Cultuur
Jonge doeners

"Een leven zonder kunst zou maar saai zijn"

7 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Kunst van 11 beginnende kunstenaars, binnenkort in uw wachtzaal in Leuven!

Dat kunst in openbare ruimte verschillende voordelen biedt voor (jonge) kunstenaars, is een understatement. Denk maar aan hoe moeilijk het is om als beginnend kunstenaar je werken te exposeren. En zonder toonmogelijkheden, hoe profileer je je dan als kunstenaar? De organisatie Level 50 bekeek het creatief en organiseert met 11 jonge kunstenaars een kunstroute langs verschillende wachtzalen in en rond Leuven, op zondag 16 februari. Wij staken ons licht op bij een aantal jonge deelnemende kunstenaars. 

Seppe De Ceuster (19)
“Ik ben actief op verschillende vlakken in de kunstwereld. Zo maak ik lino drukken, tekeningen, posters en logo’s én ook nog foto’s. De kunstgenen heb ik geërfd van mijn vader, net als de passie voor fotografie. Op dit moment probeer ik vooral van het nu te genieten en te experimenteren met verschillende disciplines. In feite kijk ik er gewoon naar uit om elke dag bezig te zijn in de artistieke wereld!”

“Ik vind de kunstroute een prachtig initiatief waarbij ik mijn kunst een extra plekje kan geven in deze wereld. En ik stel het op die manier ook open voor de alledaagse voorbijganger die al dan niet iets met kunst te maken heeft. Kunst in openbare ruimte geeft (jonge) kunstenaars de kans om te ontdekken welke waarde hun werk heeft in de huidige maatschappij, een niet te onderschatten ervaring. En laten we eerlijk zijn, een leven zonder kunst zou maar saai zijn, dus waarom de kunst niet in het ‘dagelijkse zicht’ van de mens gooien?” 

Merel Moons (19)
“Als schilder vind ik het belangrijk om stil te staan bij de vanzelfsprekendheid van de natuur. De meeste van mijn schilderijen zijn op dit moment dan ook gebaseerd op landschappen uit mijn omgeving. Hoe en wanneer ik specifiek begonnen ben met schilderen, weet ik eigenlijk niet meer. Maar veel belangrijker is dat het mij altijd rust en voldoening gaf en geeft. Ik hoop wel dat ik later meer naam kan maken als kunstenares en me zo verder kan ontwikkelen.”

“Ik heb een perfectionistisch kantje en ben heel kritisch over mijn eigen werken. Het is dan ook een hele stap om mijn schilderijen open te stellen aan het publiek. Ik zie deze kunstroute als een nieuwe uitdaging om zelf verder te groeien én als een mooie manier om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Het fleurt de omgeving op en werkt inspirerend, ook voor zij die niet aan kunst doen!”

Sare Hoste (19)
“Als kind al was elke creatieve activiteit mijn favoriete bezigheid. Mijn passie voor kunst begon dan ook bij de potloden en de verf van mijn grootouders. Het maakt mij gelukkig, elke dag opnieuw en ik geef alles wat ik in mij heb om ervoor te zorgen dat ik dit voor altijd zal kunnen blijven doen. Als kunstenaar hou ik van een werkproces. Geïnspireerd worden door muziek, literatuur, afbeeldingen, dans,… maakt me enthousiast om te creëren. De beelden en ideeën die tijdens een proces in me opkomen, maken elk project spannend en nieuw!”

“Jezelf op de kaart zetten als jonge kunstenaar is in deze sector niet gemakkelijk. Ik vind dat, zeker als je jong bent, je alle kansen moet grijpen die op je pad komen, en deze kunstroute is zo’n kans. Het gaat trouwens niet alleen over het in de kijker zetten van jonge kunstenaars uit Leuven, mensen komen op deze manier ook gemakkelijker in contact met kunst en dat is altijd een goeie zaak! Een openbare ruimte trekt een heel divers publiek aan, terwijl musea en specifieke tentoonstellingen toch nog altijd vooral een nichepubliek bereiken.”

Dorien De Kneef (19)
“Mijn passie is het maken van portretten en dan vooral zelfportretten waarin ik bepaalde emoties - positieve en negatieve - of stoornissen weergeef die ik op dat moment ervaar. Sinds kort gaat mijn interesse uit naar het maken van portretten van de medemens. Hoe ze zich gedragen in bepaalde situaties; wat hun lichaamshouding vertelt en welke gezichtsuitdrukkingen ze kunnen hebben. Het is mijn doel om zoveel mogelijk verschillende emoties, mensen en stoornissen in mijn kunstwerken te verwerken. Op die manier wil ik het publiek raken, doordat ze iets van zichzelf herkennen in mijn werken.”

“De kunstroute is een goeie manier om kunst naar de mensen te brengen en ze op die manier te sensibiliseren. Niet iedereen is geïnteresseerd in het bezoeken van musea of tentoonstellingen. Het is een mooie manier voor jonge kunstenaars om zich kenbaar te maken, dat ze gezien worden.” 



'Kunstroute in de wachtzaal' is te bezichtigen op zondag 16 februari in verschillende wachtzalen in en rond Leuven. Het routeplan vind je terug op www.level50.be/kunstroute.

7 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN