Een blik achter de schermen bij TV-serie Thuis: het leven van een figurant

20 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Een blik achter de schermen bij TV-serie Thuis: het leven van een figurant

Een blik achter de schermen bij TV-serie Thuis: het leven van een figurant

Iedereen droomt er wel eens van: meespelen in je favoriete tv-serie. Als figurant krijg je een beeld van wat er achter de schermen op een opnameset gebeurt. En zie je jouw favoriete acteurs van dichtbij! Maar hoe word je figurant? En wat komt er allemaal bij een figuratie kijken? mijnLeuven trok daarom naar de opnameset van de populaire tv-reeks Thuis en sprak er met de figuranten Glenn (19 jaar), Lauren (20 jaar) en de tweelingzusjes Laura en Sarah (16 jaar).

Tekst: Lieselot Geutjens / Foto's: Victor Neven

Waarom zijn jullie beginnen te figureren?
Laura
: “Toen ik 13 was, was ik grote fan van de jeugdserie Galaxy Park. Ik wou daar heel graag in meedoen. Samen met mijn zus heb ik op het internet opgezocht hoe we daarin konden figureren. Op de website van Studio100 werden we doorverwezen naar de website Inthepicture.com. Op die website hebben we een profiel aangemaakt. Sindsdien figureren we regelmatig.”
Glenn: “Een vriend van mij speelt mee in de tv-reeks Familie en daar hadden ze ooit enkele figuranten te kort. Hij heeft mij toen gevraagd of ik kon komen. Ik vond dat echt leuk! Mijn vriend raadde me ook aan me in te schrijven op Inthepicture.com.”

Jullie eerste ervaring was dus zo leuk dat jullie het wilden blijven doen?
Lauren
: “Ja, de sfeer op een set is meestal erg leuk. Bovendien heb ik er heel wat nieuwe vrienden leren kennen.”
Sarah: “De set en het decor van dichtbij zien, is natuurlijk een zeer leuke ervaring. Ook de acteurs, die normaal gezien zo ver lijken te staan, staan dan ineens zo dichtbij. Je ziet dan ook dat zij maar gewoon mensen zijn. Vaak zijn de acteurs erg vriendelijk tegen de figuranten.”

Wat komt er allemaal kijken bij een figuratie?
Laura
: “Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Maar dat is afhankelijk van figuratie tot figuratie. Het belangrijkste voor ons is de locatie en het uur waarop we op de set moeten zijn. Van onze ouders mogen we niet tijdens de schooluren figureren. En we moeten ook zorgen dat we op de locatie raken.”
Lauren: “Ik kijk ook altijd naar hoe ver de figuratie van bij mij is. Want als het te ver is, ga ik meestal niet. En inderdaad, de bereikbaarheid is zeer belangrijk. Het is gemakkelijker als je ergens met de trein naartoe kan gaan.”

Gaan jullie enkel figureren als er een vergoeding wordt gegeven, of doen jullie ook gratis figuraties?Laura: “Ik kijk wel altijd of de vergoeding groter is dan de kosten die ik maak om daar te geraken. Het zou een beetje stom zijn om meer aan de trein te betalen dan dat ik er voor terugkrijg.”
Sarah: “Wij kijken daar eigenlijk nooit naar. Onze ouders betalen onze trein en het geld dat we verdienen is voor ons. Als we niks krijgen, is er dus voor ons ook niets verloren.”

Kijken jullie naar elke aflevering waarin jullie figureren?
Laura
: “Wij proberen dat wel. Maar als we eens een aflevering missen, gaan we die niet speciaal opzoeken om onszelf te zien.”
Glenn: “Ik kijk wel naar elke aflevering. Maar dat komt omdat ik het programma, waarin ik regelmatig figureer, volg. Ik zie mezelf dus wel vaak passeren.”
Lauren: “Ik ben nog maar op één set geweest en dat was ook van een programma dat ik volg. Ik heb dus ook elke aflevering waar ik zelf in zit gezien.”

Zijn er ook minder leuke facetten aan figureren?
Sarah
: “Soms moeten we als figurant heel lang wachten voor het eindelijk aan ons is. Maar ook dat is verschillend van productie tot productie. Er zijn ook opnames waar we amper moeten wachten.”
Lauren: “Wat ik belangrijk vind, is met hoeveel figuranten we zijn. Want dat is heel bepalend voor de sfeer. Zo vind ik het zelf leuker om te werken in een kleine groep die ik ken dan in een hele grote groep figuranten.”

HOE WORD JE FIGURANT?

Wil je zelf graag eens figureren in een tv-serie of een film? Dan is er in België maar één adres: www.inthepicture.com.
Op deze website maak je een profiel aan. Afhankelijk van jouw leeftijd, geslacht en andere kenmerken, krijg je opdrachten te zien waarvoor je jezelf kunt inschrijven. Bij elke opdracht wordt er praktische informatie gegeven: waar en wanneer vindt de opname plaats, welke kleren moet je aandoen en of je een vergoeding krijgt. Als je je inschrijft op een opdracht, word je automatisch op de preselectie gezet. De productie krijgt dan jouw profiel te zien en zij beslissen of ze je inboeken voor de rol of niet.

20 april 2016
Door: MIJNLEUVEN