Samenleving

“Eigenlijk heb ik twee parallelle levens”

1 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN
Annika (16) komt uit Eupen en zit in Leuven op internaat

Annika is 16 jaar en zit in het 5de jaar humane wetenschappen op het HDC. Ze komt uit Eupen, dat ligt in het Duitstalige gebied van België op ongeveer 110km van Leuven. Na school kan ze dus niet gewoon met de fiets of de bus naar huis.

Tekst & foto’s: MIJNLEUVEN

Annika: “Klopt. Na school ga ik naar het internaat in het Heilig Hart in Heverlee. Vaak ga ik wel eerst nog sporten met de SNS-pas.”

Hoe ziet je dag er op internaat dan nog uit na school?

“Eerst hebben we hier studietijd van 16u tot 18u, vanaf 18u is het dan tijd om te eten en is er een beurtrol voor wie moet opruimen. Daarna is het op maandag nog studietijd tot 20u, de andere dagen is het vrije tijd. Om 20u krijgen we dan nog een 8-uurtje en daarna is het terug vrije tijd. Vanaf 21u moeten we wel stil zijn want dan gaan de kleintjes slapen. We zitten hier op internaat namelijk ook met kinderen uit de lagere school.”

Hoe streng zijn ze over die uren?

“Wel redelijk streng. Als je hier op school zit moet je een half uur na de bel binnen zijn. Als je ouders iets laten weten, mag je natuurlijk wel gewoon gaan sporten of je hobby doen. We werken hier ook met een systeem van vrijkaarten. Als je bijvoorbeeld ’s avonds eens naar de cinema wil gaan ofzo, kan je een vrijkaart inzetten, met toestemming van je ouders ook. Omdat ik een vijfde jaar ben, heb ik er vijf dit jaar en als je je goed gedraagt kan je tussen 2 vakanties altijd nog eentje extra verdienen. Het is op woensdagnamiddag wel jammer als mijn vrienden nog iets leuks gaan doen en ik moet naar het internaat om te eten. Ik moet altijd terug naar het internaat, terwijl thuis kan je wel eens naar je mama bellen om te zeggen dat je wat later gaat zijn.”

En heb je dan een avondklok als je ’s avonds weggaat?

“Dat hangt ervan af. Ik mag ook zeggen dat ik ergens ga slapen of naar huis ga. Als mijn opa bijvoorbeeld jarig is, dan kan ik wel zeggen dat ik ’s avonds naar Eupen ga en blijf ik daar slapen. Als je niet blijft slapen, dan moet je wel rond 22u of 22.30u terug zijn. Dan moet iedereen naar bed en moet het licht uit.”

Je hebt hier geen ouders, maar opvoeders. Hoe is je band daarmee?

“Afhankelijk van de opvoeder. Er zijn veel leeftijdsverschillen, met degene die redelijk oud zijn, is het moeilijker om te connecten. Met de jongeren, die zijn in de 30 ofzo, is het veel makkelijker om te connecten. Sommige zijn ook relaxter dan anderen, maar het valt eigenlijk allemaal wel mee. Je weet ook wat je mag doen en niet mag doen. Als je iets doet dat niet mag, dan is het je eigen fout.”


HDC vs. HHH

Hoe komt het dat je in het Heilig Hart op internaat zit en in het HDC naar school gaat?

“Ik ben vorig jaar eigenlijk naar hier gekomen om een uitwisseling te doen van drie maanden op Nederlands te leren. In het begin zat ik dus in een gastgezin, tot Kerstmis, maar dan wilde ik graag tot juni blijven en ben ik hier terecht gekomen. Op het einde van het schooljaar heb ik dan beslist dat ik graag tot het zesde jaar wilde blijven en nu ben ik dus nog steeds hier.”

Het was dus wel jouw eigen keuze om op internaat te komen?

“Ja, het was de enige mogelijke oplossing om hier te kunnen blijven en ik wil heel graag blijven.”

Wat vinden je ouders ervan dat je op internaat zit? Missen ze je niet te veel in de week?

“Mijn mama mist mij echt wel heel hard. Mijn papa denk ik ook, maar die toont dat niet zo hard. Dat was heel zielig om te zien, toen ik besliste om hier nog langer te blijven, moesten ze allebei wel wenen. Mijn broer is twee jaar ouder dan ik en die is nu dus gaan studeren en nu zitten mijn ouders 2 jaar vroeger dan verwacht zonder kinderen in huis. Dat was in het begin echt wel moeilijk voor hen, maar ze zijn er intussen ook wel al aan gewend.”

TWEE LEVENS

Heb je dan ook twee verschillende vriendengroepen? Eentje van op school en eentje van op internaat?

