Cultuur
Jonge doeners

GROEF creëert nieuwe thuis in Leuvense Ecoshop

19 augustus 2021
Door: MIJNLEUVEN
Nog de hele maand augustus neemt het collectief GROEF de Leuvense Ecoshop aan de vaart over. Wij spraken met Jonas Reubens (fotografie en communicatie) en Lauren Bouden (curator) om te ontdekken wat ze allemaal voor ons in petto hebben.

Tekst & foto's: Annelies Rom


Op 8 augustus vond de vernissage van jullie doorlopende expo plaats. Kunnen jullie iets meer vertellen hierover?

Lauren: Onze expo vertrekt uit de visuele identiteit die we hebben geconstrueerd voor GROEF. We wouden de kunstenaars een kader bieden, hun werken samengieten in één verhaal en het zowaar samenbrengen met dat van ons. We willen dus echt een experience maken van deze expo.

Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie identiteit?

Lauren: Onze identiteit vertrekt vanuit tags en de graffiticultuur, dus heel nomadisch. Alle tags die we creëren zijn heel spontaan en intuïtief getekend, en de kunstenaars die we hebben geselecteerd gaan op dezelfde manier aan de slag en zijn een mooie aanvulling op onze eigen identiteit. Elk event organiseren we op een nieuwe locatie en ons verhaal vertrekt ook altijd vanuit die plaats. We zijn altijd op zoek naar leegstaande plekken in de stad. Meestal organiseren we dan een avond waarop we die locatie terug openstellen voor jongeren. Nu hebben we gekozen voor de naam ‘Homebound’, omdat we voor het eerst voor een langere tijd op één locatie zijn.

Welke werken kunnen we bewonderen op de expo?

Lauren: De eerste artieste is Romy Streep, zij heeft al eerder een expo gedaan voor GROEF.

Jonas: Inderdaad, op onze eerste Nomadic exhibition waren haar werken ook te zien, dat was een tijdelijke tentoonstelling in winkels. Op die expo toonde ze wandtapijten, maar het leek ons leuk om haar nog eens uit te nodigen, want we wisten dat ze ook sculpturen maakte die in de Ecoshop echt tot hun recht konden komen.

Lauren: Lucas De Maesschalck ken ik van tijdens mijn studies en daardoor ken ik zijn werk ook goed. Er zijn veel gelijkenissen tussen de manieren waarop hij en GROEF te werk gaan. Felix Sandvoss ken ik via Instagram en daardoor zijn we in contact gekomen. Ik heb hem gevraagd om deel te nemen en hij was heel enthousiast. We zijn ook heel blij dat hij wilde samenwerken, want hij komt helemaal uit Düsseldorf.

Jullie vertelden eerder dat jullie elk evenement op een nieuwe locatie organiseren. Hoe zijn jullie bij de Ecoshop terechtgekomen?

Jonas: We zijn viavia te weten gekomen dat de Ecoshop leegstond en daarna zijn we gaan horen wie er het gebouw beheerde en wat er mogelijk was. Zo zijn we bij Revive terechtgekomen, de beheerder van dit gebouw. Zij hebben ons de kans gegeven om hier een maand evenementen te organiseren, vooraleer het gebouw gerenoveerd gaat worden.

Wat staat er nog op de planning?

Jonas: We hebben echt van alles en nog wat gepland. Concerten, performances, DJ’s… We hebben ook andere Leuvense collectieven uitgenodigd om hier hun ding te komen doen. Maar even goed collectieven uit Gent en Antwerpen komen langs om zelf dingen te organiseren. We willen echt verbindingen tussen verschillende steden in België creëren. Het eindfeest gaan we nog zelf organiseren, maar daartussen gaat er vanalles zijn. Vzweetje organiseert bijvoorbeeld een skate event, Fabrik komt met een muzikale invulling, Chora organiseert een kortfilmavond… Het is dus een mix van vanalles.

Wat zijn de plannen voor Groef na augustus?

Lauren: In oktober komt er terug een Nomadic Exhibition.

Jonas: We hebben ook altijd een concept gehad met een livestream, dus die gaan we ook blijven doen. Verder is het altijd zoeken naar locaties, als we dan bijvoorbeeld terug op een gebouw als dit stoten, dan kunnen we wel weer iets groter doen. Maar vooral die nomadische exhibities en die livestreams zijn de rode draad waar we mee bezig blijven, samen met de samenwerking tussen andere steden.

En hoe werkt dat dan, die zoektocht naar locaties?

Jonas: We fietsen wat rond en sturen naar elkaar als we een interessante plek zien. Dat is altijd wel een hele uitdaging, dus we zijn heel blij dat we dit voor een maand kunnen inpalmen.

Lauren: Maar die zoektocht maakt het ook wel leuk. Als je dan een locatie hebt voor drie weken, kan je ook echt een verhaal vertellen.


Benieuwd wat er deze maand nog allemaal te doen is tijdens Homebound van GROEF? Check hun Facebook of Instagram voor alle evenementen. 


19 augustus 2021
Door: MIJNLEUVEN