Jonge doeners

Een kijk in het hoofd van de huidige generatie Artopianen

24 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
De 6de-jaars Artistieke Opleiding van De Wijnpers kregen een jaar lang les in STADHUIS.

Ade (18), Coraline (18), Myrthe (18) en Noor (17) volgen de richting Artistieke Opleiding in De Wijnpers, waarbij ze ondergedompeld worden in een divers kunstenaanbod. Een jaar lang maakten ze kunst in STADHUIS en werkten ze aan de expo van Artopia. Hoe dat verliep, lees je hier!
Tekst en foto's: mijnLeuven

Een erg kunstzinnige naam, Artopia, waar staat het voor?
Myrthe
: “Artopia is het kunstland van de leerlingen van 6AO. Het is een manier om aan de buitenwereld te laten zien waar ‘Artistieke Opleiding’ nu eigenlijk voor staat. Als inwoners dragen wij dit land en delen we kennis met elkaar die we nadien doorgeven aan de toekomstige Artopianen.”
Ade: “We vormen een echt netwerk van kunstenaars over verschillende generaties heen. Ons grootste doel is inderdaad om zoveel mogelijk uit te wisselen, ook met andere kunstenaars.”
Noor: “Artopia heeft zelfs een prachtige legende: De 6de-jaars AO van vorig jaar weenden in een zakdoek, die ze in Wenen verbrandden. Van die assen werd een bol gemaakt en waar de bol staat, is op dat moment het land Artopia. Het is dus eigenlijk een verplaatsbaar land.”

In STADHUIS kregen jullie les en werkten jullie aan de expo, hoe was het om dat buiten het schoolgebouw te mogen doen?
Noor
: “Op school hebben we geen eigen klaslokaal en zitten we vaak verspreid. Dankzij mijnLeuven kregen we in STADHUIS onze eigen plek waardoor het veel gemakkelijker was om ideeën uit te wisselen, feedback te geven en elkaar te motiveren.”
Coraline: “En we hadden ook meer vrijheid. Je zit hier midden in het centrum van Leuven en dat gebruikten we wel. Soms gingen we buiten of in een kerk tekenen. Dat kon hier allemaal veel gemakkelijker!”
Ade: “Het zorgde voor een frisse wind. In een nieuwe omgeving krijg je nieuwe ideeën, wat heel handig is voor kunstenaars.”


Het zorgde voor een frisse wind. In een nieuwe omgeving krijg je nieuwe ideeën.
- Ade

Voor welke uitdagingen kwamen jullie te staan?
Myrthe
: “Door hier aan de expo van Artopia te werken, merkte ik dat een project erg chaotisch kan worden. Ik leerde hoe daar mee om te gaan. Het leek even een ramp te worden, maar we hebben samen naar oplossingen toegewerkt. In De Wijnpers staan er altijd leerkrachten klaar om het voor ons op te lossen, hier moesten we het zelf doen!
Noor: “Ja! En we moesten ook meer initiatief nemen. Nu bouwen we zelf een tentoonstelling op terwijl dat anders allemaal voor ons wordt geregeld. We werden ook creatief uitgedaagd om met minder middelen toch leuke kunst te maken. Op school zijn er bijvoorbeeld altijd beelden aanwezig die we kunnen tekenen, maar hier tekenden we dan elkaar.”

Van één tot drie juni loopt jullie expo over Artopia. Waar kan het publiek naar uitkijken?
Coraline:
“We mogen er nog niet teveel over vertellen, maar het zal een combinatie zijn van artefacten, foto’s, installaties, teksten, enz. Eén van de thema’s die we behandelen is demonen."
Myrthe: “We maken een overzicht van het heden, het verleden én de toekomst van Artopia. Met zelfgemaakte tijdscapsules zetten we dat idee extra in de verf.”

Wat verwachten jullie er zelf van?
Ade
: “Dat meer mensen Artopia ontdekken zodat we goed kunnen netwerken en nieuwe kunstenaars leren kennen.”
Coraline: “De expo moet vooral echt van ons zijn. Niet gewoon een combinatie van een aantal werkjes, maar echt ons persoonlijk project.”
Myrthe: “We willen daar trots staan en kunnen zeggen: ‘Kijk eens wat wij hebben gedaan’.


Meer info over de expo vind je op de eventpagina.

Het atelier van STADHUIS is altijd op zoek naar jongeren die hier hun creativiteit de vrije loop willen laten. Individueel, in groep of met je klas, het kan allemaal. Mail je idee naar info@mijnleuven.be!

24 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN