Sport
Jonge doeners

Gilles (25) wil een nieuwe blade-community starten in Leuven

22 juni 2021
Door: MIJNLEUVEN
Gilles Buelens is 25, Leuvenaar, ingenieur, meubelontwerper, en gepassioneerd door zijn sport: agressive inline skating, ook gekend als ‘blade’.

Samen met een aantal Leuvense jongeren maakt hij deel uit van een kleine groep ‘bladers’. Hij werd een aantal jaar geleden Belgisch kampioen en werkt nu samen met zijn vrienden een plan uit om sessies bladen in Leuven aan te bieden voor de toekomstige generatie.

Tekst: Esther Deroo / Foto's: Fidelis Boakye


Hoe ben je bij bladen terechtgekomen?

“Toen ik vijf jaar was, heeft mijn papa mij inline skates cadeau gedaan. Ik was meteen verkocht. Mijn ouders schreven me in bij RSC Heverlee, een inline skate club in Heverlee. Als ik er een beetje op kon staan bezocht ik dan als klein mannetje het skatepark en leerde ik al gauw twee andere bladers kennen. We spraken vaak af en zij leerden mij de knepen van het vak. Inline skaten vond ik heel leuk. Maar waar ik echt van hield, was wat ik met die twee vrienden ging doen: agressive inline skaten. Inline skaten spreekt voor zich: skaten in één lijn. Wij bladers gaan er een stapje verder in. We maken de sport ‘agressive’. We doen stunts, grinden op ramps en spinnen in de lucht. Ik ben zo lang blijven bladen omdat het mij een gevoel geeft dat ik nergens anders kan ervaren. Ik kan creëren op mijn skates, ik kan dingen en bewegingen scheppen. Naarmate je het langer doet, worden je bewegingen meer en meer natuurlijk. Dan ziet het er gewoon geweldig cool uit."


Zijn er veel jongeren die bladen?

"In Leuven zelf zijn het er jammer genoeg heel erg weinig. Ik denk dat we in Leuven een groepje van een tiental mensen bereikt hebben. Dat weegt dus totaal niet op tegen het grote aantal skateboarders, maar zo’n kleine groep heeft ook zijn charmes. Alle Leuvense bladers kennen elkaar, en we zijn een heel hechte vriendengroep. Eender waar je een blader tegenkomt, heb je direct een gevoel van verbondenheid en geraak je meteen aan de praat. Ook buiten Leuven is dat het geval. Elk jaar organiseren we, met hulp van MIJNLEUVEN, een groot blade-evenement, waar bladers vanuit heel België, en ook het buitenland, samenkomen. Op die manier ken ik elke blader in België (lacht). Zelfs al zijn er veel voordelen verbonden aan de kleinschaligheid, zouden we toch graag wat meer ‘leden’ hebben. Ik hoop dat de nieuwe generatie stilaan opgenomen kan worden. Daarom geven we elke vakantie kampjes aan kinderen en jongeren en zijn we ook van plan om wekelijks lessen te organiseren."


Je bent vaak het buitenbeentje als je op inline skates aan het skatepark staat. Daar wil ik iets aan veranderen!
- Gilles (25)

Hoe is de sfeer op het skatepark bij jullie?

"Tussen bladers is het alleszins geweldig. Omdat wij met zo weinig zijn, is er onderling zo goed als geen concurrentie. Het is niet omdat je beter bent, dat je niet zal klappen voor de andere. Omdat iedereen elkaar goed kent, kent iedereen elkaars grens ook.

Maar tussen de bladers en de andere skaters is er ook echt een chille sfeer. Vroeger was dat soms wat anders. Toen was er veel meer concurrentie tussen verschillende skate-types. Maar jongeren hebben nu veel meer een open mentaliteit. In Leuven ken ik ook heel veel skaters. Het is heel laagdrempelig om mensen te leren kennen in een skatepark. Je ziet er vaak dezelfde gezichten terugkeren en zo geraak je aan de praat."


Hoe ervaar je het skaten in Leuven?

