Cultuur

Dworfi (21) wil van muziek zijn werk maken

31 mei 2021
Door: MIJNLEUVEN
Dworfi, in het gewone leven beter bekend als Dorus, is een 21-jarige rapper en producer uit Leuven. Zoals vele artiesten is hij bescheiden en gepassioneerd, met een hart voor muziek. Maar hij is ook een fervente skater en een voorbeeld voor jongeren.

We vroegen hem hoe hij het afgelopen jaar beleefde en hoe hij zijn toekomst ziet.

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Masja Dolya


First things first: Waar komt de naam Dworfi vandaan?

“Dworfi is eigenlijk een mix van Dwarf, en mijn echte naam, Dorus. Toen ik jonger was had ik een paar vrienden die wat ouder waren. Voor hen was ik altijd jong en klein. Dus kreeg ik veel bijnamen en Dworf was daar één van. Toen ik uiteindelijk muziek begon te maken, heb ik er Dworf(i) van gemaakt."


Hoe heb jij corona ervaren, zowel op persoonlijk vak als professioneel?

"In het begin, met de ‘echte’ lockdown in maart 2020 toen ik mijn huis niet meer uit mocht, had ik het wel lastig. Op muzikaal vlak zijn er een aantal optredens geannuleerd, maar ik heb wel goed doorgewerkt. Door de extra tijd heb ik meer muziek kunnen uitbrengen op een kortere termijn. Ik ben alleszins gewoon blijven gaan!"

Welke plannen zijn er door corona in het water gevallen?

"Door corona heb ik nog niets van mijn nieuwe muziek live kunnen brengen en dat maakt het wel minder leuk. Ik stond normaal op Lemme Live en ook nog ergens buiten Leuven. Jammer dat dat in het water is gevallen, want dat zou voor mij ook een nieuw publiek geweest zijn."
"Op een groot festival staan: hoe lit zou dat zijn?"
- Dworfi (21)

Zijn er voor jou ook positieve gevolgen uit de coronaperiode gekomen?

"Ik denk dat in het algemeen, maar dat geldt ook voor mezelf, velen wat bewuster zijn geworden. Zo zie je maar dat je niet alles in het leven for granted kan nemen."

Waar heb je je het afgelopen jaar achter de schermen mee beziggehouden?

"Achter de schermen ben ik gewoon altijd met muziek bezig geweest en ik heb er ook voor gezorgd dat mijn lichaam en mind genoeg in balans bleven door veel te skaten. Ik ben ook bezig geweest met het maken van merchandise. Dat was de eerste keer dat ik dat deed, maar binnenkort ga ik het wat serieuzer aanpakken. Met een webshop onder andere!"


Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit?

"Mijn doel is sowieso om te kunnen leven van muziek. Maar ik ben ook altijd aan het zoeken naar andere dingen om te doen. Ik ben iemand die zich niet graag vastklampt aan één ding, ik heb snel afwisseling nodig. Mijn ultieme droom is natuurlijk om eens een groot festival te kunnen doen. Ik ben nogal shy maar dat weegt niet op tegen hoe lit dat zou kunnen zijn!"

Wanneer ben je begonnen met te doen wat je nu doet?

"Ik was vroeger al veel bezig met muziek, maar toen ik van school veranderde naar Brussel, kwam ik bij een vriend in de klas die beats maakte. Ik zei tegen hem dat ik ook bezig was met muziek en net begonnen was met beats te maken. Ik was niet bepaald goed maar hij checkte mijn beats en zei mij dat ik sowieso moest blijven doorgaan."

Wie inspireert jou? Aan wie spiegel je je?

"Als ik kijk op muzikaal vlak, luisterde ik vroeger veel naar A$AP Rocky. Nu ben ik een redelijke fan van Kevin Gates. Het zijn inspirerende mensen, ze hebben ook veel meegemaakt. Hun persoon inspireert mij, van hun muziek tot hun verhaal en levensstijl."


"Omdat ik zoveel thuis zat, heb ik wel een persoonlijker album kunnen maken"
- Dworfi (21)

Is dit iets wat je graag heel je even zou willen doen?

"Ja, ik wil sowieso muziek blijven maken. Wat ik nu al heb bereikt, heeft voor mezelf aangetoond dat ik dit kan, en dat het ook nog groter kan. Als het uiteindelijk toch niet lukt, dan zie ik dat op dat moment wel weer. Ik leef het liefst gewoon op het moment zelf. Als dit nu lukt, dan lukt dit nu en blijf ik muziek maken tot het niet meer lukt."

Wat wil je graag bereiken met je muziek?

"Eerst was het niet het plan om dingen uit te brengen, maar omdat vrienden mijn muziek checkten heb ik toch de stap gezet. Sindsdien ben ik gewoon blijven gaan. Het doel was sowieso om er geld mee te kunnen verdienen, maar ook zeker om mensen te inspireren en om zelf iets kwijt te kunnen. Altijd als ik een nieuwe track drop, merk ik dat er een beetje meer mensen mij leren kennen. Zo groeit dat rustig en dat is ook een bewuste keuze. Ik wil bij mezelf blijven en niet overdrijven. Ik ga geen overdreven gekke dingen doen voor de clout. Ik heb liever dat het echt stabiel is. Iemand die te snel omhoog gaat, kan ook snel terug naar beneden vallen."


Je hebt ook professionele videoclips. Hoe komt het concept van jouw videoclips tot stand?

"Mijn videoclips zijn meestal echt gewoon zoals ik ze voor mij zie. Soms maak ik ze ook volledig zelf, buiten het filmen dan (lacht)."

Waar haal je je inspiratie voor je teksten?

"Ik heb eigenlijk geen idee. Meestal zet ik gewoon een beat op en dan komt dat vanzelf... of niet. Ik kan het niet forceren."

Merk je een verschil in het schrijven van teksten tijdens corona en voordien? Gaat het makkelijker of moeilijker?

"Het is moeilijker. Ik had wel meer tijd om te werken, maar inspiratie vinden was lastiger. Je hebt meer tijd, maar je maakt minder mee. Omdat ik zoveel thuis zat, heb ik wel een persoonlijker album kunnen maken. Ik had mij erbij neergelegd dat de teksten veel persoonlijker en dieper gingen zijn. Een persoonlijkere tekst is sowieso spannender om uit te brengen. Mensen kunnen je judgen omdat je persoonlijkheid echt transparant wordt op zo’n moment. Maar we leven zo kort, dat het eigenlijk niet uitmaakt wat mensen denken."


Check Dworfi's nieuwste nummer 'No More' op Youtube en op Spotify.

31 mei 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34