Samenleving
Buitenland

Erasmus studenten: de dupe van corona

7 december 2020
Door: MIJNLEUVEN
Eva (20) interviewde studenten die in coronatijden op erasmus zitten en studenten die noodgedwongen thuis moesten blijven tijdens hun erasmusjaar. In dit eerste deel komen Lore, Floor en Aaleks aan het woord die hun Erasmus moesten annuleren.

Op Erasmus gaan. Sommige studenten dromen er al sinds hun 16de van om enkele maanden in het buitenland te gaan studeren, andere studenten beslissen vrij spontaan dat het hen wel een leuk avontuur lijkt. We kennen allemaal wel iemand die op Erasmus is vertrokken en met een koffer vol herinneringen en enthousiaste verhalen terug is gekeerd. Dit jaar zal de kans een stuk kleiner zijn dat je zo iemand in je omgeving hebt, aangezien er heel wat Erasmusprogramma’s zijn geannuleerd door Corona. Ik was benieuwd naar hoe deze studenten dit hebben ervaren en besloot daarom om drie studenten te interviewen die hun Erasmus omwille van Corona vaarwel hebben moeten zeggen. 

Tekst: Eva Mechelmans (20)

Ik sprak met drie studenten waarbij Corona de Erasmus-plannen grondig heeft verstoord. Lore Zanardi (20), een derdejaarsstudente Sociologie aan de KU Leuven, kreeg te horen hoe haar semester in Montreal (Canada) geannuleerd werd. Floor Vandevelde (19), een derdejaarsstudente Toegepaste Taalkunde aan de KU Leuven (campus Antwerpen), kon door Corona niet op Erasmus naar Jyväskylä (Finland) vertrekken. Tot slot sprak ik met Aaleks Kasemi (20), ook een derdejaarsstudent Sociologie aan de KU Leuven. Zijn Erasmus naar Stellenbosch (Zuid-Afrika) werd verplaatst naar het tweede semester maar hij acht de kans dat hij uiteindelijk mag vertrekken heel klein.

Wanneer en op welke manier heb je vernomen dat je Erasmus geannuleerd werd?

Lore: “Eind mei heb ik een mail ontvangen van de universiteit in Montreal waarin ik te horen kreeg dat mijn Erasmus sowieso niet in het eerste semester zou mogen doorgaan. Dit had ik ondertussen wel zien aankomen. Later die dag kreeg ik een mail van het International Office dat ze gingen proberen om mijn Erasmus in het tweede semester te laten doorgaan. 7 oktober kreeg ik opnieuw een mail van Montreal waarin duidelijk werd dat alle mobiliteit naar Montreal voor het hele jaar werd afgeschaft.” 

Floor: “Eind mei kreeg ik een mail waarin stond dat studenten van buiten de EU niet langer welkom waren in Finland. Enkele dagen later kreeg ik uiteindelijk te horen dat er helemaal geen inkomende studenten meer welkom waren en dat mijn Erasmus dus volledig geannuleerd werd.” 

Aaleks: “In juni ontving ik een mail van de Commissie Risicobestemmingen van de KU Leuven dat ik geen toestemming had om af te reizen naar Zuid-Afrika en dat deze beslissing bindend was.”


Hoe voelde je je toen je het nieuws vernam? Ik kan me inbeelden dat dit misschien een mix van emoties was.

Lore: “Toen ik het nieuws in mei kreeg, had ik een groot gevoel van onmacht. Ik wist wel dat de kans erin zat door Corona, maar toen het nieuws daadwerkelijk kwam was ik er wel echt verdrietig door. In oktober daarentegen voelde ik de bui al hangen. Ik was zelfs verrast dat ik het al zo vroeg wist want ik had eerder verwacht dat ik dit pas ergens in november zou vernemen. Het feit dat ik niet alleen ben helpt wel. Doordat er zoveel Erasmusprogramma’s zijn afgelast voel ik me minder de pineut van de situatie.” 


Floor: “Dat was echt super rot. Ik was heel blij dat ik naar Finland mocht vertrekken en was ook al bezig met het opzoeken van informatie. Toen de eerste mail in mei kwam, had ik het gevoel dat de kans er nog wel was dat ik mocht vertrekken. Toen ik het nieuws kreeg dat er helemaal geen inkomende studenten meer welkom waren was ik best boos, aangezien op dat moment het aantal Corona-besmettingen in Finland best laag was, zeker in vergelijking met België. Ik voelde toen vooral onbegrip voor hun keuze.” 

Aaleks: “Ik had het wel zien aankomen maar aan de andere kant heb ik nog lange tijd het gevoel gehad dat de kans bestond dat ik mocht vertrekken. Ik vertrok normaal al in juli en had dus al best veel dingen geregeld. Ik vond het ook een vervelend gevoel dat ik hier zoveel tijd in moest steken terwijl ik wel besefte dat er een grote kans was dat het niet eens kon doorgaan. Ik heb uiteindelijk vernomen dat ik misschien in februari mag vertrekken, maar ik heb hier nog altijd heel weinig informatie over gekregen. Ik heb me dus opnieuw ingeschreven om de optie open te houden maar ik acht de kans dat ik daadwerkelijk mag vertrekken heel klein. Ik denk niet dat de situatie tegen februari echt verbeterd gaat zijn. Ik heb ook nog niet besloten of ik echt wil gaan als ik uiteindelijk zou mogen vertrekken. We zullen zien.”

Ik had mijn kot al geannuleerd voor dit academiejaar.
- Lore (20) - Studente sociologie

Had je al specifieke zaken geregeld? Zo ja, hoe heb je dat dan aangepakt toen je vernam dat je niet mocht vertrekken?