"Het skaten in Leuven is sociaal gezien erg chill. En de infrastructuur is ook best goed. Zeker de laatste tijd komen er heel wat dingen bij. Maar het zou altijd nog beter kunnen! Vaak zijn de skateparken heel vol, zeker op zonnige dagen. En in de winter heb je als enige binnenruimte het skatepark in Stelplaats. Dat wordt vaak overstroomd door skaters die een oefenzone zoeken. Het is natuurlijk wel geweldig dat we in de winter tenminste iéts aangeboden krijgen, daar zijn we allemaal heel dankbaar voor. Maar buiten het skatepark is het ook moeilijk om lage muren te vinden voor het grinden, of rails om af te glijden. Het is moeilijk om gewoon op straat te bladen. Dit ligt natuurlijk gewoon aan de infrastructuur van Leuven, daar valt niets aan te doen. In andere steden is dat vaak gemakkelijker. Ik ben eens naar bevriende bladers in Barcelona geweest, en daar was het wel ideaal om te skaten. Heel futuristische infrastructuur met ronde vormen en gladde wegen is het beste voor mijn sport."

Je werd Belgisch kampioen, hoe heb je dat gehaald?

"Sinds een aantal jaar organiseren we het Belgisch kampioenschap agressive inline skating. Een aantal jaar geleden ben ik er dus als eerste uitgekomen. Toen zat ik op het hoogtepunt van mijn carrière. Het is niet gemakkelijk om op dat niveau te geraken. Maar de moeilijkheidsgraad ligt ook een beetje aan mij, omdat ik heel perfectionistisch ben. De sport is zo moeilijk als je het zelf maakt. Ik heb de volle 20 jaar zeker en vast nodig gehad. Hoe langer je de sport doet, hoe natuurlijker en makkelijker de bewegingen er uitzien. Ik doe ook kiné om mijn lichaam sterk genoeg te houden, en blessures horen er af en toe ook bij. Het is zeker niet altijd makkelijk om op mijn niveau te blijven, maar het is het 100 procent waard."


Het is heel laagdrempelig om mensen te leren kennen op een skatepark
- Gilles (25)

Waarom denk je dat er zo weinig bladers zijn?

"Bladen is heel moeilijk om te leren. Eerst en vooral moet je al kunnen in-line skaten, maar daarna zijn er ook niet veel voorbeelden om het bladen echt van te leren. Het kan best intimiderend zijn om direct naar een skatepark te gaan met inline skates. Je bent dan heel snel een buitenbeentje. Maar daar willen we dus iets aan veranderen!"


Hoe zijn jullie van plan om ‘de nieuwe generatie’ op te leiden?

"We zijn al een beetje bezig. We werken samen met de Jeugddienst om blade kampjes te organiseren. En we zouden van daaruit willen uitbreiden. Het plan is om een soort club op te richten, waar iedereen welkom is om op elk moment aan te sluiten. We zouden dan elke week afspreken aan een skatepark om kinderen en jongeren les te geven. Alle niveaus zijn welkom, en we geven les op ieder zijn eigen tempo. Heel laagdrempelig dus. We hopen dat door die lessen veel meer kinderen/jongeren, de eerste stap zullen durven zetten.

Het zijn niet de typische ‘skatesessies’ waar skaters aan meedoen. Je krijgt wel degelijk gestructureerde les, omdat we toch vinden dat jongeren de knepen van het vak moeten leren. Het is moelijker om op jezelf te leren bladen dan te leren skateboarden. De leeftijdscategorie is in principe tot en met 15 jaar, maar als je ouder bent, ook welkom! De lessen zouden tijdens de zomer meestal bij sportoase doorgaan, en in de winter in Stelplaats. De lessen zijn geregeld, nu hebben we enkel nog de leden nodig!"


INTERESSE OM TE LEREN BLADEN?

Groepslessen blade op het skatepark aan Sportoase:

• Elke donderdag van 19u tot 20u30

• Het kost €5 per les

• Inschrijven doe je door een mailtje te sturen naar kapot@echtalleskapot.be


Momenteel vind je alle info over bladen in Leuven op de Facebookpagina van Kapot.


22 juni 2021
Door: MIJNLEUVEN