Cultuur

Expo Adem: Meet the artists

9 september 2020
Door: MIJNLEUVEN
Maak kennis met Sebastiaan en Shams, die hun kledij en accessoires zullen tentoonstellen op de expo Adem dit weekend.

Tekst: MIJNLEUVEN / Foto's: Isha Frateur (19)


Hey Sebastiaan, wat doe jij in het dagelijkse leven?

Sebastiaan:  Mijn dagelijkse leven wordt vooral ingenomen door mijn studies architectuur. Daarnaast is kunst  en mode wel iets wat mijn vrije tijd durft in te nemen als ik het toevallig tegenkom. Deze zomer was er natuurlijk ook de zomerresidentie van MIJNLEUVEN. Dat was een goede opportunity om er terug helemaal in te vliegen. 

Wat ga je maken voor de expo?

Sebastiaan: Ik vind het niet leuk als mensen mijn kledij gala-outfits of avondkledij noemen. Mijn kleding is eigenlijk niet draagbaar, daarom dat er niet echt een naam op geplakt kan worden. Ik noem het gewoon mode, omdat het een artistieke expressie is van mezelf. Ik ben voor de expo met drie outfits bezig waarin ik mezelf wil uitdagen. ik ben telkens op zoek gegaan naar technieken of nieuwe stoffen waar ik tot nog toe nog nooit mee had gewerkt. 

Wat is je droom voor de toekomst?

Sebastiaan: Ik ben misschien veel te onrealistisch, maar als ik iets wil bereiken met mode, wil ik enkel bij de hoogste modehuizen in Parijs geraken: Chanel, Dior, Valentino... De grote couture huizen. Daar zou ik niet eens bij het ontwerpteam moeten zitten, maar gewoon al in die ateliers daar. Met speciale stoffen en technieken werken, dat lijkt me supercool.Next up, Shams! Wat doe jij in het dagelijkse leven?

Shams: Sinds dit jaar ben ik ineens heel veel bezig met kleding. Ik studeer modetechnologie aan de hogeschool in Gent. Ik leer over de stoffen hun eigenschappen, patroontekenen, zelf stikken, afwerken... Ik heb dat bewust gekozen omdat ik wel een passie had, maar ik wist niet hoe ik er mee aan de slag moest gaan. Door mijn studie word ik nu een beetje gedwongen om dat te leren. 

Wat ga je maken voor de expo?

Shams: Het is allemaal oude kleding die ik upcylce. Maar eigenlijk heb ik me niet beperkt tot enkel kleding. Ik heb bijvoorbeeld ook restmateriaal gebruikt van gordijnen of overblijfsels van wol en ze zo een nieuw leven gegeven. Ik heb in het stadhuis een megagrote zak met reststoffen gevonden die ik heb gebruikt. Daarnaast heb ik afgelopen maanden aan al mijn vriendinnen versleten kleding gevraagd, waarop ze mij massaal dingen hebben opgestuurd. Dingen die zo goed als voor de vuilbak waren, heb ik daardoor toch kunnen recupereren. 

Wat is je droom voor de toekomst?

Shams: Ik wil sowieso mijn kleding gebruiken om iets goed te doen voor de planeet. Ik weet wel dat upcycling geen langetermijnoplossing is, want het is eigenlijk maar een bijzaak van alle kleding die we te veel hebben. Ik wil gewoon tonen aan mensen dat je als consument zó veel koopt en dat mensen daar bewuster over moeten nadenken. Die visie wil ik met mijn kledij doorgeven, want we kunnen echt wel veel beter doen dan dit.Expo zomerresidentie: Adem, zondag 13 september tussen 10u en 18u op het binnenplein van Vleugel F, Brusselsestraat 61a.

https://www.facebook.com/events/691008811628405/

9 september 2020
Door: MIJNLEUVEN