Jonge doeners
Buitenland

“Iedere wifi hotspot kan mijn werkplek zijn”

11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN
Journalist Kwinten Rummens draait reportages in Australië.

Kwinten (24) neemt geen blad voor de mond en schrijft graag over politieke en migratiethema’s. Zijn favoriete journalistieke genre is de onderzoeksjournalistiek. Iets wat een trage en diepgaande aanpak vereist. Dat hij momenteel acht maanden lang in Australië vertoeft, is voor hem de ideale gelegenheid om zijn journalistieke blik op interessante internationale thema’s te werpen. Zo maakt hij er o.a. reportages voor ‘Vranckx & de Nomaden’.
Tekst: Jessica Jacobs / Foto’s: Kwinten Rummens en Carl Canlas

Ik bel Kwinten op tijdens zijn verblijf in Bali. Daar blaast hij enkele weken uit vooraleer hij zijn tocht door Australië opnieuw aanvangt. De omgevingsgeluiden vertellen mij dat hij in een ontmoetingsruimte van een hostel zit, net zoals de vrolijke kleuren en beach style decoratie die ik op mijn laptop aan de muur zie hangen. Het toont hoe hij als digitale nomade te werk gaat: thuis in Leuven staat zijn bureau, maar de hele wereld is zijn werkterrein.

Kwinten, acht maanden door Australië trekken. Waarom doe je dat?
“Ik droomde al van zo’n reis vanaf het moment ik afstudeerde van de middelbare school. Maar op toen had ik er de financiële middelen niet voor, en eigenlijk was het ook niet het juiste moment. Ik reis graag en veel, daarom werkte ik tijdens mijn opleiding Journalistiek in Mechelen aan enkele projecten in het buitenland. Iets waardoor ik nog zekerder werd van mijn toekomstplannen. Nadat ik mijn diploma en wat extra spaarcenten op zak had, zou ik eindelijk die reis naar Australië maken.”

Je maakt er reportages voor o.a. Vranckx. Hoe komt dat?
“Tijdens één van de colleges op school kwam Jeroen Vissenaekens, hoofd van het productieteam van Vranckx, ons toespreken. Ik sprak hem nadien aan en vertelde hem over mijn plannen om naar het buitenland te trekken. Waarop ik vroeg of ze iets zouden hebben aan mijn reportages in Australië. Ik ben van mening dat je zelf op zoek moet gaan naar kansen, dus dat deed ik ook. We overlegden een paar onderwerpen waarrond ik zou werken en bespraken dat mijn reportages op de website zouden verschijnen. Verdienen doe ik er niet aan, maar het is wel een leuke manier om mijn werk in de spotlight te krijgen. Andere reportages die ik maak, verkoop ik aan magazines.”

Ik ben van mening dat je zelf op zoek moet gaan naar kansen
- Kwinten

Welke onderwerpen komen zoal aan bod?
“Een kamelenrace bijvoorbeeld. Zo’n race woonde ik bij omdat ik het zelf boeiend vond om te zien. Ik maakte er dan een kort filmpje over. Binnenkort reis ik door naar het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Een wereldwonder dat binnen enkele decennia zal verdwijnen als we verder doen zoals we nu bezig zijn. Dat zo’n natuurlijke rijkdom verloren zou gaan, intrigeert mij. Daarom wil ik er graag iets rond uitwerken. En mijn voorstel om hierover een reportage te maken werd door de redactie heel positief onthaald. Het leuke is dus dat ik tijdens mijn reis dingen doe die mij oprecht interesseren en dat ik daarrond reportages kan maken. Ik film en monteer alles met mijn smartphone en tablet. Heel basic dus. Thuis staat een bureau waaraan ik werk, maar elk café of elke wifi-hotspot kan mijn werkplek zijn.”

