Samenleving
Mening

Een goed doel steunen i.p.v. cadeaus krijgen

21 november 2018
Door: MIJNLEUVEN
"Anderen hebben veel minder dan mij, daarom vraag ik om mij geen cadeaus meer te kopen."

Michelle Lavers (26) heeft alles wat ze nodig heeft. Cadeaus krijgen is leuk, maar anderen doen het met veel minder. Er zijn genoeg feesten waarop cadeaus worden uitgewisseld, maar ze heeft liever dat maatschappelijke projecten en goede doelen worden gesteund. Daarom liet ze haar omgeving weten dat ze voor haar niets meer moeten kopen. Hoe pakt ze dat aan en van waar komt het idee? In een gezellige babbel gaf ze ons wat meer uitleg.
Tekst: mijnLeuven // Foto’s: Michelle Lavers

Michelle, stel jezelf even voor.
“In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met dans en rugby, maar met een goed boek of mijn brei-set ben ik ook heel content. Ik ben oncologisch verpleegkundige van beroep, wat betekent dat ik kankerpatiënten klinisch ondersteun. Ik wist al heel snel dat ik een job wou doen waarbij ik een rechtstreeks contact heb met mensen. Iets willen doen voor een ander en een zorgzaam karakter zat er altijd wel in bij mij.”

Je initiatief ‘Millie Geeft’ ademt ook zorgzaamheid uit, wat houdt het precies in?
“’Millie Geeft’ zijn evenementen waarbij ik iedereen uitnodig voor een leuke avond. Ik zorg voor hapjes en drankjes, de gezelligheid wordt natuurlijk samen opgebouwd. Ik verwacht niets terug voor mezelf, want ik heb echt alles wat ik nodig heb. Aan de avond wordt altijd een goed doel gekoppeld en iedereen die komt mag daar een bijdrage voor doen. Cadeautjes zijn fijn, maar veel mensen moeten het met een pak minder doen.”

Cadeautjes zijn fijn, maar veel mensen moeten het met een pak minder doen

Je volgende evenement is ‘Millie Geeft een Thanksgiving Potluck’. Welk goed doel wordt daaraan gekoppeld?
“Dit keer koos ik voor Poverello, waar mensen in armoede terecht kunnen voor kledij en een goede maaltijd. Iedereen die naar mijn evenement komt, wordt gevraagd om één of meerdere kledingstukken mee te nemen die ik dan aan Poverello kan schenken. Het hoeft dus zeker niet altijd om geld te gaan dat ik aan een goed doel kan storten. De winter komt er aan en veel mensen hebben geen dak boven hun hoofd. Warme kleding kunnen ze dus goed gebruiken.”

Hoe maakte je de klik om het ontvangen van cadeaus om te zetten in het helpen van anderen?
“Het besef dat ik niet echt nog nood heb aan materiële zaken groeide de laatste jaren. Het geeft mij niet zoveel voldoening, al ben ik er wel altijd erg dankbaar voor! Vaak krijg je gewoon centen, waar ik dan liever anderen mee help. Begrijp me niet verkeerd, cadeaus zijn absoluut heel leuk, zeker als het iets is wat je echt beleeft. Samen iets gaan doen en ervaren geeft vaak prachtige herinneringen! Maar het voelt echt zo goed om iets positief te doen voor iemand die het nodig heeft. Dat blijft echt bij.”

Iets doen voor een ander, dat blijft echt bij

Is dat samen zijn een reden waarom je er telkens een heel evenement van maakt?
“Tijdens feesten hecht ik sowieso meer waarde aan de mensen om me heen dan aan de cadeaus die ik krijg. Zo’n warm moment met mensen bij elkaar, probeer ik ook in mijn evenementen te creëren. Ik heb het gevoel dat mijn keuze zo gemakkelijker te begrijpen is voor mijn omgeving en de impact is groter. Op deze manier zijn ze meer betrokken en krijgt het hele concept van geven en nemen toch net een andere betekenis. Het is niet specifiek voor mij of specifiek voor hen, het is voor iedereen.”

Tot slot: hoe kies jij het goede doel dat je wilt steunen?
“Mijn focus is vrij breed: humanitaire dingen, klimaat,… Zaken die op dit moment actueel zijn. Mijn aandacht zal wel sneller naar kleine of lokale organisaties gaan. Daar heb je ook een rechtstreeks contact mee en zijn de behoeften heel specifiek en duidelijk. Je kan dan geven waar ze echt nood aan hebben, wat het ook mag zijn.”

Is jouw hart ook verwarmd? Ga dan zeker naar Millie Geeft een Thanksgiving Potluck op vrijdag 23 november.

21 november 2018
Door: MIJNLEUVEN