“Ja, inderdaad. Soms is dat wel moeilijk om te combineren, maar het is wel leuk. Je kent gewoon meer mensen. Mijn vriendengroep van school zijn ook de vrienden waar ik buiten school mee afspreek, maar hier op internaat is het echt samenleven. Een heel andere soort vriendschap. Je kent ze in de goeie en de slechte momenten, ze kennen je echt hoe je bent. Je leeft hier dus je kan jezelf niet verstoppen achter iemand die je niet bent.”

Kennen je twee vriendengroepen elkaar ook?

“Ze kennen elkaar wel van zien of sommigen kennen elkaar van vroeger in de lagere school, maar niet veel. Ze zien elkaar bijvoorbeeld soms als mijn internaatvrienden mij komen afhalen na school.”

Je hebt dan in Eupen nog een derde groep vrienden. Hoe is je band daar nog mee?

“De meeste daarvan ken ik al mijn hele leven. Eupen is klein, dus we kennen elkaar allemaal. Dat is echt nog een heel ander leven. Het is ook spijtig dat ik dat niet kan combineren. Mijn Leuvense vrienden kunnen wel naar Eupen komen, of mijn vrienden uit Eupen naar Leuven, maar ze spreken elkaars taal niet dus dat is moeilijk om te combineren. Eigenlijk heb ik twee parallelle levens.”

Wat mis je aan Eupen als je in Leuven bent en omgekeerd?

“In Eupen mis ik vooral mijn vrienden uit Leuven, dat zijn echt goeie vrienden geworden. Als ik bijvoorbeeld uitga in Eupen zou ik hun echt graag meenemen, maar dat gaat niet omdat het echt totaal anders is en ze ook de taal niet spreken. Als ik hier in Leuven ben, mis ik vooral de natuur. In Eupen woon ik aan het bos. In het begin vond ik dat echt heel moeilijk. Ik mis het ook om muziek te spelen. Vroeger heb ik harp gespeeld. Dat is hier moeilijker. Ik heb in het begin wel lessen genomen, maar hier op internaat is er niet veel tijd om te oefenen. Als ik ga sporten, dan hier moet eten en studeren en dan nog zou moeten oefenen op de harp blijft er geen tijd meer over om af en toe te ontspannen.”

KATTENKWAAD EN TAALBARRIÈRES

Als het in films of series over een internaat gaat, zijn de mensen op internaat vaak wel stout en steken ze van alles uit. Doen jullie dat in het echt ook?

“Het ding is: je doet soms wel dingen die niet mogen, maar je moet dan gewoon zien dat je niet gepakt wordt. (lacht) Soms is dat wel moeilijk om niet gepakt te worden.” 

Welke verschillen merk je tussen naar school gaan zonder internaat of met internaat?

“Niet zo veel. Hier moet ik vooral meer werken voor school. Thuis moest ik bijna nooit iets doen. Het was gewoon makkelijker. Vorig jaar zat ik een veel moeilijkere richting dan thuis, vooral omdat het in een andere taal was. Toen ik hier aankwam was het enige dat ik in het Nederlands kon zeggen “Hallo ik ben Annika”. Op school moest ik me dan concentreren omdat ik de taal niet verstond, dan herhaalde ik bij mijn gastgezin alle lessen die ik had gekregen en vertaalde ik alles dat ik niet snapte. Na een heel jaar zo was ik echt dood. Dit jaar ben ik dan humane gaan doen en moest ik daar nog de leerstof voor inhalen. Nu is de taal gelukkig geen barrière meer. Ik moest de taal wel leren want in het HDC sprak niemand Frans of Duits. In het begin was het dan veel met Google translate of Deeple vertalen, maar ik probeerde dan ook wel te chatten met mijn vriendinnen in het Nederlands en zo heb ik het echt wel geleerd.”

En willen je vriendinnen ook Duits leren van jou?

“Ik heb hier een lief en die is Duits aan het leren. Hij zou het te erg vinden als hij bij mij thuis zou komen en niets zou verstaan. Hij verstaat het ondertussen wel, maar praten durft hij nog niet zo goed.” 

Wat is je plan na het zesde jaar? Terug naar Eupen? Of hier in Leuven blijven studeren?

“Niet Leuven en ook niet Eupen. In Eupen heb je maar één hoge school en daar kan je enkel verpleegkunde en kleuter- en lager onderwijs studeren. Dat is niks voor mij. Ik heb voor mezelf ook wel al wat beslist dat ik niet zo snel terug naar Eupen ga gaan. Wel voor weekends en de vakanties, maar nog niet echt helemaal terug. Dat is pas voor later. Wat het dan wel, wordt weet ik nog niet. Ik wilde misschien een jaar gaan reizen, maar ik merk nu dat als ik ergens kom waar ik het supermooi vind, dat ik daar wil blijven. Dus dat zou niet goed zijn tussen mijn middelbaar en mijn studies. Dus ik ga eerst studeren en dan reizen.” 


1 augustus 2023
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69