Samenleving

“Het is fijn om te weten dat je door een kleine inspanning toch een grote verandering kan brengen”

1 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
Tijdens de week van de vrijwilliger verdienen ook Leuvense vrijwilligers wat extra aandacht.

Deze week is het week van de vrijwilliger. Iedereen die vrijwilligerswerk heeft gedaan wordt in de bloemetjes gezet voor het werk dat ze verrichten. Maar wat zijn vrijwilligers en wat voor verschillende soorten vrijwilligers zijn er? Hannah ging kennis maken met 5 vrijwilligers die het laatste jaar actief waren op verschillende plekken.

Tekst: Hannah Decock

Vrijwilligers zijn mensen die voor geen (of heel weinig) geld een inspanning leveren voor een goed doel. Zo kan je bijvoorbeeld vrijwilliger zijn als chiroleidster in de jeugdbeweging, op het speelplein staan, of zelfs eens gaan babysitten op de buren! Mirte, Jonas, Leda, Marta en Marjolein vertellen over hun ervaringen in het vrijwilligerswerk.

Mirte Verlinde (18): Fabota

Mirte is 18 jaar en zit in het laatste jaar van het middelbaar op De Ring. Afgelopen jaar heeft ze als vrijwilliger voor fabota gewerkt in het huiswerkklasje. Fabota is een organisatie die hulp biedt aan kinderen. Het bijzondere aan fabota is dat er vooral veel kindjes afkomen die anderstalig zijn. In de zomer geven ze speelplein en doorheen het jaar hebben ze een huiswerkklasje. Dat is een systeem waarbij kinderen die op school soms moeilijk kunnen volgen, geholpen worden met hun huiswerk. Na school kunnen de kinderen op school blijven om deze hulp te krijgen aangezien sommigen thuis niet voldoende hulp kunnen krijgen door de taalbarrière. Het huiswerkklasje wordt volledig ondersteund door vrijwilligers.

Mirte:  "Het is een zeer goed gevoel om te weten dat je een grote impact kan hebben op kinderen. Kinderen leren heel snel waardoor je ook wel echt een vooruitgang ziet elke keer als ze langskomen, dat is zeer waarderend! Ik zou zeker aanraden om op een manier vrijwilligerswerk te doen want je krijgt er heel veel voor terug en het is fijn om te weten dat je door een kleine inspanning toch een grote verandering kan brengen in de ontwikkeling van een kind. Zeker omdat de kinderen waar ik mee werk thuis geen hulp kunnen krijgen omdat ze een andere taal spreken."

Jonas Dewitte (17) en Leda broekhoven (17): Youth for climate Leuven

Leda en Jonas zijn allebei actief binnen Youth for climate Leuven. Youth for climate is een organisatie voor en door jongeren die acties doen rond het klimaat. Als vrijwilliger voor Youth for climate komen ze elke vrijdag samen om acties te bespreken en te plannen.


Jonas: “We komen elke vrijdag samen om na te denken over acties en onze geplande acties voor te bereiden. Ook komen we in contact met verschillende projecten die de stem van de jeugd willen horen en zij nemen contact op met ons."

Leda: “Vrijwilliger zijn voelde echt aan als een roeping voor mij. Ik kon niet al het nieuws zien passeren en tegelijkertijd zien dat ik omringd ben door zo veel geëngageerde mensen. Het is eigenlijk een beetje mijn instinct dat klimaatrechtvaardigheid wil!”

Jonas: “Voor mij is vrijwilliger zijn eerder een leuke en nuttige manier van tijdverdrijf. Zo kan ik als vrijwilliger voldoening krijgen door wat ik doe en toch ook nog mijn steentje bijdragen. Het is ook gewoon heel leuk om elke vrijdag samen te zitten en te brainstormen. Ik zou iedereen aanraden om vrijwilliger te worden, uiteraard blijft dat een vrije keuze maar je krijgt er enorm veel voor terug.”


Marta Micali (15): “Speak up”

Marta is 15 en zit al 4 jaar bij Speak up. Dat is een organisatie die acties en workshops doet rond antiracisme. Samen met andere jongeren denken ze aan manieren om mensen te sensibiliseren rond racisme en het thema aan te kaarten.

Marta: “Ik ben eigenlijk vrijwilliger geworden dankzij mijn moeder, ze heeft me in 2018 naar de allereerste vergadering gestuurd van Speak up. Ik was toen nog maar 11 jaar. Bij mij komt dit thema heel hard van thuis uit, maar dat is niet altijd voor de hand liggend voor iedereen dus daarmee dat ik vrijwilliger ben! Vrijwilligerswerk geeft heel veel voldoening als je ziet dat een idee dat je hebt, ook daadwerkelijk uitkomt! Zo kwamen we in 2018 met het idee om huidskleurige potloden te maken in verschillende huidskleuren! Niet enkel in het zalmroze, wat iedereen ziet als "huidskleur". Deze potloodjes zijn uitgedeeld in elke basisschool in Leuven, dat gaf enorm veel voldoening. Naast leuke projecten krijg je er zo veel andere dingen voor terug. Ik heb door Speak up heel veel superleuke vrienden gemaakt! zo voel ik me ook echt op mijn gemak. Maar je krijgt ook zo veel unieke kansen. We zijn naar het Vlaams Parlement mogen gaan om een workshop rond racisme te geven! Dat was een fantastische ervaring!”

Marjolein Janssen (17) speelplein Heverlee

Marjolein is 17 jaar en is sinds de zomer van 2021 heel veel te vinden op het speelplein. Ze ging er als kind zelf naartoe en vond het er altijd fantastisch. Daarom is ze animator geworden om de nieuwe generatie dezelfde magische zomer mee te geven.

Marjolein: " Als vrijwilliger op het speelplein krijg je een heel kleine vergoeding van 21 euro per dag. Dat is natuurlijk heel erg weinig, maar bijna geen enkele animator doet het voor het geld. Overdag is het vaak heel intensief maar vooral ook heel gezellig en leuk om te zien dat de kinderen het naar hun zin hebben en een leuke zomer hebben. Daarnaast blijf je na de dag vaak nog chillen met de andere animatoren wat superleuk is en voor een keileuke band zorgt. Zo zijn de animatoren van mijn speelplein een echte vriendengroep! En buiten de zomer zijn er ook nog veel andere activiteiten die we doen met de mede-animatoren. Zo hebben we vaak monicafés, pannenkoekenbak, een weekend, ... Je blijft dus echt wel in contact met de vrienden die je in de zomer maakt. Ik zou het zeker iedereen aanraden om animator te worden omdat het echt een ervaring is en het gewoon keileuk is!”


1 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69