Jonge doeners

Dromen van reizen vanuit een coworking space in hartje Leuven

14 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN
Mathilde Dupret (26), sinds 6 maanden als zelfstandige aan de slag, vond haar perfecte werkhabitat in onze coworking space

Ze woont al een tijdje in Leuven, blijven plakken na haar studententijd zoals zovelen. Leuven biedt haar rust, motivatie en een bruisend cultureel en sportief aanbod. Een mooi evenwicht tussen haar job als reisplanner en haar activiteiten buiten het werk. Voor Mathilde was het dan ook een buitenkans om kantoorruimte te vinden in het hartje van de stad, in het historisch Stadhuis. Tussen lunch en administratie schoof ze even bij ons aan tafel voor een open babbel over haar leven als zelfstandige en haar ervaringen in onze coworking space.
Foto's: Bram Van Roy // Tekst: MIJNLEUVEN

Je hebt het wel voor Leuven he?
“Ja best wel. Ik vind dat de stad veel te bieden heeft voor jonge mensen die nog geen vaste verblijfplaats voor ogen hebben. Er is zoveel te doen, zoveel te beleven. Veel groen, veel rust en tegelijkertijd is Leuven een bruisbal vol activiteit.”

Maakt dat van jou een stadsmus?
“Absoluut niet eigenlijk. Ik reis ontzettend graag. Het ritme van het leven op andere plaatsen ontdekken vind ik fantastisch. Ik trok bijvoorbeeld al een jaar door Ecuador. Geen verplichtingen, gewoon rondreizen, dat was echt zalig. Mijn eerste vakantiejob op mijn zestiende was trouwens in een berghut in Zwitserland. Heerlijk was dat, half op vakantie, half aan het werken!”

Je bent aan de slag als reisplanner voor Inspiration Africa. Lag dat voor de hand, gezien jouw passie voor reizen?
“Ik heb eigenlijk heel lang gezocht naar wat ik wou doen als job. Mijn studies waren geen groot succes en hebben me zeker niet in deze sector gestuurd. Ik heb lang gedacht dat ik reizen enkel als hobby zou doen, maar dat draait nu toch anders uit. Ik denk dat ik vooral geniet van het zelfstandige zijn. De vrijheid in keuzes en uitdagingen, dat ligt me echt goed. Ik krijg al snel een gevoel van saaiheid als ik verhalen hoor over ‘zekerheid’ en ‘eenvoud’. Dat bedoel ik niet slecht he (lacht), het mag voor mij gewoon wat spannender.”

De vrijheid in keuzes en uitdagingen die je als zelfstandige hebt, dat ligt me echt goed

Kan je ons kort uitleggen wat jouw job dan precies inhoudt?
Ik werk als freelance reisplanner voor Inspiration Africa. Samen met mijn collega’s stippelen we reizen uit in een aantal landen in Afrika, op maat van de klant. Concreet houdt het in dat we alles regelen. Van verplaatsingen en verblijfplaatsen tot diverse activiteiten. We gaan heel intensief in gesprek met de klanten om te zoeken naar hun wensen en verwachtingen. Elk van ons vervult verschillende taken voor elk reisdossier, waardoor we allemaal betrokken zijn bij elke geplande reis.”

Dat klinkt inderdaad als een hele uitdaging. Zijn er specifiek aspecten die je het moeilijkste vindt?
“Mijn grootste struikelblok is het bijhouden van de boekhouding. Of eigenlijk het vinden van de discipline om ermee bezig te zijn. Ik stel het uit tot het weekend en in het weekend zelf komt er uiteraard ook niets van. Ik vind dat wel erg, want het moment dat je het dan toch doet, voel je je zoveel beter. Dat zal wel herkenbaar zijn vermoed ik (lacht). Een andere grote uitdaging is om het werk op het werk te laten en het naar huis gaan als een afsluiting van de werkdag te zien.”

De coworking space in STADHUIS is een toffe, ruime plaats met voldoende zuurstof voor initiatief

Maar nu je in onze coworking space zit, staat je bureau alvast niet meer bij je thuis.
“Ja, klopt! Tot januari werkte ik gewoon thuis, waar ik me in mijn joggingsbroek niet verder moest verplaatsen dan de keuken en de wc. In mijn hoofd was dat altijd iets tijdelijk, het voelde ook niet zo aangenaam. Ik snakte echt naar die bron van frisse lucht en contact met andere mensen.”

En dat contact vond je hier wel terug.
“Inderdaad, iets waar ik erg blij en dankbaar om ben. Hier kan ik eens babbelen, ventileren of gewoon samen eten met de andere coworkers. Als jonge ondernemers sukkelen zij ook vaak met dezelfde vraagstukken als ik. Ik voel me niet meer alleen in de dingen die ik nog niet weet, en samen weet je natuurlijk meer dan alleen, cliché he (lacht).”

Welke impact heeft de coworking space nog op je gehad?
“Ik ga hier veel vlotter aan het werk dan thuis. Het is een toffe, ruime plaats met genoeg zuurstof voor initiatief. Ik was al eens andere coworking spaces gaan bezoeken, maar die waren allemaal zo strak geregeld en vlekkeloos ingericht, dat ik er bijna steriel van werd (lacht)! Hier voel ik me helemaal op mijn plaats, omringd door gelijkgezinde, jonge zelfstandigen en dat op een leuk ingerichte plek, in het midden van de stad. Ik prijs me gelukkig!”

Onder het dak in STADHUIS vind je een coworking space voor jonge ondernemers, uniek en op een ideale locatie. Een betaalbare, professionele werkplek tussen gelijkgezinde coworkers.

Jonge ondernemers krijgen hier een duwtje in de rug en verlaten nadien terug het nest. Je kan dus altijd navraag doen naar een plekje in de coworking space. Kijk snel op www.mijnleuven.be/coworkingspace.

14 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN