Cultuur
Jonge doeners

Green Space op het Damiaanplein

12 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN
Een groen paradijs in het midden van Leuven, inclusief leuke DJ-sets en gratis workshops, en dat allemaal coronaproof, je moet het maar kunnen! Deze vijf Leuvense jongeren doen het gewoon.

Een groen paradijs in het midden van Leuven, inclusief leuke DJ-sets en gratis workshops, en dat allemaal coronaproof, je moet het maar kunnen! Deze vijf Leuvense jongeren doen het gewoon! Timothé (21), Max (18), Niel (22), Stijn (23) en Manou (21) steken samen de handen uit de mouwen om Leuven weer een stukje groener te maken. Lees snel verder om te ontdekken hoe ze dat allemaal hebben kunnen waarmaken!

 Tekst: Amélie Lorent (18)

Hoe is Green space ontstaan?

Timothé: Oorspronkelijk was er een oproep vanuit MIJNLEUVEN waarin er jongeren gezocht werden die een duurzaam muziekfestival wouden organiseren. Wij hadden allemaal op die oproep gereageerd, maar jammer genoeg kon dat project deze zomer niet doorgaan. Daarom hebben ze ons in de loop van de zomer gecontacteerd en gevraagd of we wouden meedoen aan Green Space.

 

Als je Green Space in een paar zinnen zou moeten uitleggen, hoe zou je dat doen?

Manou: Groene zones in het stedelijk weefsel die een aangenamere plek vormen voor jongeren om rustig te komen chillen.

Timothé: Ons doel is om plekken in de openbare ruimte om te toveren tot tijdelijke groene oases. Daarnaast organiseren we ook kleinschalige evenementen. Momenteel zijn we vooral gebaseerd op muziek, maar we willen ook uitbreiden en andere mensen uitnodigen om zelf dingen te komen organiseren.

Manou: De manier waarop we de pop-up tuinen ontworpen hebben is vanuit een insteek waarbij we het zo duurzaam mogelijk houden. De doeken zijn herbruikbaar en onze plantenbakken zijn gevuld met planten die de groendienst eigenlijk ging weggooien. Afval hebben we dus eigenlijk niet gemaakt.

 

Dus naast een leuke chillplek, zorgen jullie ook voor spannende workshops?

Max: Ja, elke vrijdag hebben we een lounge, maar elke woensdag organiseren wij een workshop waarbij er een DJ speelt die we vooral in Leuvense scholen gaan zoeken. Je kan je daar steeds voor inschrijven. Dan luisteren we naar je mix en als we positief verrast worden, vragen we je om te komen draaien. Zo kunnen wij ook opkomende DJ’s een kans geven en niet enkel DJ’s die al ‘naam’ hebben in Leuven.


Gaat dat elke week ergens anders door?

Max: Nee, tot 30 oktober zitten we hier op het Damiaanplein. Maar we zijn al aan het zoeken naar plaatsen waar een eventuele wintereditie kan doorgaan. We hergebruiken ook altijd onze zelfgemaakte bakken, dus we kunnen makkelijk van locatie veranderen.

Timothé: Dit is de eerste pop-up tuin en het idee is eigenlijk om dit door te trekken en meerdere locaties een groene make-over te geven.

 

Is het niet moeilijk om coronaproof te werken?

Max: Voor de wintereditie gaan we zoeken naar een grotere plaats, zodat we genoeg ruimte hebben om bubbels plaats te geven. Het is niet zo moeilijk, maar je kan gewoon niet zo een groot publiek bereiken.

Timothé: Ons ontwerp was in eerste instantie al vanuit die gedachte vertrokken. De bubbels zijn gewoon ingedeeld met groen in plaats van plexiglas.

Manou: We hebben ook steeds gewerkt met afstanden van oftewel anderhalve of drie meter toen we de tuin aan het ontwerpen waren, zo paste het steeds makkelijk en was een veilige indeling iets simpeler.


Zin om je DJ-skills eens te tonen of om mee te werken aan Green space? Surf snel naar mijnleuven.be/greenspace en schrijf je in!

 


12 oktober 2020
Door: MIJNLEUVEN