Sport

Football Girls only

20 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
De Football GIRLS uit Leuven speelden op zaterdag 4 september hun eerste voetbalwedstrijd tegen een andere meisjesploeg uit Vlaanderen. MIJNLEUVEN ging een kijkje nemen bij de GIRLS in Kessel-Lo en sprak met Nouha (12), Lene (11) en Poshlate (13).

Tekst: Hadewych Vandekerckhove / Foto’s: Fidelis Boakye


Hoelang bestaat jullie ploeg al?

Nouha: Onze ploeg is opgestart in 2020 en bestaat nu dus ongeveer een jaar.

Hoe hebben jullie de Football GIRLS leren kennen?

Nouha: De dochter van een vriendin van mijn mama is hier trainer en vertelde ons erover. Ik was direct geïnteresseerd en startte op dag één.

Lene: Mijn mama had ergens gezien dat er hier een meisjesploeg opgestart was en mijn zus wilde eigenlijk ook heel graag voetballen. De meisjes in de ploegen waar mijn zus ging kijken, konden eigenlijk al heel goed voetballen en dat vond ze een beetje moeilijk. De opstart van de Football GIRLS was dus erg handig.

Poshlate: Een trainer heeft mij over de club verteld.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om te gaan voetballen?

Nouha: Ik voetbal al sinds ik heel klein ben met de jongens uit mijn woonwijk. Ik speelde vroeger vooral pannatoernooien (bij een panna speel je de bal bewust door de benen van je tegenstander, red.), maar klassiek voetballen sprak me meer aan en het leek me leuk om lid te zijn van een meisjesploeg.

Lene: Als kleuter zat ik eigenlijk enkel met jongens in de klas die buiten samen voetbalden. In het eerste leerjaar heb ik dan besloten om me aan te sluiten bij een club.

Poshlate: Mijn neef heeft me leren voetballen.

Hebben jullie nog andere hobby’s naast voetballen?

Nouha: Ik deed vroeger turnen, maar dat vond ik niet zo leuk als voetballen.

Lene: Nee, voetballen is mijn enige hobby.

Poshlate: Ja, ik doe ook nog atletiek.

Vroeger zat ik bij een jongensploeg, maar daar was het te heftig. De meisjes roepen minder tegen elkaar
- Poshlate (13)

Wat vinden jullie zo leuk aan voetballen?

Nouha: Ik vind alles een beetje leuk. Ik vind het plezant om dingen met de bal te leren en ik vind het vooral fijn dat we buiten kunnen spelen.

Lene: Het is een leuke sport en het is een fijn gevoel als je kan scoren.

Poshlate: Ik weet het eigenlijk niet. Ik vind het gewoon leuk om tegen de bal te schoppen.

Waarom vinden jullie het zo leuk dat er enkel meisjes kunnen voetballen bij de Football GIRLS?

Nouha: Voor de ploeg bestond, was ik al eens een kijkje gaan nemen bij andere ploegen. Het voelde een bee tje raar om als enige meisje in een ploeg met allemaal jongens te zitten. Ik was dus blij toen ik hoorde dat er een meisjesclub opgericht was. Daarnaast is voetballen met meisjes ook leuker, omdat het rustiger is.


Lene: Ik ben gestart in een jongensploeg, maar dat vond ik niet zo leuk omdat de jongens vaak heel wild waren. Er was ook veel meer competitie tussen de jongens dan dat er competitie tussen de meisjes is.

Poshlate: Vroeger zat ik bij een jongensploeg, maar bij de jongens is het spel en de communicatie heviger. De meisjes spelen minder heftig en roepen minder tegen elkaar.

Mijn favoriete ploeg is onze eigen ploeg. Ik hoop dat we zullen blijven groeien om.beter en groter te kunnen worden
- Nouha (12)

Kijk je op naar een voetbalploeg of een bepaalde voetballer/voetbalster?

Nouha: Ik kijk eigenlijk niet veel voetbal, maar als de Rode Duivels spelen, dan kijk ik wel. Als ik echt een favoriete ploeg moet kiezen, dan kies ik toch onze eigen ploeg. Ik hoop dat we zullen blijven groeien om beter en groter te kunnen worden.

Lene: Ik kijk op naar Eden Hazard, omdat hij echt goed kan voetballen. Ik wil net als hij graag van voetballen mijn werk maken. De ploeg waar ik naar opkijk is Anderlecht.

Hebben jullie een favoriete positie op het veld?

Nouha: Spits! De spits moet namelijk altijd bij de bal blijven en moet snel kunnen lopen. Daarnaast vind ik het ook leuk om te scoren.

Lene: Ik sta vooral graag vooraan, omdat ik achteraan toch steeds naar voren wil gaan. Daarnaast scoor ik ook heel graag.

Poshlate: Ik vind middenvelder de leukste positie, omdat je vanuit die positie makkelijker kan scoren.

Hebben jullie bepaalde rituelen voor een match of bij het scoren van een goal?

Nouha: Bij het scoren van een goal neem ik soms een stoere pose aan. Rituelen voor een match heb ik niet. Ik ga gewoon het veld op en doe mijn uiterste best.

Lene: Rituelen voor een match heb ik niet, maar bij het scoren van een goal maak ik wel vaak een beweging. Het is alleen geen vaste beweging. Ik kies op het moment zelf wat ik doe.

Poshlate: Ik ga bij de match gewoon het veld op en zet alles in. Bij het scoren van een goal ben ik blij, maar doe ik geen bepaalde beweging.WIE ZIJN DE FOOTBALL GIRLS?

De Football GIRLS is een laagdrempelige en inclusieve Leuvense voetbalclub die uitsluitend uit meisjes bestaat. Je bent er welkom vanaf zes jaar. Ook interesse om bij de Football GIRLS aan te sluiten? Check alle info op www.footballgirlsleuven.be


20 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34