zijn op onszelf”

13 november 2023
Door: MIJNLEUVEN
Heb jij al gestemd voor de Vlaamse Jeugdraad?

Tot 19 november loopt de Kiesperiode van de Vlaamse Jeugdraad. Maar wat doet de Vlaamse Jeugdraad eigenlijk en waarom is stemmen belangrijk? Ik vraag het aan Manon Quinet (22), die zelf kandidate is.  

Tekst: Ines Vandebeek / Foto's: Vlaamse jeugdraad

De Vlaamse Jeugdraad: wat is dat?

“De Vlaamse Jeugdraad is het officiële adviesorgaan voor kinderen en jongeren in Brussel en Vlaanderen. Dat wil eigenlijk zeggen dat wij over alles wat kinderen en jongeren betreft, advies geven aan de Vlaamse regering. Het is in de wet bepaald dat de Vlaamse regering over bepaalde zaken advies moet vragen aan de Vlaamse Jeugdraad, maar soms geven wij ook ongevraagd advies over thema’s die wij belangrijk vinden. Onze adviezen beperken zich niet tot de Vlaamse regering, wij formuleren ook adviezen in general om zo andere mensen mee aan boord te krijgen. Natuurlijk schrijven wij geen adviezen op basis van wat maar een paar jongeren denken. Daarom bevragen wij regelmatig heel veel jongeren. Daarbij letten wij erop dat we zoveel mogelijk verschillende groepen bevragen en niet enkel de jongeren die zelf actief bezig zijn met jeugdorganisaties.”

Waarom is dat belangrijk?

“Veel beslissingen die op alle politieke niveaus worden gemaakt, hebben impact op onze toekomst als jongeren. Vaak hebben die beslissingen zelfs meer impact op onze toekomst dan op de toekomst van de politici die die beslissingen nemen. Het jammere is dat veel van die beslissingen gemaakt worden zonder kinderen en jongeren in overweging te nemen. Dat voelt als een omgekeerde wereld. Daarom is het belangrijk dat er een groep is zoals de Vlaamse Jeugdraad die blijft pleiten voor de rechten van kinderen en jongeren, voor onze belangen en toekomst, en voor wat wij zelf belangrijk vinden. Het is veel waardevoller dat de politiek jongeren betrekt dan dat er dingen in onze plaats beslist worden.”

Ik vind dat wij veel te vaak onterecht als een ‘luie generatie’ worden afgeschreven.
- Manon

De verkiezingen voor de Vlaamse Jeugdraad zijn volop bezig. Wie kan er allemaal stemmen?

“Elke jongere tussen 12 en 30 jaar kan stemmen.”

Hoe kan je stemmen?

“Je kan heel makkelijk stemmen via de website van de Vlaamse Jeugdraad en dat op 2 manieren: via itsme of via E-ID. Je kan dan eerst een paar thema’s aanduiden, die jij belangrijk vindt en waarvan jij vindt dat de Vlaamse Jeugdraad daar meer op moet inzetten. Daarna kan je stemmen voor minstens 1 en maximum 8 kandidaten. Om wat meer te weten te komen over de kandidaten kan je hun bio’s op de website lezen.”

Waarom is het belangrijk dat jongeren stemmen?

“Hoe meer stemmen we halen, hoe zwaarder de Vlaamse Jeugdraad kan wegen op het politiek beleid. Dan zullen zowel de politici als wij zelf het gevoel hebben dat we ook echt de jeugd representeren.”

Het jammere is dat veel van de beslissingen over onze toekomst gemaakt worden zonder kinderen en jongeren in overweging te nemen.
- Manon

Wat vind jij zelf van het jongerenengagement in Vlaanderen?

“Ik vind dat wij veel te vaak onterecht als een ‘luie generatie’ worden afgeschreven. Het is niet zo dat ons activisme beperkt blijft tot instagram stories. Ik denk dat wij als jongeren wat trotser mogen zijn op onszelf. Er zijn zoveel jonge mensen die elk weekend op de jeugdbeweging staan of die zich engageren, al is het bijvoorbeeld voor 1 project van een lokale jeugdraad of jongerenwerking zoals mijnleuven. Wij hebben in Vlaanderen echt een heel sterke en grote jeugdwerking, dus daar mogen we zeker trots op zijn.”

Manon, jij bent nu al VN-Jongerenvertegenwoordiger Kind- en Jeugdrechten. Hoe ziet jouw eigen engagement binnen de Vlaamse Jeugdraad er momenteel uit?

“Mijn mandaat als VN-Jongerenvertegenwoordiger loopt binnen een paar maanden af. Binnen mijn huidige mandaat schrijf ik mee aan de adviezen van de Vlaamse Jeugdraad en woon ik die adviesraden ook bij. Op dat vlak heb ik dus zeker al ervaring. Alles wat wij nu doen, breng ik dan als VN-Jongerenvertegenwoordiger mee naar het niveau van de Verenigde Naties en naar andere internationale niveaus. Als kers op de taart mocht ik in september naar New York voor de Algemene Vergadering van de VN. Daar heb ik dan de kans gehad om met veel belangrijke politici te spreken over klimaat, mentale gezondheid en gelijke kansen. Ik heb dan ook nog een speech mogen geven in naam van België over het belang van mentale gezondheid bij jongeren en jongerenparticipatie. Ik heb alleszins genoten van de afgelopen 2 jaar als VN-Jongerenvertegenwoordiger.”

Wat zal er veranderen als jij verkozen wordt tot jongerenadviseur?

“Hoe graag ik het doe en hoe graag ik jongeren vertegenwoordig, zal niet veranderen. Ik zal wel meer op het Vlaamse niveau beginnen werken dan op het internationale. De focus zal dus veranderen.”

Wil jij zelf ook stemmen? Check dan zeker de website van de Vlaamse Jeugdraad en breng je stem nog uit tot 19 november.
13 november 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69