Cultuur

Expo Adem: Meet the artists

10 september 2020
Door: MIJNLEUVEN
Maak kennis met Fiamma, Dorien, Alana en Annelies, die hun kunst voorstellen tijdens de expo Adem dit weekend.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Isha Frateur (19)


Hey Fiamma, wat doe jij in het dagelijkse leven?

Fiamma: Ik heb anderhalf jaar vrije beeldende kunsten in KSO gedaan, waar dus echt de helft van mijn lessenrooster was ingepland met kunstvakken. Mijn moeder heeft me altijd met kunst opgevoed, want ze is zelf kunstenaar. Ik heb dat heel lang weggeduwd, omdat ik bang was dat ik er niks mee ging kunnen doen. Ik heb me in het middelbaar eerst verdoken in economie. Ik vind dat nog steeds interessant hoor, maar het was vooral vanuit de gedachte dat economie een goede richting was en kunst geen goede. Anderhalf jaar geleden heb ik dan toch besloten om KSO te gaan doen. En deze maand ga ik beginnen met schilderkunst te studeren in Hasselt. 

Wat ga je maken voor de expo?

Fiamma: Allemaal zelfportretten! Ik schilder bijna altijd zelfportretten omdat ik het moeilijk vind om aan anderen uit te leggen wat ik verwacht van hun als ze model staan. Ik weet hoe ik mijn poses wil hebben, dus voor mij is dat veel gemakkelijker. Om model te staan voor jezelf moet je spijtig genoeg wel eerst foto's nemen van jezelf. Dat is eigenlijk echt not done bij schilderkunst, omdat het levensloos is. Het is moeilijker om van de realiteit te schilderen, want dan moet je zelf een frame zien. Op een foto heb je meteen een frame om in te schilderen. Maar ik maak dus supervaak selfies om als model te gebruiken.

Wat is je droom voor de toekomst?

Fiamma: Ik heb geen verwachtingen voor later, maar ik zou het supernice vinden om echt kunstenaar te worden en dingen te verkopen. Ik ga nu volop in schilderkunst verdergaan, hard werken en zien wat ik ermee kan bereiken. Stel dat ik er niets mee bereik, dan weet ik dat ik nog altijd gelukkig kan worden met economie. Maar ik ga er nu wel keihard voor gaan.

Ik maak supervaak selfies om als model te gebruiken.
- Fiamma (18)


Dorien! Wat doe jij in het dagelijkse leven?

Dorien: Ik studeer grafisch ontwerp, maar technisch gezien is dat eigenlijk illustratie. Dus ik ben daar sowieso heel veel mee bezig. Buiten school is dat minder, omdat je er op school al zo hard mee bezig bent. Maar ik doe het wel heel graag. In het zesde middelbaar moesten we op school een paper schrijven over wat je later wilde doen. Toen kwam ik ineens op het idee om iets creatief te doen. Ik heb van de ene op de andere dag toelatingsexamen gedaan. Ik dacht altijd dat ik psychologie ging studeren, maar ik heb me bedacht op het laatste moment. 

Wat ga je maken voor de expo?

Dorien: Ik ben beginnen schilderen. Normaal ben ik meer met stiften bezig, maar ik wilde ineens dat eens proberen. Ik heb eigenlijk twee dingen gemaakt: één werk waar ik de adem bij verlies en eentje waarbij ik terug op adem kom. Ik heb een situatie getekend die ik dit jaar heb meegemaakt op de trein, die niet zo fijn was. Maar uiteraard zijn er ook andere momenten waarop je terug even op adem kan komen, zo'n momenten heb ik dan ook gebruikt.

Wat is jouw droom voor de toekomst?

Dorien: Ik zou het zelfstandig willen kunnen doen, dat ik opdrachten krijg van mensen, dat ik zelf dingen maak zoals t-shirts of totebags. Zoiets als Etsy. maar dat is niet gemakkelijk om direct op te starten. We zien dus nog wel, but I'm gonna try.Next up: Alana. Wat doe jij in het dagelijkse leven?

Alana: Momenteel ben ik bezig met kleiplaten te versieren met prints. In het middelbaar heb ik vooral grafisch ontwerp gedaan, wat heel vaak volgens een vaste klant verloopt die je dan precies zegt hoe hij of zij het wilt zien. Ik wilde eigenlijk datgene dat ik al weet, mengen met datgene dat ik nog niet weet, zoals keramiek. Het is nu het eerste jaar dat ik keramiek studeer in de hogeschool in Hasselt. Ik maak dus een soort van mengelmoes van de twee, omdat ik heel graag teken, maar omdat ik ook over keramiek wel nog veel wil bijleren. Ik wil niet gewoon typische bordjes of kommetjes maken, maar eerder iets à la Alana, mijn eigen stijl.

Wat ga je maken voor de expo?

Alana: Ik ga een boom maken in hout die ik ga beschilderen. Het wordt een soort 'longenboom'. Maar daarnaast ben ik ook tegels aan het maken en illustraties. ik probeer een beetje mixed media te doen.

Wat is jouw droom voor de toekomst?

Alana: Ik zie wel wat de toekomst mij brengt. Ik zou graag willen lesgeven over wat ik graag doe. Ik vind het leuker om andere mensen iets bij te leren, want daar help ik mezelf veel meer mee dan een grote naam te hebben. 

Ik vind het leuker om andere mensen iets bij te leren, daar help ik mezelf veel meer mee dan een grote naam te hebben.
- Alana (21)


Ten slotte hebben we Annelies. Wat doe jij in het dagelijkse leven?

Annelies: Ik ben net afgestudeerd met een postgraduaat innoverend ondernemen en vlak na de expo ga ik beginnen met werken. Mijn illustraties hebben dus eigenlijk niet veel te maken met mijn studies, maar ik ben wel graag creatief bezig in mijn vrije tijd. Ik teken graag, maar ik naai bijvoorbeeld ook graag. Afgelopen jaar heb ik meegedaan met Atelier Illustré en dat heeft mij het laatste jaar echt in gang gezet. 

Wat ga je maken voor de expo?

Annelies: Het thema van de expo is adem, dus ga ik zelf iets maken rond verschillende plaatsen waar ik persoonlijk op adem kom. Ik ga eigenlijk niet echt iets tekenen, het zal eerder schilderen worden, waarbij ik start vanuit een digitale tekening. Dat ga ik dan overzetten op hout. Hoe het precies gaat uitdraaien, dat staat nog niet 100% vast.

Wat is je droom voor de toekomst?

Annelies: Ik wil sowieso meer en meer bezig zijn met illustraties nu mijn studies zijn afgerond. Ik wil vooral nog verschillende technieken leren ontdekken zodat ik in de toekomst compleet nieuwe dingen kan maken. 


Expo zomerresidentie: Adem, zondag 13 september tussen 10u en 18u op het binnenplein van Vleugel F, Brusselsestraat 61a.

https://www.facebook.com/events/691008811628405/


10 september 2020
Door: MIJNLEUVEN