Op 21 september viert Tejo zijn vijfde verjaardag. Ze bieden gratis therapeutische begeleiding aan voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar die tijdelijk in een moeilijke situatie verkeren. Zo heeft de organisatie als doel om preventief in te spelen op hulpvragen van jongeren. Ter gelegenheid van deze verjaardag zet mijnleuven Tejo extra in de kijker. Ik ging in gesprek met Fien (17). Zij deelt met ons haar ervaring met Tejo.
Tekst: Elisabeth Lahaye / Illustraties: Shutterstock
Wat is Tejo en waarvoor kan je er terecht?
“Tejo is een organisatie die ontstaan is uit Vlaamse vrijwilligers. Professionele psychologen geven vrijwillig therapeutische ondersteuning aan jongeren. Tejo richt zich niet specifiek op bepaalde problemen of thema's. Als jongere kan je er met al je vragen terecht.”
Waar is Tejo gelegen en hoe kan je ernaartoe?
“De organisatie heeft verschillende vestigingen, waaronder één op de Tervuursevest in Leuven. Tejo is een heel laagdrempelige organisatie en is dus op verschillende manieren bereikbaar. Tijdens de openingsuren kan je er gewoon binnenwandelen en vragen om een afspraak te maken. Daarnaast is Tejo ook telefonisch of per mail bereikbaar.”
Hoe ben je bij Tejo terechtgekomen?
”Ik had problemen in mijn vriendengroep en vertelde hier thuis over. Mijn mama vroeg me dan of ik Tejo kende. Ze heeft me uitgelegd wat de organisatie doet en waarvoor ik er terecht kan. Ik heb dan zelf besloten om naar Tejo te gaan.”
Was het voor jou een grote stap om naar Tejo te gaan?
“Voor mij persoonlijk was het niet zo’n grote stap. Ik ben iemand die open over alles praat. Natuurlijk hangt het ervan af hoe je als persoon in elkaar zit. Ik kan me inbeelden dat als je niet makkelijk over je problemen praat, het wel een grotere stap kan zijn om hulp te zoeken. De organisatie zelf probeert wel zo toegankelijk mogelijk te zijn naar jongeren toe.”
Als het even niet meer gaat is Tejo een goede organisatie om naartoe te gaan.- Fien
Hoe zag je traject eruit?
“De eerste keer ben ik samen met mijn mama naar Tejo gegaan. We hebben daar gevraagd of er direct een gesprek mogelijk was. Omwille van de lange wachtlijsten vroegen ze hoe dringend het probleem was. Ik heb aangegeven dat mijn probleem niet zo dringend was dus heb ik eerst nog een paar maanden gewacht op een psycholoog. Wanneer je probleem ernstiger is, gaan ze er alles aan doen om zo snel mogelijk een gesprek voor jou te regelen. Ik heb in totaal 10 sessies gevolgd. Dat is zowat het gemiddelde aantal sessies. Afhankelijk van hoeveel nood je eraan hebt, zijn minder of een paar extra gesprekken mogelijk.”
Wat was je eerste indruk van Tejo en is deze doorheen de tijd veranderd?
“Voor het eerste gesprek was ik wel een beetje zenuwachtig, maar ik voelde me al snel op mijn gemak. Doordat Tejo een heel gezellige en huiselijke sfeer heeft, krijg je minder het gevoel dat je naar de psycholoog aan het gaan bent. Ik werd er altijd heel open ontvangen en heb me gedurende alle sessies comfortabel gevoeld. Die positieve eerste indruk is dus niet veranderd.”
Wat heeft Tejo allemaal voor jou gedaan?
“Tejo heeft me met heel veel geholpen. Ik werd er goed ondersteund, maar tegelijkertijd uitgedaagd om zelf na te denken over wat ik aan mijn problemen kon doen. Ze hebben me ook technieken meegegeven. Doordat ik zelf probleemoplossend heb leren nadenken, haal ik hier nu nog voordeel uit in mijn dagelijks leven. Wanneer ik nu voor een moeilijkheid kom te staan merk ik dat ik zelf sneller en makkelijker naar een oplossing kan zoeken. Ik denk nog vaak terug aan de tips die ik heb meegekregen bij Tejo. Daarnaast deed het me ook veel deugd om met iemand te kunnen praten. Ik blik heel positief en dankbaar terug op mijn periode bij Tejo en heb er zeker geen spijt van dat ik de stap richting hulp gezet heb.”
Doordat Tejo een heel gezellige en huiselijke sfeer heeft, krijg je minder het gevoel dat je naar de psycholoog aan het gaan bent.- Fien
Had je voor je traject al gehoord van Tejo?
“Voor mijn traject had ik wel al van de naam gehoord. Op mijn school, De Met in Kessel-Lo, is Tejo wel gekend. Het is een kleine agoraschool, die heel erg inzet op het werken rond mentaal welzijn. Er worden regelmatig sessies en presentaties over gegeven.”
Denk je dat Tejo bekend is bij de Leuvense jongeren?
“Ik denk dat er nog niet heel veel jongeren in Leuven Tejo kennen, aangezien de meeste scholen minder bezig zijn met lessen geven over mentaal welzijn dan mijn school. Scholen zouden daar over het algemeen meer op mogen inzetten. Toch denk ik dat Tejo doorheen de jaren steeds bekender aan het worden is bij jongeren.”
Zou je andere jongeren (in een soortgelijke situatie) aanraden om naar Tejo te gaan?
"Ik zou andere jongeren zeker aanraden om de stap te zetten richting Tejo. Ze zijn laagdrempelig en werken anoniem. Je kan er bovendien met veel verschillende soorten vragen terecht. Als het even niet meer gaat is Tejo een goede organisatie om naartoe te gaan. Het kan ook een goede eerste stap zijn, wanneer je aan het begin staat van een groter probleem.”