Lore: “Ik had mijn kot geannuleerd voor dit academiejaar maar toen ik in mei het nieuws kreeg dat ik niet mocht vertrekken, heb ik snel mijn kotbazin gemaild en was het gelukkig nog mogelijk om mijn kot opnieuw te huren. KU Leuven had ons aangeraden om zoveel mogelijk te wachten met ginder een kot te huren of om vliegtickets te boeken omdat ze wisten dat het een onzekere situatie was.” 

Floor: “Ik was al eens het kijken voor een kot daar, maar dat kon je pas vanaf augustus effectief regelen dus dat had ik gelukkig nog niet vastgelegd. Ik had nog geen vliegtickets geboekt en ik zit niet op kot, dus daar heb ik geen problemen mee gehad.” 

Aaleks: “Ik vertrok normaal 14 juli dus ik had al vliegtickets geboekt, maar deze heb ik heb gelukkig volledig terugbetaald gekregen. Ik had nog geen kot vastgelegd in Stellenbosch en mijn broer zou mijn kot in Leuven nemen, dus dat waren twee meevallers.”

Ik vind het achteraf gezien wel terecht dat ik niet ben mogen vertrekken.
- Aaleks (20) - Student sociologie

Op Erasmus gaan ziet er nu natuurlijk heel anders uit gedurende Corona-tijden. Ben je nu uiteindelijk misschien blij dat je niet bent kunnen vertrekken of vind je het toch nog altijd heel jammer?

Lore: “Ik zit met een dubbel gevoel. Ik ken iemand die momenteel op Erasmus is en zij moet regelmatig in quarantaine, door bijvoorbeeld een zieke kotgenoot. Dat vind ik dan ook geen ideale situatie maar aan de andere kant vind ik het wel een gemiste kans om nu niet op Erasmus te gaan.” 

Floor: “Ik vind het een moeilijke situatie. Ik heb wel wat vrienden die momenteel op Erasmus zijn en er niet zoveel van merken, dus ik denk dat het voor mij ook wel zou meegevallen zijn. Het aantal Corona-besmettingen in Finland is momenteel ook heel laag, wat het natuurlijk ook wat moeilijker maakt.” 

Aaleks: “Ik vind het achteraf gezien wel terecht dat ik niet ben mogen vertrekken want er zijn hele strenge maatregelen in Zuid-Afrika. Ze controleren de bevolking daar ook veel strenger en er hangen strenge straffen vast aan het overtreden van de maatregelen.”


Heb je soms spijt dat je jouw bestemming hebt gekozen, omdat je anders misschien wel was mogen vertrekken? Of wilde je enkel naar deze specifieke bestemming?

Lore: “Voor mij maakte de bestemming aanvankelijk niet veel uit. Ik had eerst deelgenomen aan de inschrijvingen van bestemmingen buiten Europa omdat deze een maand eerder plaatsvonden dan de inschrijvingen binnen Europa. Toen ik wist dat ik naar Canada mocht, heb ik me niet meer ingeschreven voor bestemmingen binnen Europa. Ik denk dat er meer mensen op Erasmus zijn mogen vertrekken naar bestemmingen binnen Europa dan buiten Europa, maar op dat moment was er nog geen sprake van Corona dus heb ik hier toen ook geen rekening mee gehouden. Het is nu eenmaal zo.” 

Floor: “Het is een dubbel gevoel. Na mijn annulering liet de KU Leuven weten dat ik nog op Erasmus naar Frankrijk, Duitsland of Nederland zou kunnen gaan. Op dat moment was ik heel teleurgesteld en spraken die bestemmingen mij echt niet aan, maar nu heb ik soms wel spijt dat ik daar toch niet voor ben gegaan.” 

Aaleks: “Zuid-Afrika sprak mij heel erg aan maar ik heb deze bestemming ook gekozen door hun semesterindeling. Het plan was dat mijn vriendin nog twee maanden mee ging komen want zij had dan natuurlijk nog zomervakantie. Ik denk dan ook niet dat ik voor een andere bestemming was gegaan.”

Het was eigenlijk nu of nooit voor mijn Erasmus.
- Floor (19) - Studente toegepaste taalkunde

Heb je de mogelijkheid om nog een andere keer tijdens je studententijd op Erasmus te gaan? Zo ja, wil je dit dan graag doen?

Lore: “Wij kunnen na onze master op Erasmus gaan tijdens een Extended Master. Ik zou graag een tweede master willen volgen en op Erasmus gaan zou dit bemoeilijken, omdat je dan pas in januari bent afgestudeerd en dan kan ik pas later aan mijn tweede master beginnen. Doordat ik niet in mijn derde bachelor op Erasmus ben kunnen vertrekken ga ik me hier wel zeker over informeren.” 

Floor: “In de master die ik wil volgen heb je enkel de mogelijkheid om na je master te gaan, tijdens een Extended Master. Ik wil graag nog een Postgraduaat volgen en dan zou het 6 jaar duren vooraleer ik afstudeer en dat vind ik vrij laat. Het was dus eigenlijk nu of nooit.” 

Aaleks: “We hebben de optie om op Erasmus te gaan tijdens onze Extended Master. Als ik nu niet mag vertrekken, heb ik misschien wel interesse. Ik zou dan waarschijnlijk opnieuw voor Zuid-Afrika gaan maar dat moet ik allemaal nog eens rustig bekijken.”


7 december 2020
Door: MIJNLEUVEN