Door Leuven met 5 euro

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Voor een kleine prijs op zoek naar lekkers

Je herkent het vast wel: je hebt zin in iets lekkers maar wanneer je je portefeuille open trekt, vind je alleen nog wat kleingeld. Een voorschot op je zakgeld vragen is geen optie, dus moet je het met dat kleine bedrag doen. Wij zochten voor je uit waar je in Leuven allemaal terecht kan met maar één vraag: wat kan ik hier krijgen voor 5 euro?

Bedankt; Anthony, Christian, Esther, Flor, Jasmijn, Jef, Jelrik, Lisa, Maarten, Maarten, Noa, Noah, Paulien, Prakritti, Salem, Stan, Stef, Xander en Yannick uit klas 2AA van Middenschool Ter Beuke.
Begeleiding: Harald Scheerlinck

1. H&F CANDY SHOP
Diestsestraat 23, Leuven
Elke dag open van 10.00 tot 18.00 uur - Sluitingsdag: zondag

Bij de Candy Shop is het de bedoeling om je eigen snoepzak te vullen. “Dit is de beste job ter wereld”, vertelt Kevin ons. Hij woont in Hasselt, maar komt elke dag naar Leuven om mensen van snoep te voorzien. Op de vraag of hij aan de verleiding kan weerstaan heeft hij een duidelijk antwoord: “Hoe denk je anders dat ik aan mijn sportief figuur kom?” (lacht). Hij vond dat er te weinig snoepwinkels waren in Leuven, dus opende hij er twee jaar geleden zelf eentje. Hij vindt het leuk dat mensen blij naar binnen en buiten gaan. Voor 4,70 euro kan je een doosje tot 500 gram vullen.

2. CITY SNACK
Mechelsestraat 4, Leuven
Elke dag open van 10.00 tot 19.00 uur, op dinsdag en donderdag tot 4.15 uur - Sluitingsdagen: zaterdag en zondag

De City Snack is een automatenservice. In andere eetgelegenheden zie je mensen die je eten klaarmaken, maar hier zie je die mensen nooit. Het eten lijkt kant en klaar in de ‘muur’ te zitten, omdat het achter de schermen wordt klaargemaakt. Dat is heel handig als je haast hebt. Want in plaats van een half uur te moeten wachten, ben je in een minuut weg. Je krijgt er zelfs gratis saus bij! Je kan je eigen combinaties maken, op basis van waar je op dat moment zin in hebt. Dit is dus ideaal voor studenten. Voor 5 euro kan je je eigen menu samenstellen. Bijvoorbeeld, 5 curryworsten of 2 bouletten en 2 curryworsten.

3. ’T GALETJE
Tiensestraat 44, Leuven
Elke dag open van 11.00 tot 23.00 uur - Geen sluitingsdag

Viviane begon met haar zaak in 2001 en doet het nog steeds heel graag. “Als zelfstandige moet dat wel, anders houd je zoiets niet vol”, lacht ze. De meest populaire smaken zijn ‘cookies’ en ‘Ferrero’. De medewerkers zijn vriendelijk, net zoals de baas. Een bestelling plaatsen is zeer makkelijk omdat ze de werking van het ijskraam door en door kennen. Een bolletje ijs kost 1,50 euro. Voor een wafel betaal je 1,70 euro. Even snel rekenen en je weet dat je met 5 euro een serieuze portie ijs naar binnen kan werken.

4. PAST-À-PORTER
Parijsstraat 8, Leuven
Elke dag open van 11.30 uur tot 21.00 uur - Sluitingsdag: zondag

Toegegeven, met 5 euro kom je net niet toe voor een maaltijd in deze pastabar. Je hebt best 6 euro of meer op zak als je hier binnen stapt. Voor die prijs kan je verschillende soorten pasta (spaghetti, macaroni, penne…) kiezen. Je kiest dan zelf welke saus je er graag bij wilt eten. Je hebt onder andere de keuze uit pesto, preiroomsaus en carbonara. Misschien nog interessant om te weten is dat er een toilet is en dat je binnen en buiten kan zitten, dus ook al is het koud je kan nog altijd lekker warm binnen zitten. Je kan je pasta ook meenemen naar huis. Ze zijn klantvriendelijk en we raden het zeker aan als je 6 euro of meer op zak hebt.

5. SUBWAY
Rector De Somerplein 18, Leuven
Elke dag open van 8.00 tot 20.00 uur - Sluitingsdagen: enkel op feestdagen

Wanneer we binnen komen, raadt het personeel ons direct de ‘SUB of the DAY’ (een speciaal broodje, verschillend per dag) aan voor 3 euro. Dan heb je nog 2 euro over voor een drankje. Sommige personeelsleden spraken niet veel Nederlands waardoor een bestelling plaatsen soms moeilijk was . Je hebt veel mogelijkheden, want je kan zowel de broodsoort als je vlees, kaas, groenten, saus, en kruiden zelf bepalen. Voor mensen met keuzestress is dit niet echt een aanrader. De broodjes zijn redelijk klein, maar ze smaken best lekker.

Het moet gezegd dat onze zoektocht niet altijd even vlot verliep. Op de ene plek werden we al wat beter ontvangen dan op de andere. In een aantal zaken werden we zelfs weggestuurd zonder een antwoord op onze vraag, ‘omdat ze het veel te druk hadden’. In het Punto Café bijvoorbeeld. Vreemd, want buiten een paar mensen die al lang besteld hadden, zat er niemand meer in de zaak. Toen we de Exki binnenkwamen en we aan een medewerker vroegen wat we voor onze 5 euro konden krijgen reageerde ze heel kort: “Een droge sandwich en water”. Niet meteen wat we zelf in gedachten hadden. Een gemiste kans als je het ons vraagt, maar goed de keuze voor jouw favoriete maaltijd laten we volledig aan jou over.

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN