Mening

Gelukkig zijn! Wat is geluk?

20 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN
Gelukkig zijn! Wat is geluk?

Gelukkige verjaardag, gelukkig maar, een geluksbrenger,... . In onze dagelijkse taal gebruiken wij de woorden geluk en gelukkig erg vaak. Maar wat betekent dat eigenlijk, gelukkig zijn? Kan je dat meten en waar komt het vandaag? Heb je er anderen voor nodig of geld voldoende? mijnLeuven ging te rade bij de leerlingen van het 5de jaar EMT/MWE van het Sancta Maria.

Bedankt: Ellen, Robert, Aya, Lorenz, Kaat, Frederic, Elise, Phoebe, Mathias, Eli, Cédric, Laura, Brent, Simon, Luna, Elke en Loïc van 5EMT/MWE van het Sancta Maria.

Het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn. Dat is het startpunt van ons onderzoek. Lorenz steekt van wal: “Wanneer je geluk hebt in het leven en alles mee zit, word je vanzelf gelukkig.” Cédric ziet het anders. Hij vindt dat gelukkig zijn een emotie is en dat geluk hebben niet bestaat. “Je kan het alleen zijn”, vertelt hij. Voor Brent betekent geluk bij vrienden en familie zijn of op vakantie gaan. Bovendien vindt hij het belangrijk om elke dag iets te vinden dat je gelukkig maakt. Frédéric benadrukt dat je moet proberen gelukkig te zijn met wat je hebt. “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert”, zegt hij. Voor Simon is een gelukkig leven eentje met weinig zorgen, veel plezier en een goede gezondheid.

Maar moeten we geluk zoeken tegen elke prijs? Cédric vindt alvast van niet: “Gelukkig zijn overkomt je in het dagelijkse leven. Er te veel naar opzoek gaan, zal je ongelukkig maken.” Robbert vult hem aan: “Geluk kan je ook in kleine dingen vinden, daarvoor moet je niet alles op het spel zetten.”

Luna wil graag weten wat ons nu juist gelukkig maakt. Uit een kleine rondvraag in klas blijkt dat we vooral gelukkig worden van vrienden, familie, liefde, goede gezondheid, plezier,… . Ze zegt: “Het is opvallend dat we allemaal van dezelfde dingen gelukkig worden. Er zijn natuurlijk verschillen. Niet iedereen wordt bijvoorbeeld gelukkig van te sporten, maar over het algemeen zijn er veel gelijkenissen.” Opmerkelijk is bovendien dat deze leerlingen onverdeeld kiezen voor niet-materiële dingen. Niemand wordt écht gelukkig van een nieuwe smartphone of nieuwe schoenen. Enkel een goed bed vinden ze belangrijk om gelukkig te kunnen zijn.

Maar een wereld vol geluk, dat bestaat niet volgens Phoebe. “Er zullen altijd dingen gebeuren in de wereld waardoor je ongelukkig wordt, zoals bijvoorbeeld oorlog en milieurampen”, vertelt ze. Anderzijds is Kaat er wel van overtuigd dat je ook gelukkig kan zijn in moeilijke omstandigheden. “Als je honger of dorst hebt, haal je je geluk uit dingen uit je omgeving zoals familie, vrienden en hobby’s”, legt ze uit. Aya en Laura gaan hier helemaal mee akkoord: “Geluk zit in de kleine dingen.”

Ellen gaat zelfs een stapje verder: “Je hebt anderen nódig om gelukkig te zijn. Je vrienden en familie zullen je immers steunen in moeilijke tijden.” “Je hebt die anderen ook nodig om gelukkig te zijn omdat ze je het gevoel geven dat ze je appreciëren waardoor je zelfvertrouwen stijgt”, gaat Elise verder. Volgens Mathias kan je wel voor een korte periode alleen gelukkig zijn, maar niet voor je hele leven. Kaat verwoordt het zo: Geluk is als een auto: je hebt het stuur zelf in handen. Als je alleen bent, lukt het wel, maar met passagiers is het altijd aangenamer!”

Als uitsmijter filosoferen we over de vraag welke kleur geluk zou hebben. Voor Eli is geluk groen- en blauwgekleurd. Hij kiest hiervoor omdat dit twee kleuren zijn die in de natuur voorkomen. Ook de anderen kiezen voor natuurlijke kleuren zoals geel van de zon en wit als kleur van de hoop.

20 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN