Cultuur
Lifestyle

"Het creatieve zit er zeker wel in bij mij. Bij WISPER kan ik dat kwijt."

25 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN
WISPER biedt deze zomer verschillende 'proeverkes' aan voor jongeren om kennis te maken met hun cursusaanbod.

Deze zomer kan je bij WISPER proeven van heel hun curusaanbod. Met hun concept proeverkes kan je alles eens uitproberen om te zien of je daarna de volledige cursus wil volgen. Wij interviewden Elien Stouten (21), kind aan huis bij WISPER, over haar ervaringen tijdens de cursussen als cursusvolger en vrijwilliger.

Tekst: Leda Broekhoven / Foto's: Carmen Luka Van Diemen

Wat de betekenis is achter de naam van WISPER is verloren gegaan met de tijd, maar wat we wel weten is dat de Leuvense cursussen van WISPER plaatsvinden in Opek en dat is ook waar wij Elien ontmoetten om een fijn gesprek te hebben over haar ervaringen binnen WISPER en wat de organisatie nu eigenlijk doet.

Wil je wat over jezelf vertellen?

“Ik ben Elien (21) en ik studeer sociologie hier in Leuven. Ik heb al enkele cursussen gevolgd bij WISPER zoals Swingrockdans, schrijfcursussen en ik heb al wat geproefd van theater. In mijn vrije tijd ben ik veel met muziek bezig. Ik speel gitaar en piano en ik zing. Daarnaast schrijf en lees ik graag. Het creatieve zit er dus bij mij wel in. Bij WISPER kan ik dat kwijt.”

Sinds wanneer ben jij actief bij WISPER?

“In 2021 heb ik mijn eerste cursus gevolgd en dat was Swingrockdansen.”

Wat is Swingrockdansen?

“Het is een koppeldans waarvan de oorsprong ligt in Amerika. Het is de dans die je je inbeeldt wanneer je grootouders dansen op een lied van Elvis. Het is een soort boogie dans met acro-technieken waardoor je in de lucht wordt gegooid.”

Wat zijn jouw ervaringen bij WISPER? Welke cursussen heb je zoal gevolgd en gegeven?

“Ik heb dus al een Swingrockdans- en een schrijfcursus gedaan. Vorige zomer heb ik twee proefdagen theater gedaan. Nu help ik ook bij het verspreiden van het gratis magazine van WISPER.”

Bij WISPER is alles geïntegreerd, de praktijk en de theorie in één. Dat vind ik uniek!
- Elien

Hoe zou jij WISPER omschrijven?

“Het is een organisatie waar je je creatieve pen kan inzetten, losgaan op dans of muziek. Het is ook heel laagdrempelig. Je leert al doende en als er theorie aan de pas komt, dan leer je dat via oefeningen. Daarboven is het een heel sociale organisatie met vele sociale tarieven.”

Welke cursussen kun je zoal volgen bij WISPER?

“Goeie vraag! Je kan er cursussen volgen van verschillende kunstsectoren zoals dansen, theater, beeld, muziek en literatuur. Afhankelijk van de soort cursus, kunnen ze een aantal weken tot een jaar duren. Van bijna alle afdelingen zijn er beginnerscursussen en dan kan je per cursus opklimmen in de niveaus. Je mag altijd je eigen project inbrengen en uitwerken in de cursussen. In de zomer zijn er proefdagen. Dan kun je één dag proeven van een bepaalde kunst.”

Zijn dat de proeverkes?

“Ja, dat zijn momenten in de zomer waar je één of meerdere dagen de verschillende kunsten kunt uitproberen. Voorheen waren die vooral voor volwassenen, maar nu zijn er ook proeverkes voor jongeren om hen meer aan te trekken. Die voor jongeren duren slechts anderhalf uur. Je kunt dan echt alles kunstig uitproberen. Poëzie en verhalen leren schrijven, modern leren dansen, improvisatietheater, beeld, fotograferen kan je leren. Bij muziek gaat het van percussie, zang tot gitaar leren spelen. Dj-mixen kan je hier ook leren!”

Zijn er speciale zomercursussen?

“Ja, dat zijn eigenlijk vakantieweken die heel populair zijn bij ons. Mensen plannen het als een soort vakantie omdat het ontspannend is. In groep musiceer je dan bijvoorbeeld samen in Noord-Frankrijk.

Op jullie website staat dat jullie verschillende werkmethodes gebruiken voor actieve kunsteducatie en hechten jullie belang aan jullie eigen visies en waardes. Zou je daar in een notendop over kunnen vertellen, op maat van jongeren?

"Het actieve aspect is heel belangrijk voor WISPER. Theorie en praktijk zijn niet opgesplitst, bij elke cursus leer je al doende. WISPER zet ook altijd in op de groep, omdat je veel leert door elkaar bezig te zien en door uit te wisselen.”

De cursussen zijn dus collectief ingesteld?

"Ja, de insteek is nooit individueel. Zelfs bij schrijfcursussen vormt het lezen en feedback geven op elkaars teksten een belangrijk onderdeel van de sessies."   

Voor welke leeftijd zijn jullie cursussen?

“Er staat geen leeftijd op onze cursussen, behalve op de proeverkes speciaal voor jongeren. Daar mikken we op 18-26 jaar. Bij de schrijfcursus die ik deed was ik een van de jongsten. Maar het kan eigenlijk allemaal. Bij de swingrockcursus waren er veel dertigers omdat zij een swingrockdans op hun trouw wouden maken.”

Welke cursus zou jij aanraden aan een dagdagelijkse Leuvense jongere?

“Het hangt ervan af wat je eigen interesse is. Je hebt verschillende cursussen met verschillende niveaus.”

Is WISPER voor jouw eerder plezier of om bij te leren?

“Voor mij is het vooral om het plezier te doen. Je kan er natuurlijk uit bijleren en dat heb ik ook wel gedaan. Maar als je écht theoretisch dingen wilt leren zou ik naar andere cursussen kijken. Bij WISPER is alles geïntegreerd, de praktijk en de theorie in één. Dat vind ik uniek.”

 

Meer info over de proeverkes vind je op de website van WISPER.

25 mei 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69