Lifestyle

Eerste hulp bij wespenangst

24 augustus 2020
Door: MIJNLEUVEN
De brandweer van Leuven krijgt uitzonderlijk veel oproepen rond wespennesten. Veel mensen zijn er doodsbang voor, maar is die angst wel nodig? En wat kan je er aan doen? Emely (17) ging op onderzoek en vatte het in dit artikel samen.

In de zomer zit iedereen wel eens graag buiten in het zonnetje. Jammer genoeg moeten we alle vliegende beestjes daar dan bijnemen, want de zomer is het hoogseizoen voor veel insecten, vooral voor wespen. Wat kan je doen om ze op een afstand te houden, wat moet je zeker niet doen en moeten we eigenlijk wel zo bang zijn voor wespen?

Tekst: Emely Verachtert (17)


  • Er zijn honderden verschillende soorten wespen, maar de meest voorkomende in onze contreien is de 'gewone wesp' of 'limonadewesp' en maakt deel uit van de superfamilie van de wespachtigen. Ze hebben een langwerpig, geel-zwart gestreept lijfje en worden rond de 2 cm groot. Maar wist je dat er ook fopwespen bestaan? Er zijn verschillende soorten zweefvliegen die het uiterlijk van een wesp nabootsen in de hoop niet gedood of opgegeten te worden. De gelijkenis is zo groot dat ook mensen zich laten foppen door deze gewone vliegen.


  • Een wespennest in je tuin hebben is erg nuttig aangezien ze de populatie van andere insecten in toom houden door ze op te eten. Wespen zijn heel belangrijk voor het ecosysteem, dus je moet ze echt niet doden. Het gif van wespen bevat trouwens een feromoon dat andere wespen agressiever maakt en aantrekt wanneer ze sterven. 

 

  • Probeer een wesp dus op een rustige manier weg te jagen: naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor zullen ze zich bedreigd voelen en sneller geneigd zijn te steken. De angel van een wesp heeft geen eerhaakjes, waardoor die niet in je huid blijft en ze je meerdere malen kan steken. Een wespensteek is niet gevaarlijk, maar probeer te allen tijden te vermijden dat je begint te roepen. Wespen kunnen op die manier in je mond vliegen en in je mond-en keelholte steken: dat is natuurlijk wel gevaarlijk.


  • Weglopen van een wesp kan je ook verrassen: ook dan kan ze zich bedreigd voelen en aanvallen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.


  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums wanneer je in de natuur gaat wandelen. Wespen reageren hier soms agressief op.


  • Wespen weghouden van je terras kan je makkelijk doen met bepaalde geuren die ze onaangenaam vinden. De meest effectieve geuren zijn: lavendel, rozemarijn, citroengras, kruidnagel, salie, anijs, venkel of simpelweg eender welk wierookstokje. Omdat je buiten zit, is de concentratie van de geur belangrijk. Door de wind gaat veel geur verloren, dus hoe meer geur, hoe minder graag ze het hebben.

 

  • Let er wel op dat wespen een heel goed geheugen hebben. Wespen vinden hun nesten terug doordat ze een fotografisch geheugen hebben. Dat wil ook zeggen dat ze plaatsen waar voedsel te vinden is, makkelijk kunnen onthouden.


  • Onthoud gewoon dat wespen in feite nooit geïnteresseerd zijn in jou, maar in het voedsel dat rondom jou aanwezig is. Als je zelf begint te slaan of in paniek wegloopt, trek je natuurlijk wel de aandacht. 


24 augustus 2020
Door: MIJNLEUVEN