Lifestyle
Jonge doeners

Evelyne opent LIV

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Sober, maar chique, zo omschrijft Evelyne Dumon de stijl van haar boetiekwinkel LIV.

“Sober, maar chique.” Zo omschrijft Evelyne Dumon (28) de stijl van haar boetiekwinkel LIV. Gelegen aan de Zeven Hoeken, het geografische middelpunt van het Leuven van weleer. “Puur toeval”, lacht de uitbaatster. “Maar wel iets dat net dat tikkeltje meer geeft aan de winkel.”

“Ik droomde er al lang van om een kledingwinkel te beginnen, het liefst met merken die ik zelf kon uitkiezen. Een keten was dus uit den boze. Vijf jaar geleden had ik samen met een vriendin een eigen kledingmerk Made by Chickies. Toen ik fulltime begon te werken, werd het moeilijker om hiermee verder te gaan. We hadden te weinig tijd, waardoor ons merk langzaam uitgedoofde. Na een tijd voelde ik me minder voldaan op het werk. Omdat ik graag in de mode wilde blijven, zocht ik na mijn werkuren naar een pand. Op een dag besliste ik te stoppen met mijn werk. Daardoor had ik meer tijd om met de winkel bezig te zijn. En plots kwam dit pand vrij: ideaal gelegen, niet te klein en niet te groot. Ik kon het ook nog volledig zelf inkleden: perfect om te starten! In augustus 2015 is de winkel dan officieel geopend.”

Een eigen zaak opstarten, is risicovol. Hoe ga je daarmee om?
“Het was een groot risico! Bij kleding moet je ook alles op voorhand financieren. Maar ik geloofde in mezelf. Ik wil het gewoon doen. Als het niet lukt, dan is het zo.”

Waarom een winkel in Leuven en in de Mechelsestraat?
“Mijn ouders hadden een zaak in Leuven. Mijn nicht heeft momenteel verderop ook een zaak. Ik heb altijd al in Leuven gewoond, daardoor heb ik voeling heb met de stad. Ik heb hier veel vrienden en ken het publiek goed. Ik wist dus op voorhand al een beetje wat het zou geven. Ik hou ook van de gezellige sfeer van de Mechelsestraat. Het is de straat met de origineelste concepten en met de ambachtelijke winkels. Het is niet te commercieel, niet te Bondgenotenlaan of Diestsestraat. Dat unieke past perfect bij de stijl van de winkel.”

De winkel opstarten was een groot risico maar als het niet lukt, dan is het zo
- Evelyne

Vanwaar komt de naam LIV?
“Ik had altijd een hele lijst namen, voor moest ik ooit iets opstarten. Op een bepaald moment moest ik naar de bank en daar moest ik een naam op mijn project plakken om het te kunnen voorstellen. Ik heb toen LIV gekozen! Iets basic en iets wat ik niet zo gemakkelijk beu zou geraken. Eigenlijk is het een Zweedse meisjesnaam.”

Een Zweedse naam past ook bij de winkel, niet? Je biedt voornamelijk Scandinavische en Franse merken aan.
“Ik bied zowel Scandinavisch als Frans aan, omdat het tijdloos is en ik het zelf ook graag zie. Het is een combinatie die je nog niet vaak terugvindt. Bij de keuze van mijn aanbod laat ik mijn buikgevoel spreken. Vanaf het moment dat ik me goed voel bij een merk is het voor mij een go. Ik moet me er in kunnen thuisbrengen. Verder volg ik vooral de stijl van de winkel: niet te veel prints en niet te veel kleuren. Ik wil kleding aanbieden die niet tijdsgebonden is en die je een aantal seizoenen na elkaar kan dragen. Basic, maar toch opgekleed.”

Je biedt niet alleen kleren aan...
“Naast kleding bied ik ook allerlei hebbedingen aan, zoals schoonheidsproducten en kaarsen. Als de winkel groter was, zou ik nog interieurspullen zoals stoelen aanbieden. En eventueel een koffiebar. Echt een volledige conceptstore met alles erop en eraan. Maar dat is wel van een heel ander kaliber dan deze winkel. In het begin is zoiets niet mogelijk.”

Het unieke van de Mechelsestraat past perfect bij de stijl van mijn winkel
- Evelyne

Op welk publiek mik je zoal?
“Zowel op studenten die van de mama een keer iets krijgen als op de 30-plussers. Zelfs mensen met de leeftijd van mijn mama komen hier. Het is echt voor iedereen.”

Als je één stuk uit de hele winkel mocht kiezen, welk zou het zijn?
“Oei, moeilijke vraag. Dan zou ik toch voor de zwarte, leren perfecto van Anine Bing gaan. Het is een tijdloos stuk, maar toch origineel. Het leer is ook heel mooi en dik. De jas is een eyecatcher, maar niet te opvallend dus je kan het op alles aandoen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“Ik leef liever van dag tot dag om te zien wat het geeft. Ik vind dat iets gemakkelijker. Maar als ik toch mag dromen: ik wil wel een iets groterewinkel mét een groter aanbod.”

Heb je - om af te sluiten – nog een leuke anekdote over de winkel?
Voor LIV was het hier een taxicentrale. Ik vermoed dat het hier toen echt leven in de brouwerij was. Dat merkte ik ook aan de verbouwingen: zo heb ik in het plafond nog kranten uit 1975 gevonden. Het is ook grappig dat mensen hier binnenstappen en vragen of ze een taxi kunnen bestellen. Zo’n dingen gebeuren wel, maar niet om de haverklap.”

DRIE GOUDEN TIPS OM EEN EIGEN ZAAK TE BEGINNEN

  1. Wees financieel goed onderbouwd. Denk goed na: want er komen onverwachte zaken bij.
  2. Geloof in jezelf en heb geen schrik. Gewoon doen!
  3. Keihard werken en jezelf 100% smijten!


LIV
Mechelsestraat 16
3000 Leuven
www.liv-store.com
www.facebook.com/pages/LIV

8 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN