Cultuur

Hiep hiep hoera Hekerock!

18 april 2023
Door: MIJNLEUVEN
Hekerock blaast dit jaar 10 kaarsjes uit.

Op 22 april is het weer zover: Hekerock komt eraan! Hét jaarlijkse hoogtepunt van Chiro Hekeko viert dit jaar zijn 10e verjaardag. Om dat te vieren doen ze nog eens zot. Oud-leiding Margo (29) en leidster Flo (20) vertellen ons met plezier over de ins and outs van hun geliefde festival, voor beiden al jaren een vaste waarde. Tussen al het lachen door worden hun toewijding en Leuvense trots al snel duidelijk. “Ons podium is een kans voor jonge, lokale artiesten om eens te tonen wat ze in hun mars hebben.” 

Tekst: Tara Jacobus / Foto's: Younes Mounnadi 

Wat ooit begon als een familiedag is nu een heus festival met 3 podia. Margo herinnert zich de allereerste editie van Hekerock nog heel goed. “Onze eerste insteek was familiegericht, maar we merkten al snel dat jongeren daardoor uit de boot vielen. Onze eigen leden bleven dus liever thuis, die hadden geen zin in covergroepjes en animatie. Dat vonden ze te kinderachtig. Daarom zijn we al snel overgeschakeld naar een festival voor jongeren. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en het werkt nog steeds! We hebben daar een goeie keuze gemaakt.” De jaarlijkse familie uitstap naar de circustent van Chiro Hekeko is nergens meer te bespeuren. “Die circustent was wel echt een vibe hoor, maar je moet groeien hé. We zijn de vorige edities ook helemaal niet vergeten dit jaar”, vertelt Flo. “We zijn in de archieven gedoken en hebben alle posters teruggevonden. Daar zitten echt zotte ontwerpen tussen! We hebben ook een hoop oude foto’s ontdekt om een mooie ‘Wall of fame’ te maken. Op die manier kunnen we de vorige vrijwilligers van Hekerock in de bloemetjes zetten.”

De 10e verjaardag vieren ze met allerlei acties. Ondanks de inflatie zijn er tal van promo’s en zelfs een gratis vat! Voor het eerst in lange tijd (zeker als we miss Rona meetellen) treedt er ook weer een buitenlandse artiest op. Dj Lacaty uit Berlijn komt plaatjes draaien op Hekerock: “We hadden eigenlijk pas achteraf door dat ze niet Belgisch is (lacht), maar we mogen al eens zot doen voor een jubileumeditie. Je viert tenslotte maar één keer een 10e verjaardag hé!” Vrees niet, Leuvense artiesten zijn en blijven belangrijk voor Flo en haar team: “We hebben veel oud-leden of vrienden die het verdienen om voor een publiek te staan. Ons podium is een kans voor jonge, lokale artiesten om eens te tonen wat ze in hun mars hebben. En het is ook gewoon handig, want die komen met de fiets naar hier. Een stuk goedkoper voor ons ;) .”

Deze jubileum editie kun je écht niet missen.
- Flo

Het grootste deel van de festivalgangers komen uit de buurt of zijn vrienden en familie van chiroleden. Buren zijn ook van harte welkom en worden zelfs actief aangemoedigd om langs te komen. “We gaan ieder jaar flyeren in de buurt en steken overal een uitnodiging in de bus”, vertelt Margo. Zo voorkomen ze ook klachten van buurtbewoners, want zelfs met vergunning wordt de politie ieder jaar opgeroepen om eens te checken. “We zetten extra in op stewards rondom het domein. Straatlawaai van mensen die aankomen of vertrekken is de grootste stoorzender voor buren, maar we proberen iedereen zo snel mogelijk naar het podium te halen. Het is ook gewoon veel leuker in JH de Zoenk dan op straat, dus die hebben niets te zoeken op de weg.” Straatlawaai is helaas niet het enige probleem dat ze niet kunnen controleren. “Er blijft vaak afval achter op straat of op vensterbanken en brievenbussen. Ja, wij kunnen daar niet echt iets aan doen, maar we proberen het wel zo goed mogelijk op te lossen: na Hekerock gaat een team de baan op om alles op te kuisen rondom ons domein. We willen geen ruzie met de buren.”

Ondanks alle zorgen zien ze het helemaal zitten! Toch nog niet overtuigd? Flo en Margo doen nog een laatste poging om je naar Hekerock te halen: “Deze jubileum editie kun je écht niet missen. We zorgen voor goeie sfeer, een gratis vat, overheerlijk eten en zelfs ons bier Zoenkske in promo. Eerst nog even de stellingen goed vastzetten en alle schroeven invijzen, kwestie van geen benen te breken, en dan heb je geen excuus meer. Komen is de boodschap!” 


Hekerock gaat door op zaterdag 22 april op het terrein rond de Zoenk in Kessel-Lo. Info en tickets vind je via het Facebookevent.

18 april 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69