Hoe heb je je reis gepland?
“Eigenlijk waren alle belangrijke zaken zoals het aanvragen van een working holiday visum, het afsluiten van een verzekering en het openen van een bankrekening heel snel geregeld. Waar ik wanneer zou verblijven, heb ik bewust open gelaten. Mijn heen- en terugvlucht lagen vast en de eerste dagen had ik wel een slaapplaats geregeld. Maar verder lag niks vast en waren de mogelijkheden eindeloos. Zo ben ik met enkele andere reizigers mee op ontdekking geweest en heb ik twee weken op een afgelegen boerderij gewoond waar ik kost en inwoon kreeg in ruil voor mijn werk daar. Wel geen makkelijke ervaring. Ik hou van de natuur, en je komt er jezelf tegen, maar op zo’n 350 kilometer van de bewoonde wereld merkte ik wel dat ik nood had aan de nabijheid van een stad.”

Je woont al je hele leven in Leuven.
“Inderdaad. En ik voel mij ook heel nauw verbonden met ‘mijn’ stad. Voor mijn vertrek naar Australië liet ik een tatoeage op mijn arm zetten: de skyline van Leuven. Samen met de tatoeëerder tekenden we het ontwerp uit met het silhouet van enkele opmerkelijke Leuvense gebouwen. Tijdens mijn reis krijg ik er leuke reacties op. Ik kan mijn nieuwe vrienden zo ook onmiddellijk tonen waar ze mij ooit kunnen bezoeken.”
Je reist, werkt en ontmoet nu veel mensen. Heb je ook tijd voor hobby’s?
“Ja hoor. Vandaag ben ik gaan surfen. En binnenkort ga ik duiken, want ik heb een duikbrevet waarmee ik tot veertig meter diep mag. Dit is een geweldige omgeving om te duiken, niet te vergelijken met het troebel Belgisch water. Een diepte van zo’n vijftien meter is al voldoende om helemaal betoverd te worden door het onderwaterleven.”

Tijdens mijn reis maak ik reportages over dingen die mij oprecht interesseren
- Kwinten

Momenteel maak je heel wat van je dromen waar.
“Absoluut! En ik zou iedereen ten sterkste willen aanraden om net als ik je dromen na te jagen. Grote keuzes en beslissingen kunnen heel beangstigend zijn, maar falen is niet erg. Zoek je kansen op en grijp ze met beide handen. Toen ik afstudeerde in een TSO richting was ik er al van overtuigd dat ik journalistiek wilde studeren. “Zou je niets anders doen”, vroegen bezorgde leerkrachten die niet geloofden dat ik die studierichting zou aankunnen. Maar ik wist wat ik wilde, en het resultaat is dat ik in drie jaar mijn Bachelor volledig afwerkte. Met verschillende stages waar iedereen tevreden was over mijn werk.”

Vertrekken naar Australië was zo’n andere grote beslissing. Heb je tips voor wie hier ook van droomt?
“Maak gebruik van een Working Holiday visum. Dat is naar mijn mening een makkelijke en interessante manier om naar Australië te reizen. Je kan het visum wel alleen aanvragen als je tussen 18 en 30 jaar bent. Maar het is een eenmalige kans om voor maximum één jaar te reizen en werken in Australië. Je kan dankzij het visum namelijk onder een speciaal statuut werken, zodat je je reis gaandeweg kan blijven financieren. Zo kom je ook met veel mensen in contact en leer je unieke werkjes uitvoeren. Omdat het eenmalig is, is het wel aan te raden om er meteen het beste uit te halen en zolang mogelijk te blijven. Neem je tijd om het land te ontdekken, want het is er enorm groot en divers.”

Jij kan het zelf ook mooi combineren met je journalistieke werk. Op welk werk ben je tot nu toe het meest trots?
“Tijdens mijn postgraduaat Internationale Researchjournalistiek maakt ik samen met een Nederlandse collega student een vergelijkend onderzoek naar migratie in België en Nederland, en hoe de plaatselijke bevolking hiermee omgaat. Daar ben ik best wel trots op. Het was een diepgaand onderzoek dat we nadien ook verkocht kregen aan MO*magazine. Dat soort werk is ook het werk dat ik zeker wil verder zetten wanneer mijn avontuur in Australië erop zit.”

Benieuwd naar het werk van Kwinten? Surf dan naar www.canvas.be/de-nomaden.

11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN