Cultuur
Jonge doeners

“Een giant droom, nu is het zo ver”

28 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Een gesprek met Jasper De Maeseneer (21) over film, feit en fantasie.

Jasper De Maeseneer (21) is opkomend Leuvens talent om in de gaten te houden. Zijn film, Alleen Ik (only me, me alone), werd geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. “Voor dit project ben ik heel dicht bij mezelf gaan zoeken”.

Tekst: Simon Sterck / Foto's: Laure Robenek

Wat was jouw reactie toen je te weten kwam dat je film mee uit de selectie was gekomen?

“Tussen twee scènes van een ander project werd ik gebeld. Ik voelde gewoon precies dat het telefoonnummer belangrijk was (lacht). Het was toen wel degelijk de coördinator van het festival die me het geweldige nieuws meedeelde. Ik reageerde super emotioneel. Het kortfilmfestival van Leuven is echt altijd een giant droom van mij geweest. Nu is het gewoon zo ver. Nu staan we daar.” 

Waarom is dit festival juist zo toonaangevend?

“Voor jonge makers is het echt een springplank om te duiken in het professionele veld. Het zorgt voor visibiliteit en is zo ook een toegangsticket naar andere internationale filmfestivals. Bovendien is het ook een Oscar qualifying festival. De winnaar van de juryprijs komt op de longlist van de Oscars terecht. Al is een selectie zelf al super veel waard voor mij”

Hoe verliep de selectie?  

“Filmmakers kunnen hun film inzenden, toegevoegd met Engelse ondertiteling. Er zijn bachelor-en masterproeven ingestuurd, maar evengoed ook films van professionele filmmakers. Je neemt het dus ook op tegen niet-studenten. Ongeveer 20 films worden dan voor de Vlaamse competitie fictie geprogrammeerd. Stuk voor stuk vind ik het trouwens echt sterke werken die gaan getoond worden.”

Iedereen heeft wel een moment dat ze niet geaccepteerd worden door een label. Dat wil ik doorbreken.
- Jasper

Waarover gaat jouw film, Alleen Ik (only me, me alone), dan specifiek.

“Voor dit project ben ik heel dicht bij mezelf gaan zoeken. Het is een verhaal over acceptatie en hoe onschuldig lijkende momenten toch heel tekenend kunnen zijn voor iemand.


Zelf heb ik ADHD en ben daar heel oké mee. Al merk ik wel dat in veel dingen, zoals vriendschaps- of liefdesrelaties ADHD soms lijkt tegen te werken. Je bent dan te aanwezig voor sommige mensen of je kan je niet goed concentreren. Ik kan niet altijd blijven stilzitten of luisteren. Daardoor word je dan gezien als een minder capabel persoon, terwijl dat eigenlijk totaal niet zo is. Dat zorgt dan soms voor een alleen gevoel.” 

Waarom heb je deze film gemaakt? 

“Deze kortfilm heb ik dan gemaakt omdat volgens mij veel mensen dit soort situaties herkennen. Iedereen heeft wel een label en heeft een moment dat ze niet geaccepteerd worden door dat label. Dat wil ik doorbreken. Dat is volgens mij de kracht van deze film.” 

Wat doe je dan als je alleen bent? 

“Alleen zijn zorgt ervoor dat ik mezelf heel fel ga blokkeren. Bij ADHD noemen ze dat masking. Je gaat de kenmerken van ADHD dan wegsteken, waardoor je een afgevlakte versie van jezelf wordt. Daar moet ik heel vaak tegen vechten, want dat is niet wie ik ben.”


Toen ik echt nog heel jong was maakte ik al kortfilms met mijn iPod Touch.
- Jasper

MIJNLEUVEN heeft je film ook mee gesteund, hoe hebben ze je vooral geholpen?

“Toen ik een locatie zocht om te werken aan de film of voor mijn casting, merkte ik dat een zaaltje huren super duur is. Ik belde naar MIJNLEUVEN van ‘Help! Hoe kan ik zo een zaaltje boeken’. Toen zeiden ze dat zij dat ook gewoon aanbieden. Hun accommodatie in het stadhuis en vleugel F heb ik zo dus kunnen gebruiken. De open werking van MIJNLEUVEN en hun vriendelijkheid verraste me echt.”

Je studeert nu een master regie-fictie aan het RITCS, wou je al altijd iets met film gaan studeren?

“Ja, film heeft er echt altijd ingezeten. Toen ik echt nog heel jong was maakte ik al kortfilms met mijn iPod Touch. Ik gaf dan instructies aan vrienden waar ze moesten gaan staan en hoe ze moesten bewegen. In het middelbaar ben ik dan op het Lemmens drama gaan studeren. Daar heb ik dan beseft dat ik echt filmregisseur wou gaan studeren. Ik hoop dat dat gaat lukken, alé, dat het is aan het lukken.”

Welke filmmakers inspireren je?

“Felix van Groeningen heeft me altijd heel erg geïnspireerd. Als ik kijk naar Lukas Dhont, de maker van Girl en Close, heb ik ook echt heel veel respect. Zelf heb ik even op de set van deze laatste gestaan. De gevoelsmatige manier waarop hij verhalen kan vertellen en hoe zijn acteursregie op orde zet is echt bewonderenswaardig. Samen met de gebroeders Dardenne zetten ze Belgische film echt op de kaart. Daarnaast raad ik de lezers van dit artikel zeker ook Mommy van Xavier Dolan aan.”


Een film maken is echt een groepsproces en doe je samen.
- Jasper

Waar droom je van, wat is de volgende stap?

“Hmmmm, ik heb mijn carrière echt nog niet zo stap voor stap uitgestippeld. Zo berekend ben ik niet; zo van daar ga ik dat pitchen en dan ga ik dat doen. Neen, nu is de volgende stap om mijn master goed af te ronden en nog veel ervaring op set op te doen. Al zijn er natuurlijk wel al wat ideeën en plannen voor projecten in de toekomst. Maar tegelijk genieten van de reis die ik met Alleen Ik (only me, me alone) kan afleggen.”

Welke tips heb je voor de Leuvense jongere die misschien wel iets met film willen doen of graag met video experimenteren, maar niet goed weten wat te doen?

“Het geheim van film-maken ben ik zelf nog volop aan het ontdekken. Wat ik wel al kan zeggen is: vind uzelf een goed team, praat daar mee, word vrienden en geef credits. Een film maken is echt een groepsproces en doe je samen. Ik blijf mijn team alvast eeuwig dankbaar.”

Alleen Ik (only me, me alone) kan je bekijken tijdens het Kortfilmfestival Leuven op 4 en 9 december. 

Al meer dan een kwarteeuw is Leuven begin december het podium voor Belgiës grootste kortfilmfestival. Het hart van het festival zijn de Vlaamse en Europese competities waarin kortfilms strijden voor de prijs van Beste Kortfilm. Ontdek nu het volledige programma op de website van het kortfilmfestival en reserveer je ticket.


28 november 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69